petak, 3. kolovoza 2018.


Velebit i Krk „preskočili“ su more koje ih dijeli i u drevnom Senju upriličili rijedak susret. U atraktivnoj i slavnoj utvrdi Nehaj Marija Vukelić, šefica tvrtke Zlatne riječi i osim toga posvećena promociji vina,  dovela je u Nehaj poznatog vrbničkog vinara Ivicu Dobrinčića - Vinarija Šipun.
A sa svoje – zavičajne – strane nabavila je tri vrste cijenjenog krasnarskog sira. Za malo, intimno društvo bila je to degustacija nazvana Wine and Cheese Love in Uskoks' Forteress Nehaj.
Gđa Vukelić, danas uspješna i u vinskom biznisu u Zagrebu, ponosno je rekla da je to prva tamošnja takva enološka priredba, dopunjena gastro dodatkom. A enološki je dio bio nadasve poseban i poučan, i znalcima i onima manje upućenima u vinske tajne. Dobrinčić je naime na glasu kao proizvođač domorodnih vina svojega kraja. 
Ponudio je na kušanje šire poznatu ali ipak za Hrvatsko primorje autohtonu žlahtinu. Uslijedila su dva rariteta: prvo rijetko kušana i slabo znana trojiščina. Vino je to plemenite ružičaste boje i osebujnih aroma (kad sam je prije podosta godina prvi put kušao, ni ne sjećam se autora, napisao sam da je to – plamen u čaši!). 
Trojiščina je loza otoka Suska, koja je zamalo i tamo nestala; opstala je uvelike zahvaljujući Dobrinčiću koji je prije vinske karijere bio uvaženi – rasadničar (i po fakultetskoj struci). Pa se i danas brine o pokusnom vinogradu u blizini Vrbnika, u kojem su i mnoge izuzetno rijetke sorte. Trojiščinu jedino on proizvodi, na žalost još u malim količinama, i svjetski je raritet. 
I posljednje njegovo vino već imenom otkriva podrijetlo – sansigot ili suščan; dakle i opet s tog dragocjenog otoka, nekoć bogatog lozom, donedavno zamalo opustjelim. Crvena kapljica, nježne boje, bogatih aroma voća, ali i začina, pomalo kože…   
A dobrodošao uvod u ovim ljetnim vrućinama bili su mjehurići Jagunićevog pjenušca s Plešivice. (snimio Julio Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar