petak, 6. prosinca 2019.

NOVE FOTOGRAFIJE: Sjajna prezentacija 4. Salona pjenušavih vina i Vinskog univerzuma Zagreb, koji će se održati na kraju siječnja sljedeće godine, održana je u atraktivnom izletištu Vuglec Breg ovog ponedjeljka (2.12.) (dolazi se do njega cestom za Krapinu, u Škarićevu, skreće se uzbrdo). Prvi takav najavni događaj – Magnum Monday - većinom za predstavnike medija organizirala je i vodila Marija Vukelić (Zlatne riječi), voditeljica projekta.
Najveća atrakcija prezentacije, prvi takav događaj u nas, bilo je kušanje naslijepo četiri pjenušca i sljubljivanje sa čvarcima, prešanim i masnim, i čvarkušama. Htjelo se vidjeti koja je kombinacija najbolja i najukusnija…A sudionici degustacije na neviđeno su napravili i poredak pjenušaca – pa se otkrilo da je prvi obitelji Šember (oni su i nazočili događaju), potom domaćinov (kombinacija Vuglecovog i Bodrenovog vina), pa slovenski Samabor i naposljetku istarski Monte Rosso. Događaj je vodio sommelier Darko Lugarić.
Mladi za mlade – novi doprinos kulturi uživanja u vinu mladih moto je Vinskog univerzuma, koji je osnovan na inicijativu skupine slovenskih mladih vinoljubaca i vinara, a prvi put održan 2015. u sklopu Slovenskog festivala vina; već tada bilo je više od 700 mladih posjetilaca. Sljedećeg siječnja prvi se put održava i u Zagrebu, u hotelu Dubrovnik, sa željom da potakne mlade na edukaciju i na kulturno uživanje u vinu. U Zagrebu će organizatori (uz M. Vukelić je i stručni suradnik Dino Šimunec, mag. ing. agr.) pozvati do 500 studenata i mladih posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva a najava će biti na Agronomskom fakultetu kada će se studentima predstaviti koncept. Festival se organizira uz podršku Kluba studenata Agronomskog fakulteta i Hrvatskog sommelier kluba.
Već etablirani i rado posjećivan Salon pjenušavih vina opet će se održati u hotelu Dubrovnik, 31. siječnja od 15 do 21 sat. Uoči toga, za koji dan, 9. prosinca Salon of Sparkling Wines održat će ocjenjivanje pjenušavih vina prvi put u Zagrebu, također u hotelu Dubrovnik, a pobjednici će se proglasiti na salonima u Ljubljani i Zagrebu.
Sjajan domaćin ove prezentacije, po običaju, bila je obitelj Vuglec (otac i sin Boris i Mario); osim što su obilato točena vina iz njihovog podruma, pjenušci i mirna, brojne goste počastili su slasnim ručkom, prvo izvrsnom domaćom govedskom juhom pa tipičnim sezonskim jelom – krvavicama, buncekom, kiselim zeljem, restanim krumpirom…i pokazali zašto brojni gosti iz raznih krajeva tu rado dolaze čitave godine. (snimio J. Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar