četvrtak, 19. srpnja 2018.


Novi nastavak u novoj seriji Vinskih zvijezda:
BODREN CUVEE, 2016. (slatko)
B. Drenški Bodren, Rusnica, Pregrada
Alkohol 12 %, cijena 93,75 kn
Zlatne kapi! Raskošno vino, vitkoga tijela, usklađeno. Pun miris i okus. Uz gusju jetru, plavi sir, rožatu, ali i samo. 
Dropi promocije *****











BARONIAL, brut
Vuglec Breg, Škarićevo, Krapina
Alkohol 12,5 %, cijena 150 kn
Fino perla, lijepa boja; bogat nos, puna usta; svjež, miris brioša, korice kruha. Zaokruženo, puno, sortno. (klasična metoda, na bazi chardonnaya s dodatkom graševine, zelenog silvanca i zagorske beline).  
U vinariji ***









PROSECCO BAROCCO, ekstra brut
Vinarija Botter, Italija
Alkohol 11 %, cijena 75 kn
Čist, neutralan miris. Bolji nos nego usta, fali kiseline. Voćan, sladunjav. Uz dinju i pršut San Daniele, sushi, lagane deserte…
Vinolog











GRASECCO, ekstra brut
Osilovci, Feravino, Feričanci
cijena 50 kn
Lagano, nježno, skladno, ali podosta ravno pjenušavo vino. (graševina 100 %, charmat metoda) Gastro preporuka: aperitiv (na terasi)  ili uz  bijelo meso, ljetni lagani povrtni rižoto. 
Vintesa










PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Tradicionalno uoči ljeta, u Le Bistrou hotela Esplanade održano je ocjenjivanje za novu seriju Vinskih zvijezda. Mnoga vina bila su primjereno – ljetna. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Nikola Šember, mladi vinar koji je debitirao u ovome poslu, Ivica Šneler, glavni Esplanadin sommelier, te Marija Vukelić, organizatorica (Zlatne riječi) i specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić (predsjednik žirija). Posluživao je Tomislav Klišanin. Snimio J. Frangen.
Partneri: prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.
                            

Nema komentara:

Objavi komentar