utorak, 23. prosinca 2014.

Nastavljamo seriju ocjena Vinskih zvijezda, za vina primjerena blagdanskim trenucima.
DINGAČ KIRIDŽIJA, 2010.
V. Kiridžija, Potomje
Alkohol 15,3 %, cijena 160 kn
Odlična preporuka za blagdanski objed! Tipičan, vrhunski dingač, sortno prepoznatljiv i dojmljiv.
Vrutak ****
 


TRAMINAC IZBORNA BERBA BOBICA PRINCIPOVAC, 2011.
Iločki podrumi d. d.
Alkohol 13,2 %, cijena 168 kn
Plemenito, raskošno, koncentrirano. Bogat  i nos i okus. Traje…Još svježe. Dunja,kruška, karamel. Pije se na kapi.
Iločki podrumi maloprodaja *****
 
 
 
 
 
 
MERLOT BOUTIQUE KORLAT, 2011.
Badel 1862, Vinarija Benkovac
Alkohol 14,5 %, cijena 110 kn
Pitko, puno, sočno, ugodno slatko, ima i svježine. Intenzivna aromatika, kupina, zrela višnja, borovnice, kamen…Umjesto deserta; i uz cigaru.
Badel, Žitnjak ***
 
 
 
 
 
MUŠKAT ŽUTI VINARIJA PAVLOMIR, desertno
Pavlomir d.o.o., N. Vinodolski
Alkohol 13,1 %, cijena 40 kn
Iznenađenje! Zaokruženo, elegantno, sočno, toplo. Slatko, uljasto; marelica, bijela breskva.
Vinarija Pavlomir *** J
 
 
 
 
 
 
VALDO ROSE, brut
Valdo, Italija
Alkohol 11 %, cijena 79 kn
Voćno, pitko, nepretenciozno, svakodnevno. Svježe, lepršavo, jednostavno, tanko.
Vino-trade
 
 
 
 
 
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
 Ocjenjuje žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci…i to vina s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija s obzirom na ostatak šećera. Žiri zasjeda javno, pred posjetiteljima u ugostiteljskim objektima. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Jelena  Šimić Valentić, sommelierka i ugostitelj , Nikolina Šarlog, vinska trgovkinja, Siniša Lasan, pobjednik državnog prvenstva sommeliera, Tomica Tomac, enolog i vinar, te organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Ocjenjivano je u restoranu Katedralis, vina je posluživao Senko Firic.


Nema komentara:

Objavi komentar