VINSKE ZVIJEZDE
Pharos
Grand Cru Dubje, 2009., 16,2%, Braća Plančić, Vrbanj; 300 kn
Duboka intenzivna boja, vrlo snašno, vrlo živo, bogato, veliko vino,
intenzivan nos, čokolada, koža
Gastro: fino jelo od mesa
(crvenog), zreli sirevi; dekantirati sat vremena prije uživanja.
U vinariji ****
Sortna,
skladan miris i okus, zlaćana boja,
mineralno,herbalno, slasno. Gastro:
aperitiv, pečena bijela riba s povrćem.
U vinariji ***
Rose Kopjar, 2018., 13 %, Vina Kopjar,
Novi Marof; 40 kn
Lijepa
boja, voćno, svježe, užitno; ljubičica, cvijeće, ciklama, jagoda. Gastro:
roštilj, aperitiv, predjela, pršut.
U vinariji ***
Venje 2006.,
14,5%, I. Enjigi, Vetovo; 94,98 kn
Papar,
začinske trave, kompot od šljive, kadulja, izražene tercijarne arome. Gastro:
divljač, gulaš...
Vrutak
***
Plavac reserva, 2010., 14 %, PZ Svirče; 80 kn
Papar,
koža, dim, granitna boja, dekantirati prije posluživanja. Gastro:
slane srdele, plava riba na gradele, zreli sirevi.
U vinariji
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Vodnjanka u Gundulićevoj
ulici. U žiriju su bili Marija Vukelić, voditeljica i direktorica projekta
(tvrtka Zlatne riječi), enolog i marketinški stručnjak Saša Zec (Vinolog),
predsjednik ocjenjivanja, enologinje Josipa Andrijanić i Nataša Jeđud te
Vitomir Andrić, novinar. Vina je posluživao Andrej Javor. (foto J. Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar