Dupkom puna Kristalna dvorana hotela Westin, i izlagača i
publike, ovog četvrtka (31.1.), potvrda je da je manifestacija En Primeur itekako popularna. Dokazuje to i stalni
porast, iz godine u godinu, izlagača i posjetitelja, kažu organizatori.
Uobičajeno, kako i ime kazuje, bilo je to premijerno kušanje mladih bijelih
vina iz berbe 2018.; graševina, pošipa, pušipela i vina drugih sorti, ponešto i
ružičastih te starijih godišta crnih vina. Stručnjaci i kupci ekskluzivno su ih kušali prije izlaska na
tržište.
Predstavilo se
više od 60 vinara iz tri hrvatske vinske regije, Slavonije i Podunavlja,
Dalmacije i Međimurja. u organizaciji njihovih udruga: Graševina Croatica, Vina
Dalmacije i Hortus Croatiae, uz asistenciju HGK. Na slici su njihovi šefovi,
Ivica Kovačević, Vlado Krauthaker i Bojan Štampar.
Ovogodišnji En Primeur potvrdio je snagu i kvalitetu
hrvatskih vinogradara i vinara iz predstavljenih regija. Hrvatska vina postaju
sve prepoznatljivija na europskom, pa i svjetskom tržištu, o čemu svjedoče
brojne nagrade koje iz godine u godinu osvajaju hrvatski vinari sa svojim
vinima. Dojmovi o berbi vinogradara iz Dalmacije, Međimurja te Slavonije i
Podunavlja govore o tome kako Hrvatska obiluje bogatom vegetacijom i izvrsnim
klimatskim uvjetima, što utječe na proizvodnju lepeze vinskih sorti koje
zadovoljavaju i najistančanija nepca svjetskih kušača, stručnjaka i sommeliera.
Notu tradicije, notu modernosti i notu berbe za pamćenje imali smo prilike
doživjeti na manifestaciji En Primeur 2019., javlja organizatorica Danira
Orešić, PR Lightkomunikacije. Predstavnici vinskih regija i etablirani
vinari, dodaje, osvrnuli su se na berbu 2018. godine i podijelili s nama svoja
iskustva.
Tako Vlado
Krauthaker, o berbi 2018. u Slavoniji kaže
„Što se tiče uroda, bila je
nešto obilnija u odnosu na prethodnu. Imali smo berbu koja nam je osigurala
zalihu vina, a kvaliteta je vrlo dobra te ima odličnih vina.„
„Iza nas je jedna od težih vinogradarskih
godina, koja je s vegetacijom krenula vrlo kasno.
Oborina je bilo dosta, ali pravilno
raspoređenih, pa je berbu dočekalo kvalitetno i zdravo grožđe. Vina su vrlo
svježa, s laganijim do srednjim alkoholima i izražene voćnosti, rekao
je David Štampar u osvrtu na međimursku vinogradarsku sezonu.
Ivica Kovačević za berbu 2018. u
Dalmaciji kaže: „Još
jedna posebna vinogradarska godina koju su definirale idealne padaline tijekom
vegetacije i optimalne temperature koje su pogodovale dozrijevanju grožđa. Ovo
je bila jedna od onih berbi koju odlikuju dobri prinosi i odlična kvaliteta
grožđa. Vjerujemo da će se o
berbi 2018. pričati sljedećih godina kao o izuzetnoj i koja se u
vinarskim krugovima pamti s posebnim zadovoljstvom.“
''Od prošlogodišnje
berbe očekujemo zaista puno.Ohrabruje da je u prvih 10 mjeseci izvoz vina
porastao za više od 22 posto u odnosu na lani, i to kvalitetnih i vrhunskih
buteljiranih vina i pjenušaca; vina više cjenovne kategorije. Dokaz je to da
nas sve više počinju cijeniti i izvan naših granica'', rekao je potpredsjednik za
poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.
Još valja reći pohvalan podatak da su stasali
mladi vinari i vinarke koji uspješno nasljeđuju roditelje veterane (Perakica,
Antunović, Lovrec...); pojavilo se i nekoliko novih, mlađih vinara i etiketa,
npr. Munđarov Breg obitelji Palašek iz Lopatinca.
Nema komentara:
Objavi komentar