VINSKE
ZVIJEZDE
Nerofino,
CastelFirmian, 2014., 13%, Nosio, Mezzacorona, Italija; 55,98kn
Moćno vino, višeslojno, ugodno, slatkasto, umjereni alkoholi,
zaokruženo,tamnoljubičasto šumsko voće, čokolada na nosu s mentolom. Gastro: pašticada, gulaši, steakovi, brudet, zreli
sirevi…
Vrutak ****
Opol Bell Jakov, 2018., 13%, OPG
Ivo Carić – Svirče, 95 kn
Cvjetni
ugodni miris voćno cvjetni, ciklama, ljubica,pitko,bogat,ugodne kiseline,
harmoničan, privlačan. Gastro: roštilj,
špageti bolognese, juha od rajčice.
Wine box,
Split ***
Pošip Krolo, 2018., 14,0%, Krolo Trilj,
70 kn
Herbalno,
pitko, ugodno, dobre kiseline, tropika na mirisu, toplo na okusu,
slojevito,mineralno. Gastro: Rižota,
pečena janjetina, bijela riba…
U
vinariji ***
Svjež,
osebujan, interesantan, izraženije kiseline, skladan, punog okusa. Gastro:
aperitiv, masnija hrana, sirovi škampi.
Wine
box
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne.
Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji,
sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog
tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne
ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i
kategorija prema ostatku šećera. Žiri
zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne
objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J
odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoran Vinodol. U žiriju su bili
Marija Vukelić, voditeljica i direktorica projekta (tvrtka Zlatne riječi), Maja
Cebalo, vinarka s Korčule (Lumbarda), sommelierke Antonija Čizmić (Vinodol) i
Nina Levičnik, zelinski vinar i enolog Karlo Kos, enolog i marketinški
stručnjak Saša Zec (Vinolog), prvi put predsjednik ocjenjivanja i novi član
ekipe Vinskih zvijezda, te Vitomir Andrić, specijalizirani novinar, pokretač
akcije. Vina je posluživao Damir Tomić. (foto J. Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar