utorak, 10. srpnja 2018.


Medea je jedna od najistaknutijih istarskih vinarija iako još kratkog staža; što je vrlo važno pokriva jug poluotoka, skromnih vinsko-vinogradarskih ponuda u odnosu na ostatak područja. Ali, respektabilnih je 60 hektara vinograda, od Medulina do Pule, i s velikom vinarijom i novom kušaonicom u Vodnjanu. Neki položaji, a o njima je sada riječ, vrijedni su za memoriranje svim iskrenim vinoljupcima i vinoznalcima; pogotovo oni koji se protežu do samog mora.
Tri vina Vinarije  Medea predstavljena su, u pravi čas – na početku ljeta – u Vivatovom vinskom baru u središtu Zagreba. Uz domaćina Borisa Ivančića o vinima je govorio Medein enolog Marko Krstačić, a degustaciji je nazočila i njihova komercijalna direktorica Irena Hodak. Počelo se s vrlo pitkim i nježnim pjenušcem većinom od malvazije i nešto malo chardonnaya; brut je, s osam gr ostatka šećera. Uslijedila je Malvazija Montiron '17; posebna je, kompleksna ali i svježa, razlikuje se od uobičajenih istarskih malvazija (uostalom, i oni imaju i „običnu“ malvaziju). Iz vinograda je Montiron pokraj Šišana, od starih je loza, danas posve rijetkih, pa su je tri godine obnavljali u čuvenom talijanskom rasadniku Rauschedo. Prinos je samo do 1,5 kg po trsu; bere se tek sredinom rujna. Kratko je i macerirana, mali dio bio je i u drvu, metoda je sur lie, odležavanje na kvascima; naprave je od 12 do 15.000 boca.
Zvijezda dana bio je crnjak Punta Greca '15. Iz ekskluzivnog je, najjjužnijeg istarskog vinograda, kod Ližnjana na poluotoku Marlera, – 3,4 ha merlota – na rtu okruženom morem, izloženog i buri (pa su podignuli i burobran) i jugu. - Svake godine dobivamo nevjerojatne rezultate, čuli smo. 
Tlo je, uz crvenicu, pijesak i glina. Godišnje imaju samo četiri zaštitna prskanja. Po hektaru je 7500 loza, i to niskih, po trsu uberu pola do kilogram grožđa. Beru ga vrlo zrelog, sredinom rujna, maceracija je obično 14 dana, potom vino ide u barrique, pretežno francuske bačvice, nešto je i slavonskih. Odležava 20 mjeseci, ne filtrira se. Vino je meko unatoč 14,5 % alkohola koji se ne osjeti, raskošnih mirisa i aroma, crnog voća, kože, čokolade, začina, elegantno, i još vrlo mlado. Prvu berbu imali su tamo 2011. Sada je napunjeno 8043 boce; Punta Greca je zasigurno jedno od naših najboljih crnih vina. Ta su vina vrlo značajna u ukupnoj hrvatskoj vinskoj ponudi.
Najviše im je vinograda pod malvazijom i merlotom, uz manje vinograde chardonnaya, caberneta sauvignona i terana.
Na čak 45 hektara, na više položaja, uzgajaju i masline od kojih dobivaju poznato ulje Salvela.
(Na slici Ž. Suhadolnika: B. Ivančić i M. Krstačić)
 

Nema komentara:

Objavi komentar