Sezona je šparoga:
ta odavno cijenjena samonikla biljka, u Istri je stekla zavidnu gastronomsku
reputaciju. „Dani istarskih šparuga“ ,
koji traju od 23. 3. do 15. 5. jedna je od četiri gastronomske manifestacije
važne u turističkoj ponudi restorana sjeverozapadne Istre.
Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje, i njihovih 27 restorana ,
pozivaju goste na već 9. takvu manifestaciju, koju su novinarima jučer
predstavili u Zagrebu Sanda Bravar,
direktorica TZ Umaga, predstavnik uljare Zigante Zoran Gregorović i Vinarije Cattunar Hrvoje Krnjević, a
specijalitete od šparoga – bruskete s paštetom od šparuga, fritaju sa šparugama
i špaletom, pljukance sa šparugama, i, nadasve rijetko, tiramisu od šparuga s
maslinovim uljem od buže pripremio je Mate Kijo Jelovac, chef u konobi Pjero u
Bujama.
Događa se to u 27 tamošnjih lokala. Šparoge se ne uzgajaju,
(teško) ih treba tražiti i brati…Prezentacija u Zagrebu pokazala je da šparoge
nisu samo slasni zalogaj u fritaji…a još više koliko znači prilog od maslinovih
ulja…ona od četiri sorte iz maslinika Giancarla Zigantea (uzgaja 1600 stabala,
četiri sorte)sjajno su se uklopila u takav jelovnik, a posebno domaća buža uz,
rijedak, slatkiš na kraju objeda, tiramisu od šparuga.
Pratila su sve to vina Vinarije Cattunar; veliki su,uzgajaju
više od 56 ha, malvaziju imaju sa sve četiri istarske vinogradarske zemlje.
Teran rose, malvazija, teran i muškat momjanski svakome su sudioniku
manifestcije pružili mogućnost izbora favorita; osobno, rose teran bio je
zbilja ugodno iznenađenje.
Normalno da je onda „nakon duge zime…na jedan od najboljih načina proslave dolaska
toplih dana“ u Istru pozvala sve
ljubitelje šparoga, dobrih vina i vrsnih maslinovih ulja Sanda Bravar,
direktorica TZ Umaga.
Nema komentara:
Objavi komentar