četvrtak, 31. listopada 2019.


VINSKE ZVIJEZDE
Škrapa plavac mali, 15,5 %, 2013, MARLAIS, Pelješac. Cijena: 300 kn u vinariji ****
Živa boja, čist miris: herbalno,  kompleksno, voćno – šljiva; džemasto. Živih tanina. Lijepo balansirano. Sočno, snažno. Gastro: tuna, roštilj, divljač, zreli sirevi… Polako pijuckati.













Babić, 15 %, 2015, Vina Slamić, Tisno. 110 kn u vinariji ****
Izražena voćnost i ljubičica na nosu. Zemljani tonovi se otvaraju. Fino, elegantno, meko, džemasto. Gasto: plava riba, gulaš, divljač, pašticada.














Merga victa Pošip, 13 %, 2018, Black Island Winery, Smokvica-Korčula. 75 kn u vinariji ***
Lijepa zlatna boja. Mineralno i cvjetno na nosu, zrelo voće, intenzivno.  Pun okus.  Uglađeno i lijepo balansirano. Naglašene sortne gorčine na završetku. Trajno.  Gastro: janjeće pečenje, teletina ispod peke, hobotnica ispod peke.












Graševina, 12,5 %, 2018, Kaptol vinarija, Kutjevo. 45kn u vinariji **
Svježe vino, mineralno.  Citrusno i voćno (jabuka).  Sporo se otvara. Gastro: aperitiv, lešo riba,  riječna riba, filet brancina…














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9. Velika zvijezda od 99 do 100 bodova
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Agava u Tkalčićevoj ulici. U žiriju su uz stalne ocjenjivače – Marija Vukelić, ujedno i šefica projekta, Vito Andrić i Saša Zec – bili i Darko Lugarić, sommelier i domaćin kao suvlasnik lokala;  Ivan Srpek, vinski trgovac, Karlo Kos, mladi vinar a pridružila nam se i Danijela Mirošević (novinarka - promatračica). Vina je posluživao Boris Franetić. Snimao je Julije Frangen.  

Nema komentara:

Objavi komentar