četvrtak, 28. lipnja 2018.


Novi nastavak u ovoj seriji Vinskih zvijezda:

MISAL MILLENIUM, brut


Vina Peršurić, Višnjan
Alkohol 12 %, cijena 99,70 kn
Zlatna boja, raskošan miris. Puno, duboko, bogato, skladno, kompleksno. Posebno, rasno vino. 
Gastro preporuka: rižot s crnim tartufima, juha od badema i kruške, kamenice, svinjetina uz gljive
Vrutak ****

RAJNSKI RIZLING SILVER LINE, 2017. (ZOI)
Vina Kalazić, Kronos d.o.o., Osijek
Alkohol 12,5 %, cijena 60 kn
Nježno zlatne boje, cvjetni miris, ugodan i svjež karakter. Ljupko, vitko vino. Gastro preporuka: tjestenima s plodovima mora i umakom od limuna i maslinovog ulja, pečeno korijenasto povrće, salata od brokule i jabuke, pastrva.
U vinariji ***
PINOT NOIR MARQUIS, 2015.

OPG Barundić, Krašić
Alkohol 13 %, cijena 125 kn
Klasika. Mlado vino, puno vrlina. ugodna voćnost višnje. Gastro preporuka: najbolja jela od junetine, patlidžani punjeni ovčetinom i pinjolima, jela s žara, pečena guska s krumpirom, pizza s porilukom i pekorinom
U vinariji ***

 
MARAŠTINA, 2016.(ZOI)
Vina Fiolić, Zadar
Alkohol 14 %, cijena 70 kn
Maraština/rukatac slavu je stekla na dalmatinskim otocima. Ali eto dobrog rezultata i na kontinentu, u zaleđu Zadra...
U vinariji
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Ocjenjivano je u restoranu Bistro Apetit by Marin Rendić. U žiriju su bili predsjednica dr. sc. Nina Levičnik, sommelierka;  Matija Ivančić, sommelier u tom lokalu, Ivica Perak, enolog i vinar te organizatori Marija Vukelić (Zlatne riječi) i prijašnji akteri, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić. Točio je Boris Pobor. Voda partner Kala i Kalnička.
Snimio J. Frangen.

Nema komentara:

Objavi komentar