četvrtak, 18. prosinca 2014.


Nastavljamo seriju ocjena Vinskih zvijezda, za vina primjerena blagdanskim trenucima.

CUVEE DOM.PICARD GRAND CRU, brut (blanc de blancs)
Collard-Picard, Francuska
Alkohol 12 %, cijena 440 kn

Sjajan! U svim elementima. Elegantan, bogat, kompleksan, skladan. Odaje ručni rad. Poseban šampanjac za posebne prigode. 
Bornstein * ****

 
 
 
 
 
MARSALA SUPERIORE GARIBALDI (slatko likersko vino)
C. Pellegrino, Italija
Alkohol 18 %, cijena 69,90 kn

Snažan alkohol dobro uklopljen, dobro dozrelo. Kompleksno, bogata aromatika. Note konjaka. Za posebne prilike.
Vrutak ****

 
 
 
 
 
MADEIRA FULL RICH (slatko likersko vino)
Henriques&Henriques , Madeira, Portugal
Alkohol 19 %, cijena 64,90 kn

Vino posebne tehnologije; tipična lagana oksidiranost. Dim, prženi lješnjak, karamel. Pomalo skromno, madeire mogu pružiti više.
Vrutak ***

 
 
 
 
 


TRAMINAC PRINCIPOVAC, 2011. (poluslatko)
Iločki podrumi d.d., Ilok
Alkohol 14,5 %, cijena 140 kn

Puno, ozbiljno, još svježe. Šećer se dobro uklapa, alkohol ipak malo strši. Med, suho cvijeće, dunja. Uz sir s plijesni, npr.
Iločki podrumi maloprodaja ***

 
 
 
 

TRAMINAC PREMIUM, 2012.
Iločki podrumi d.d., Ilok
Alkohol 14,5 %, cijena 70 kn

Tipičan traminac (Iločkih podruma). Bogat,  raskošan miris, pršti cvijeće, u ustima ugodna suhoća. Slasno, kompleksno.
Iločki podrumi maloprodaja ***

 
 
 
 
 



LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
Ocjenjuje žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci…i to vina s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija s obzirom na ostatak šećera. Žiri zasjeda javno, pred posjetiteljima u ugostiteljskim objektima. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina.

ŽIRI: Jelena  Šimić Valentić, sommelierka i ugostitelj , Nikolina Šarlog, vinska trgovkinja, Siniša Lasan, pobjednik državnog prvenstva sommeliera, Tomica Tomac, enolog i vinar, te organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Ocjenjivano je u restoranu Katedralis, vina je posluživao Senko Firic.

 

Nema komentara:

Objavi komentar