petak, 4. siječnja 2019.


Vinske zvijezde: još blagdanskih vina
VINA TARAPACA CARMENERE GRAND RESERVA, 2015.,
DO Valle del Maipo, Čile
Alkohol 14,5 %, cijena 79,90 kn
Alkohol 14,5 %, cijena 79,90 kn
Na nosu crvene šljive, crno voće, slatki tanin, vanilija. Začini na nosu, puno, bogato vino. Izrazito začinskoga mirisa. Herbalno, cedrovina. Gastro: divljač u umaku od suhih šljiva...
Vrutak ****











ĐURINSKI IBPB TRAMINAC, 2015., (slatko; izborna berba prosušenih bobica)
OPG Đurinski, Kupljenovo, Zaprešić
Alkohol 11,5 %, cijena 250 kn (0,25 l)
Jantarne boje.  Medno, grožđice, slatko, obilje šećera. Karamelasti okus. Miris orašastih plodova. Sušeno voće na nosu, gusto, slatko vino.  Popiti gutljaj  uz orahnjaču ili samo,  - umjesto deserta.
Vrutak * ***










VERDOT, 2013., (Petit Verdot Barrique, Private Reserve)
Vinarija Stobi, Makedonija
Alkohol 14 %, cijena 94,55 kn
Crno voće, ribiz, borovnice, čokolada… Voćno. Ujednačenih kiselina, lijepoga okusa. Dugo traje. Uz pršut, meso s umakom, divljač
Vrutak ****
TALO PRIMITIVO DI MANDURIA, 2016.,
San Marzano, Italija
Akohol 14 %, cijena 77,80 kn
Crno voće, trešnje, svježe, herbalno. Miris slame i suhe trave.  Ugodni tanini. Jako slasno, završetak gorkast na crni dud. Gastro: pašticada, divljač, ramstek na rukoli, tuna steak…
Vivat ***












PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Ocjenjivali smo u  kavani hotela Dubrovnik. U žiriju su, uz šeficu akcije (Marija Vukelić), hrvatskog prvaka za 2018. sommeliera Ivana Juga, predsjednika komisije, bili i Jelena Balog,  Ivana Krajančić, Martina Miličević i novinar Vito Andrić. Snimao je Julio Frangen.
Partner voda Kala i Kalnička.

Nema komentara:

Objavi komentar