VINSKE
ZVIJEZDE
La Segreta
Il Bianco, 2017., 12,5%, Planeta, Sicilija, Italija; 70,50 kn
Svježe, voćno, profinjena mineralnost, ugodan nos, medno cvjetne note,
duga trajnost. Gastro: kamenice, orada
na žaru, jače začinjena piletina ili puretina, teleći medaljoni uz vrganje na
žaru.
Miva ***
Traminac Misno vino, 2018., 13,5%,
Trnava, Osječko-đakovačka Nadbiskupija, 41,98 kn
Intenzivan
sortni miris (voćni), jako lijep primjerak sorte, pikantan, trajan, odličan
potencijal. Gastro: guščja jetra, deserti, rožata.
Vrutak ***
Kujundžuša Grabovac, 2018., 11,5%,
Vinarija Grabovac, Donji Proložac, 45 kn
Nježno
žuta boja, herbalno na nosu, trajno, fina gorčina, lijepa svježina, skladno,
lagano, pitko, aperitivno, osvježavajuće. Gastro: pečena piletina, brancin, predjelo,
šunka i naresci, bijela riba, tjestenina s bijelim umacima.
U
vinariji ***
Debit Sladić,
12,20%, P.T.O. Bonaca, Marko Sladić, Skradin; 83 kn
Herbalno,
mlado, pitko, aperitivno, svježe. Gastro: lignje na žaru, mlađi sirevi, salata
od hobotnice, carpaccio od bijele ribe.
Wine
Box, Split
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog
tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne
ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i
kategorija prema ostatku šećera. Žiri
zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne
objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J
odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoran Vinodol. U žiriju su bili
Marija Vukelić, voditeljica i direktorica projekta (tvrtka Zlatne riječi), Maja
Cebalo, vinarka s Korčule (Lumbarda), sommelierke Antonija Čizmić (Vinodol) i
Nina Levičnik, zelinski vinar i enolog Karlo Kos, enolog i marketinški
stručnjak Saša Zec (Vinolog), prvi put predsjednik ocjenjivanja i novi član
ekipe Vinskih zvijezda, te Vitomir Andrić, specijalizirani novinar, pokretač
akcije. Vina je posluživao Damir Tomić. (foto J. Frangen)
Very significant Information for us, I have think the representation of this Information is actually superb one. This is my first visit to your site. Hrvatska jela
OdgovoriIzbriši