petak, 22. lipnja 2018.


Novi nastavak u ovoj seriji Vinskih zvijezda:

DINGAČ, 2016.

OPG Vedran Kiridžija, Potomje, Pelješac
Alkohol 15 %, cijena 170 kn
Veliko vino, posebno; jedan ocjenjivač reče - oduzima dah. Iskreno, posve sortno, skladno. Još mlado a bez prigovora, ako ga preostane bit će još godina pred njim. Najviša ocjena u ovoj seriji. Uz biftek, gulaš od divljači npr.
Vrutak *****

RADOSH GRAŠEVINA, 2016.
Vina Papak, Ilok
Alkohol 13,5 %, cijena 50 kn
Zlatno žute boje, sočno i voćno. Sveže, elegantno, skladno, sortno. Uz riječnu ribu, pohanu piletinu...
Konzum ***

MEDEA, 2017., brut
Medea vina, Vodnjan, Pula
Alkohol 11,5 %, cijena 50 kn
Izvrsno vino za vruće ljeto. Veselo, svježe, pitko, puno voćnih aroma. I za žeđ, i kao aperitiv, i uz jela, npr. sirovom ribom, raviolima, ljetnom salatom.
Vivat fina vinaROSE CUVEE, 2017.
OPG Jasna Antunović Turk, Dalj, Erdut
Alkohol 13,5 %, cijena 56,20 kn
Nježna ružičasta boja, u mirisu nježno crveno voće. U okusu skladno, svježe, pitko. Za svježe škampe, carpaccio od lososa, kozji sir.
Roto dinamic

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Ocjenjivano je u restoranu Bistro Apetit by Marin Rendić. U žiriju su bili predsjednica dr. sc. Nina Levičnik, sommelierka;  Matija Ivančić, sommelier u tom lokalu, Ivica Perak, enolog i vinar te organizatori Marija Vukelić (Zlatne riječi) i prijašnji akteri, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić. Točio Boris Pobor. Snimio J. Frangen.
Partneri: prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.
                            Nema komentara:

Objavi komentar