POREČKI SVJETSKI
PRVACI Godišnje vinom prosječno sada napune četiri milijuna boca; plod je
to grožđa sa 610 hektara vinograda na nekoliko sjajnih lokacija u Istri. Riječ
je dakako o porečkoj Agrolaguni, vinariji duge tradicije kojoj su se međutim
ugled i budućnost ozbiljno poljuljali u godinama „slavne“ tranzicije. Kasniji
rasplet pokazao je da je spasonosan bio ulazak u sastav Agrokora; od te 2004.
posađeno je oko 500 hektara vinograda (pa ih je sada oko 610 ha), nabavljena je
suvremena tehnologija, došli su mladi stručnjaci, puno je uloženo i u promocije
i promidžbu; sve skupa više od 30 milijuna eura.
Porečka su vina popularna, našla su svoje mjesto i ugled na sve zahtjevnijem tržištu. Potvrdila
su to i renomirana vinska ocjenjivanja i
izložbe: od Vinistre do međunarodnih natjecanja. Na jednom od najcjenjenijih svjetski vinskih
ocjenjivanja – Mundus vini u Neustadtu u Njemačkoj – ove je godine Laguna
osvojila čak pet zlatnih medalja! Najviše za malvazije: Festigia '13, Festigia
Riserva Vižinada '11 i '13, Festigia Riserva Akacija '12, te za Festigiu Merlot
'12. Niz je i drugih osvojenih odličja, a zaslužnim za takve uspjehe u
Agrolaguni drže tim mladih enologa na čelu s Milanom Budinskim.
Prava su međutim poslastica Lagunina vina napravljena u
ograničenim, vrlo malim količinama, od po samo nekoliko tisuća boca, za
postizanje najviše kakvoće, posebnih odlika ili samo za istraživanje, za ogled
kako do najviših razreda kakvoće. Uključuje to postupke već u vinogradu, na
posebnim pozicijama, potom u berbi i naposljetku u preradi i dozrijevanju u
posebnim uvjetima u podrumu.
Nedavno su ta nagrađena vina predstavljena u Wine Baru Dobra
vina u Green Goldu na svečanoj večeri, s
predsjednikom Uprave Goranom Kramarićem na čelu, na kojoj su svjetski prvaci
spajani s delicijama na tanjuru. Uvertira je bila novost, rose pjenušac od
terana koji se pokazuje odličnom osnovom za pjenušava vina. Charmat metodom
lani su pripremili čak 180.000 boca, a odlikuje se svježinom i voćnošću;
odličan aperitiv, za ljetnu žeđ, tople noći, uz laganija jela…Pozdravljena je i
pretpremijera Festigije Riserva Vižinada, s posebnog položaja na vrhu brda s
kojeg puca pogled na Motovun i dolinu Mirne; i s odličnog tla. Napravljeno je
svega par tisuća boca u kojima je vino odležalo dvije godine. U 20 malih
bačvica formata barriquea, 4 nešto veće – toneau i u dvije velike od 2000
litara, sljubljenih na kraju, pokazalo se da je drvo akacije dušu dalo za
osobine kakve pruža malvazija. Suho, pravo boutique vino. Na žalost – u svega
4-5000 boca. Pravi dragulji u moru redovne, ali vrsne plemenite kapljice.
Nema komentara:
Objavi komentar