četvrtak, 21. svibnja 2020.


Nakon nezgodne "korona-pauze" spiker i novinar Vjeko Madunić nastavio je svoju akciju predstavljanja manje poznatih i manjih a vrsnih vinara. Ovoga puta u prostorijama HKD-a Napredak u centru Zagreba, na početku Bogovićeve predstavio se vinar Gojko Soldo sa sinom Mirkom. Vinogradi su im na slavnom položaju Vetovo blizu Kutjeva; na 200 do 250 m visine su, na odličnom vjetrovitom terenu, pjeskovitom i ilovastom; brda su tamo stara 100 milijuna godina! Dugo su im bili tamo obiteljski vinogradi, prodavali su grožđe i mošt. No Soldo je ozbiljan biznis vinski počeo s berbom 2011. - i već je odmah bila izvrsna, reći će. Počeli su s oko 1,5 hekata, danas imaju sedam; i odmah su usmjereni na kvalitetu, pa su tome podređeni i niski prinosi.
Soldo je završio srednju školu za voćare i vinogradare u Požegi. Prodaja je od kućnog praga preko kafića u bližoj okolici i dalje od Požege i Kutjeva,ali i u Vrutku u Zagrebu, Novalisu u Novalji, i izvoze, u Njemačku npr. pa su i na međunarodnim ocjenjivanjima, osim na domaćem terenu, postigli zapažene uspjehe.
Soldo je od onih vinara koji ne pretjeruje sa cijenom svojih vina, dapače , mogli bismo reći da ju postavlja neobično nisko, reći će Madunić.
Na degustaciji se okupilo 15-ak novinara, s puno su komplimenata pratili vina, a predstavljao ih je stručno i nadahnuto Tomislav Jakopović. Počelo je, dakako s graševinama, iz lanjske i berbe 2018. Pokazale su izvrsnu mineralnost (tlo!), snažno tijelo, kompaktne su, tipične za terroire ali (poviši) alkoholi (13 % i 13,5 %) ne strše. Inače, graševine imaju 16.000 trsova. Uslijedio je chardonnay '18 - opet izvrsna mineralnost, široka aromatika; imaju ga oko 5000 trsova. E, sad je na red došlo vino od rjeđe sorte - Manzoni, iz berbe '19. Križanac je to rajnskog rizlinga i bijelog pinota i svaki je od "roditelja" ostavio traga u tom sjajnom, vrlo kompleksnom vinu, izražene aromatike. Groz rađa malim količinama; meko je, toplo; na Zavodu uvijek dobivaju vrhunski razred. Potom Soldin ljubimac, priznaje: sauvignon. Dva, iz '19 i '18; tiičan nos, bazga, i u ustima...vrlo voćni. Zadržali smo se kod ta dva vina, a potom nas je iznenadio Rose '19, od zwigelta, vrlo voćan, prijatne boje. E, onda dugo čekani traminac mirisni lanjske berbe! Tipičan, klasičnog mirisa, ruža, posve sortan ali i - iznenađenje - suh! I visok alkohol od 14,5 mu ne smeta, no upućuje da s konzumacijom još valja pričekati.
Mijenjale su se čaše pa i vina: prvo Cuvee crni '18, od zweigelta, merlota, pinota crnog, frankovke itd...pa merlot '18 - izrazito voćna vina, ali još premlada...I za kraj, nenajavljeno iznenađenje, merlot iz '17, već ozbiljnjiji crnjak. Foto Marko Čolić

Nema komentara:

Objavi komentar