Vinarija Anđelini, u blizini Pazina, koja njeguje stoljetnu
tradiciju vinogradarstva obitelji Velan i Anđelini, vinograde ima i na području
Velanovog Brijega, gdje se protežu do visine od 474 m, i najviši su u Istri. I
njihovi su vinogradi na različitim tlima, položajima i ekspozicijama pa iz njih
dolazi vrhunsko grožđe različitih svojstava što je izvrsna podloga za
proizvodnju raznovrsnih, vrhunskih vina.
Abeceda finih zalogaja, u projektu Vinske srijede nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) Marije Vukelić ugostila je 13.2. tu vinariju, a predstavili su je
bračni par Anđelini, Ranko i Klaudija sa
sinom Dominikom, studentom 4. godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu (imaju još
dvoje djece). (na slici J. Frangena)
Vinarija Anđelini ponosno njeguje
stoljetnu tradiciju vinogradarstva. Cijela je obitelj u vinu, živi sa svojim
vinima a obiteljski je hobi i – pčelarstvo. Povijest obitelji ispričao
je otac Ranko, dipl. ing. agronomije,
koji je ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu preuzeo od djeda.
Prisjetio se vremena kad je devedesetih
prestao raditi u Purisu i unajmio 14 ha vinograda malvazije. Već tada je
razmišljao koje sorte još zasaditi, pa je izbor pao na međunarodne (chardonnay,
cabernet sauvignon, merlot, a kasnije i syrah). Danas imaju 8 etiketa; malvazije se nude kao pjenušavo i mirno vino, a vinificiraju se u inoks tankovima i bačvama
225 l od akacije.
Počelo je vrlo dopadljivim pjenušcem
D'Angelo (nadimak drugog sina), spravljenim 2015. od malvazije, charmat ili
tankovskom metodom - uz grissine.
Uslijedila je Malvazija pazinska 2016., nostalgično prisjećanje na prvu bocu
malvazije na našem tržištu, s takvim nazivom. Poslužena je s tradicionalnim
kolačima – cukerančićima, koji su se nekad radili samo za blagdane, a nedavno
je izrada cukerančića zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro. U procesu
izrade umaču se u Pazinsku malvaziju
i zatim posipaju šećerom. Ta se Pazinska
malvazija vinificira samo u inoks tankovima, a grožđe dolazi iz vinograda na sivoj zemlji
iz kojih je i nekada dolazilo grožđe za Pazinsku malvaziju.
Malvazija Filomena 2017. macerira se dva
dana, a nastaje spojem dijela vina iz inoksa i dijela koji zrije u barrique bačvicama
od akacije; pratili su je miješani sir i zelene masline. Uz Malvaziju istarsku 2015. (preteču Filomene, koja 2015. nije još nosila
to ime), zrelo, puno, kompleksno vino -
poslužen je sir s tartufima. To je vino osvojilo zlatnu medalju na Vinistri
2018. Od crvenih vina, za kraj degustacije, odabrana su dva Domenica.
Premijeru je imao mladi Domenico (2017.), nastao od caberneta sauvignona, merlota i syraha.
Merlot i syrah su brani i vinificirani zajedno, cabernet sauvignon 15-ak dana
kasnije, također je zasebno vinificiran. Potom vina idu u bačve od dva
različita hrasta (francuski i slavonski) i nakon 12 mjeseci vino se puni u
boce. Uz njega je servirana izvrsna domaća svinjska kobasica obitelji Anđelini
uz namaz od bagremovog meda s tamnom čokoladom i maslinovim uljem. Za kraj, iz
dekantera se točio Decanterovim zlatom okrunjen, sa 95 bodova! Domenico 2015.
Obitelj
Anđelini je na području
Velanovog Brijega (brdo i istoimeno selo) smještenog južno od Pazina, a južno i jugoistočno od Pazina sve do Gračišća protežu se vinogradi na
površini od 14 ha. Danas obitelj Anđelini obrađuje 65.000 trsova raznog sortimenta, a posebno
malvazije, chardonnaya, merlota, cabernet sauvignona, syraha te muškata.
Nema komentara:
Objavi komentar