Brda, na samoj granici Slovenje i Italije, gdje se zovu
Collio, jedno je od ponajboljih vinorodnih europskih područja, ali i nedovoljno
vrednovano, iako je na glasu bilo još u doba K&K. Ima tamo, s obje strane,
vinara svjetskoga glasa.
Među takve spada i vinarija obitelji Jakončič, u Kozani
iznad Gorice. Osnovana je još davne 1847. godine! Danas u njoj rade Aljoša
jakončič, koji nam je bio uzoran domaćin, te roditelji Danica i Igor i brat
Mitja, a obrađuju 15 hektara vinograda, na izvrsnim položajima. Tlo je uglavnom
lapor, što vinima daje mineralni štih. Ima i ponešto kamenih terena, na njima uspijeva
5000 loza sauvignona bijelog od kojih dobivaju 2000 litara vina.
U ovom vrlo ljubaznom i srdačnom domaćinstvu prvo će vas
dočekati s pjenušcima; rose je napravljen od crnog i bijelog pinota, a posebno
dojmljiv bijeli od rebule. Nazivaju se Mosaic; Aljoša Jakončič obrazlaže da su
pjenušce počeli raditi 1995. i to iz gušta, za vlastitu dušu. Imaju francuski
štih, godišnje naprave oko 15.000 litara. - Pravi vinari ne rade vino radi zarade,
nego iz ljubavi, iz strasti; da se proslave u lokalnom okruženju, a na kraju
završe u – New Yorku, ponosan je Aljoša. Dobitnici su mnogih nagrada, posebno
se ističu Decanterove.
Osim spomenutih sorata, uzgajaju i chardonnay, malvaziju (za
kupaže), tokaj koji tu zovu, radi EU zabrane, jakot, sivi pinot od kojeg su
odlučili raditi i tzv. narančasto vino; izvoze i u Kinu. Od crnih imaju još i
merlot, za koji Jakončič kaže da upravo u Goriškim Brdima izvrsno uspijeva, te
cabernet sauvignon. Rade puno kupaža, cuveea, a imaju i liniju više kategorije bijelih
i crnih vina nazvanu Carolina, po praprabaki, sa suprugom Mihaelom osnivačici vinarije, te select. U
podrumu je mnoštvo drvenih bačava, od barika preko onih od 600 litara do
velikih. Posebno u oko upadaju bačvice napravljene u obliku jajeta – izvrsne su
za dozrijevanje vina, lako se izbacuje neželjeni talog. A, primjerice, Carolina
bela dozrijeva u drvu, u bačvama od 600 l, nekoliko mjeseci, mješavina je
chardonnaya, rebule i sauvignona koji, ranije bran, daje finu kiselinu. - Mi
njegujemo svoj specifičan stil, veli Aljoša.
Goste dočekuju i s izvrsnim lokalnim sirom i salamom posebno
finog okusa; svako domaćinstvo koje drži do sebe ih obavezno radi, a imaju i
natjecanje. U njihove fine zalogaje uvjerila se i skupina zagrebačkih novinara
koja je, u organizaciji PR agencije Drimia i Martine Lukačević imanje posjetila
baš u vrijeme berbe, u kojoj su se i sami okušali. (snimke Julio Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar