petak, 15. svibnja 2020.

Vinarija obitelji Kos jedna je od najboljih i najuređenijih ne samo u zelinskom kraju, nego i u čitavoj kontinentalnoj Hrvatskoj. U slikovitom je Hrnjancu blizu Donje Zeline, prelijepog krajolika, okružena vinogradima...To je OPG kojeg vodi mladi Karlo Kos, koji je prije godinu dana diplomirao Vinogradarstvo i Vinarstvo na Agronomskom fakultetu (tema je bila naravno kraljevina), a preuzeo ga je od oca Željka koji se i dalje bavi svim poslovima, od vinograda do podruma. Pomaže im Karlova majka Anita, čija su uža specijalnost slasni specijaliteti u njenoj kuhinji, a aktivna je i baka Fanika.
Vlastitih vinograda, u okolici kuće i vinarije imaju 3,5 hektara te još 1,5 ha u zakupu. Najveći je na položaju Košutke. Imaju obilje sorata, dominantna je dakako kraljevina, slijede rajnski rizling, kerner, pinot crni, chardonnay i graševina. Ovih dana upriličili su prezentaciju i premijeru novih vina iz lanjske berbe, od kojih se neka tek trebaju pustiti u promet, te nekih starijih godišta. Počelo je, kako i priliči, pjenušcem, imena dakako Anita, vrhunskog razreda, u brut varijanti, sa 12,5 % alkohola nastalog klasičnom metodom. Rade i ružičasti pjenušac Rosolu. Uslijedile su dvije kraljevine, prva kvalitetna sa 11,5 % alkohola, svježa, nastala brzom preradom, te druga koja je još na talogu! i čekaju da se sama izbistri. Rijetke su takve kraljevine, nije tipična, fina je već sada, puna...Na redu je bio Rose crnog pinota, sa 12,5 %, kvalitetan, maceriran 3 do 4 sata. Ugodno je to i pitko vino; dio će u pjenušac. Slijedio je raskošan rajnski rizling, vino za bolje prigode, pa Pinot noir iz 2018., crni pinot dosta niže crvene rubin boje, sa 13 % alkohola, pitko, puno vino koje se odlično spojilo s njihovom domaćom kobasom. Poslužen je i njihov odličan, slastan špek te lokalni sir Dragec; bili su to nadasve ukusni zalogaji praćeni odličnim vinima. A za kraj iznenađenje, posebno vino naziva Coctura iz 2015. berbe, rajnski rizling maceriran 180 dana! u novom hrvatskom barriqueu. I koje još čeka puštanje u promet.
U prezentaciji je, uz vašeg izvjestitelja, sudjelovao i Ivo Dropuljić, direktor našeg najvećeg festivala - Zagreb Vino.coma.
Kosovi imaju prostranu atraktivno uređenu kušaonicu u kojoj primaju goste.

Nema komentara:

Objavi komentar