VELIKA BERBA! Hrabar je to i nadasve ambiciozan naziv,
nezabilježen još u nas. Baš na takav potez odlučili su se u Iločkim podrumima
za vino koje će sigurno ući u njihovu a i u hrvatsku vinsku antologiju. Riječ
je o vrhunskoj graševini iz berbe 2011. kojoj su nadjenuli ime Velika berba, a
premijeru je imala ovog petka u zagrebačkoj Akademiji vina.


Po svim odlikama posebno je to vino: prva je važna značajka
da je suho, iako je ta godina bila toplog ljeta i duge sušne jeseni, dakle
idealna za (uobičajene)
iločke
predikate, tj. slatkiše. Grožđe je skupilo puno šećera ali i zadržalo kiseline:
uspjeh je bio zajamčen. Glavna enologinja Podruma, Vera Zima, na promociji je
istaknula kako su u takvim uvjetima htjeli napraviti baš suho vino i vidjeti
što će taj izazov dati u uvjetima njihova Starog podruma. Pa, odlučili su se i
na ručnu berbu dakako probranog grožđa, potkraj rujna;
treba li naglašavati s njihova ekskluzivnog
položaja Principovac? Prva tri mjeseca „sirovina“ je miješana na finom talogu,
a vino je dozrijevalo u drvenim bačvama od 5000 litara u Starom podrumu (iz
15.stoljeća!), u idealnim uvjetima. Dakako, na kraju je još odležalo u bocama.
I, dobili smo vino koje nema cijenu, koje se ne može kupiti samo tako, a u
kojem valja uživati u svakoj kaplji; osvaja sjajna suhoća i svježina,
zabilježio sam, kiselina je izvrsna a ono malo drva odlično se uklopilo,
harmoniziralo. Da, veliko je to vino; elegantno, profinjeno, poticajno sa
svakom kapi, za najbolje prigode, za posebne trenutke.
I, s potencijalom još podosta godina
čekanja...
Inače, degustacija u Akademiji bila je posvećena ovodišnjim
brojnim priznanjima i odličjima koja su Iločka vina osvojila (i) ove godine,
također i novim berbama njihovih klasičnih favorita. Dakle,
niti jedna ozbiljna hrvatska vinska karta ne može se zamisliti bez njihovih,
upravo kušanih vina: graševina 2014. vrhunska;
poluslatki chardonnay
Principovac 2013. (tu liniju Principovac počeli su 2008. godine i postižu sve
veće domete); traminac (klasika!) vrhunski 2014 (inače, prosječno tog zaštitnog
znaka vinarije naprave oko pola milijuna litara); traminac izborne berbe bobica
2011...I tu sad zastajem zbog jednog (meni) dosad ovako nedovoljno upoznatog
vina, vrhunskog crnog Kapistrana 2014. Sjajno! Mješavina caberneta sauvignona i
frankovke (na tu sortu tamo treba ozbiljno igrati!), dozrijevana u hrastovim
bačvama od 500 i 1000 litara 8-9 mjeseci; iznimno sježe, a puno; pitko vino,
vrlo voćno, odaje maline, ribizl, začine...Treba li još reći: vina su to koja
će ispuniti svaki zahtjevan stol za blagovanje, a posebice sada za blagdane. (snimio Marko Čolić)
Nema komentara:
Objavi komentar