Iako je graševina glavni slavonski vinski favorit, pa tako i
Vinarije Perak, na drugim Vinskim razgovorima zvijezda je bio – merlot! „Vinski
razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama“ nova je
manifestacija koju organizira Udruga G.E.T., u suradnji s kavanom Procaffe u
Tkalčićevoj ulici.
Ovoga četvrtka (21.2.) gostovala je ugledna kutjevačka
vinarija Ivice Peraka koju su predstavljali mladi nasljednici, kćerka Maja i
sin Ivan; ona, diplomirana ekonomistica, zadužena za marketing i promocije, a
23-godišnji Ivan bavi se pomalo vinogradom i podrumom, jer pohađa čak dva
fakulteta – uz Agronomski i Farmaceutski.
Predstavljeno je sjajnih šest vina – mladi sauvignon i iz
berbe 2017., potom chardonnay, pa dvije graševine Mitrovac, mlada i iz 2017. Uslijedila
je njihova novost, muškat žuti, poluslatki, sa 30 grama ostatka šećera. I na
kraju poslastica, već spomenuti merlot.
Ivica Perak značajno je ime slavonskog i hrvatskog
vinarstva. Slavu je stjecao još u kutjevačkom Kombinatu, gdje se zaposlio 1986.
godine, a 1992. postao je glavni enolog nakon odlaska Vlade Krauthakera, pa i
šef. U PPK Kutjevu, potom Kutjevo d.d., proveo je 26 godina. S berbom 2012.
otputio se iz Kombinata u privatni biznis, s vlastitim vinogradima i vinarijom.
Rođen je baš u Kutjevu, u staroj kutjevačkoj obitelji koja se stoljećima bavila
vinogradarstvom. Diplomirao je 1986. na zagrebačkom Agronomskom fakultetu.
Imaju 18 hektara vinograda, i to na sjajnom položaju
Mitrovac, možda i najboljem u kontinentalnoj Hrvatskoj, te na susjednom Vetovu.
Najviše je dakako graševine, oko 70 posto. Graševinu rade u svim kategorijama,
sve do ledene. Imaju i traminac, rajnski rizling i sivi pinot. Novi su im
nasadi i u obližnjem Lukaču i to crnih sorata – uz merlot, vrhunske kategorije,
uzgajaju i cabernet sauvignon i zweigelt. Sada napune oko 50.000 boca.
Vinarija je u središtu Kutjeva, a u susjedstvu pripremaju
gradnju novog podruma za pola milijuna litara vina. Bit će i drvenih bačava.
Gradit će i apartmane za smještaj 12 osoba.
Vina Perak već skoro godinu dana imaju novu, atraktivnu i
sjajno dizajniranu etiketu, čiji je autor Mario Hlača. Na brojnim domaćim i
međunarodnim vinskim smotrama vina su im osvojila brojna najviša odličja.
(snimke Julio Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar