petak, 30. ožujka 2018.


Korta Katarina jedna je od naših mlađih vinarija, ali je u kratkom roku stekla velik ugled. Na Pelješcu je, na samom ulazu u Orebić. Podignuta je 2005. godine a sljedeće su imali prvu berbu. Vlasnik je Lee R. Anderson, američki milijarder, s obitelji. No, nije dotad bio u vinskom biznisu (ljubitelj i poznavatelj vina jest); upoznao je Pelješac i Orebić kada je dopremao humanitarnu pomoć u Hrvatsku i BiH i oduševio se našim ljepotama. I na mjestu starog ruševnog odmarališta, iznad prelijepe plaže dao je sagraditi velebnu vinariju, pravi dvorac, pelješki chateau.
Vinarija je sagrađena od 27.000 starih cigli! Uslijedili su i ugostiteljski sadržaji, te gradnja malog, atraktivnog hotela s luksuznim sobama. Naravno, vinarija je najsuvremenije opremljena, a vina se odgajaju u baricima i inoks posudama. (Ime je inače nastalo spajanjem naziva korta, za vrtove peljeških kapetana i vlasnikove kćeri Catherine.)
Odlučili su se samo za autohtone hrvatske sorte – plavac mali i pošip. Vinograde Korta Katarina ima na elitnim položajima Dingaču i Postupu, grožđe za pošip doprema se s Korčule, iz Čare, u hladnjačama, a oko same vinarije posađen je i pribidrag, odnosno crljenak, tj. u svijetu slavan zinfandel. Od njega, s plavcem, rade rose varijantu, sada je kušano vino iz 2016. 
S takvim vinskim poslasticama moglo se upoznati ove srijede navečer na zagrebačkoj prezentaciji u vinskom baru Basementu u Tomićevoj, u projektu „Vinske srijede nakon posla“, a u organizaciji Marije Vukelić (i njene tvrtke Zlatne riječi). Degustaciju je vodio Ivo Cibilić, upravitelj, koji je u vinariju došao prije osam godina, kao mladi diplomirani agronom.  Pošip je bio iz berbe 2016., pun, snažan, bogat, jedinstven od te sorte. Plavac mali '12.  imao je premijeru, na tržište će za koji dan, a još ima godina pred sobom. 
Od najboljih grozdova plavca malog rade posebnu liniju, Reuben's Private Reserve (nazvanu imenom gazdinog djeda). To mi je vino, iz 2009., jedan od tri najbolja plavca koja sam ikada kušao. Iz berbe 2014. napravili su i pjenušac Sabion, od čarskog pošipa – jedinstven slučaj. Dogodine najavljuju i rose pjenušac. Finale je bilo  „dodatno“ vino, Plavac mali Winemakers Selection 2011, kompleksno, doista posebno. (nove snimke Julije Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar