četvrtak, 2. srpnja 2015.

Ocjene u novoj seriji Vinskih zvijezda, vina primjerenih ljetu.
TAURUS CAPO STELLAE, 2009.
Vinarija Capo, Fernetići, Brtonigla
Alkohol 13,8 %, cijena 165 kn
Impresivno, kompleksno, bogato vino…za uživanje u njemu samom ili uz crveno meso (cabernet sauvignon i franc i merlot).
Žuto stablo *****













8 TAMBURAŠA,2014.
Vinarija Zvonko Bogdan, Palić, Srbija
Alkohol 12 %, cijena 64,50 kn
Svježe, živo, voćno, okus dugo traje (bijeli pinot, chardonnay, sauvignon). Uz rakove i školjke npr.
Miva ****













MALVAZIJA ISTARSKA RADOVAN, 2014.
F. Radovan, Radovani, Višnjan
Alkohol 12,5 %, cijena 65 kn
Svježe miriše. Mineralno, potentno, malo ravno, pitko. Uz fritaju s pršutom ili slaninom, npr.
Vrutak ***













ALBA MALVAZIJA, 2014.
Vina Matošević d.o.o., Krunčići, Pula
Alkohol 12,5 %, cijena 62,49 kn
Mineralno, voćno, citrusi. Pitko, ali ipak obično,za  svaki dan.
Roto dinamic














LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

ŽIRI: Ocjenjivali smo u Bistrou Apetit u Jurjevskoj. U žiriju su bili Ivan Dropuljić, direktor festivala Zagreb Vino.com, Ivan Jug, sommelier i ugostitelj, Velimir Korak, vinar i enolog, Lada Radin, urednica Taste of Croatia, znanstvenica, Krešo  Šesnić, ugostitelj i sommelier i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik.

Nema komentara:

Objavi komentar