U wine baru zagrebačke kavane Procaffe u Tkalčićevoj ulici
održano je deseto, jubilarno izdanje "Vinskih razgovora s Tomislavom
Stiplošekom", vinske radionice koja je istovremeno i svojevrsni talk show
u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora.
Stiplošekovi gosti bili su iz vinarije Dalmacijavino: Ivan
Kuštra, član uprave i direktor financija; Kristina Pinkert, direktorica
vinarije i Viktor Zdilar, enolog /tehnolog.
Kad je tvrtku kupio Luka Diel-Zadro, počinje rekonstrukcija
cijele tvrtke pa tako i snaženje vinskog dijela. Ugašene su male, nerentabilne
vinarije po otocima, a i prostor u Splitu bi u budućnosti trebao biti samo
distributivni centar. Vinska priča Dalmacijavina seli se u vinariju u okolici
Drniša, u Petrovo polje, gdje imaju nasad od dvjestotinjak hektara vinograda.
Vinarija još nije tehnološki na nivou na kojem bi trebala biti, ali i na tome
se radi, javlja Silvija Munda (Udruga GET).
Prvi zadatak koji su si postavili, bio je okupljanje nove,
sposobne ekipe. Prvo, doveli su mladog i perspektivnog enologa Viktora Zdilara.
On je iz Imotskog, koji ima sličan teroire kao i Drniš, tako da on ima potrebno
predznanje o mogućnostima koje ova regija pruža. Drugi su napravili nedavno kad
su za direktoricu uzeli Kristinu Pinkert iz Baranje.
Kušani su Debit, R'kaciteli
(Ova sorta neobičnog naziva datira još iz 3000. godine pr.Kr., a poznata je
kao jedna od najstarijih svjetskih sorti grožđa), Sv. Cecilija, dobivena od autohtone dalmatinske sorte maraštine), Merlot, Merlot Barrique; kako je običaj na Vinskim razgovorima
predstaviti i pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije, tako je i ekipa
iz Dalmacijavina na kušanje donijela i dva vina koja još uvijek odležavaju u
svojim bačvama. To su Plavina (berba
2018. pokazuje jako lijep potencijal, suprotan od onog što se očekuje od sorte
Plavina); na tržište je tek planiraju poslati,
u malim količinama kao selekciju; te Cabernet
sauvignon.
Kao najbolje vino, publika je ocijenila Plavinu i tu je uočen
problem... Kako prezentirati plavinu kao sortu? Strancima nije poznata, a
većina naših ljudi će odmahnuti glavom na sam njen spomen. Međutim, ekipa iz
Dalmacijavina dokazala je da Plavina može biti itekako dobro vino. T. Stiplošek
je rekao da bi trebalo ustrajati u prezentaciji Plavine kao sortnog vina, dati
si truda i vremena i od nje napraviti brend. Jer jednom davno je, primjerice, i
zinfandel bio nepoznata sorta.
Nema komentara:
Objavi komentar