četvrtak, 13. prosinca 2018.


Ivica Perak značajno je ime slavonskog i hrvatskog vinarstva. Slavu je stjecao još u kutjevačkom Kombinatu, gdje se zaposlio 1986. godine, a 1992. postao je glavni enolog nakon odlaska Vlade Krauthakera. U PPK Kutjevu, danas Kutjevo d.d., proveo je 26 godina, potom je otišao u privatnike.
Danas je u vinskom poslu čitava obitelj; Vinarija Perak pod lozom na ponajboljim položajima Kutjevačkoga vinogorja Mitrovac, Lukač, Vetovo ima 12 hektara.Vinogradi su sađeni od 1968. Nadalje. Još će povećavati površine pod crnim sortama.
U zagrebačkom restoranu Kalelarga ove je srijede navečer pred 50-ak gostiju održana promocija vina Perak, na kojoj se predstavila cijela obitelj Perak. Maja,diplomirana ekonomistica vodi marketing. Ivan studira Farmaciju i Stručni studij vinogradarstva, vinarstva i voćarstva te obavlja različite poslove u vinariji, te supruga Željka, mr. pharmacije koja uz posao u ljekarni vodi prodaju.
Promocija je počela premijernim kušanjem pjenušca Perak, dergoržiranog prošloga tjedna i punjenog specijalno za ovu priliku. Naravno, rađen je od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe. Na tržište će izaći za koji tjedan.Tako je vinarija etiketama: graševini vrhunskoj, graševini vrhunskoj Mitrovac, sauvignonu, chardonnayu, merlotu (sva tri vrhunska), kvalitetnom roseu, ledenoj berbi vrhunske graševine 2015. pridodala svoj najnoviji proizvod -pjenušac. Valja reći da je Perak prvi napravio ledenu berbu još 1996., a i prvi pjenušac Kutjeva je također je njegov proizvod. Graševina je najzastupljenija sorta, ima je oko 70% u ukupnoj godišnjoj proizvodnji od oko 80.000 litara. Približno toliko - 70% je vrhunskih vina.
Perakova vina su nekoliko godina među najprodavanijima u Vrutku, ali se mogu  pronaći posvuda u Hrvatskoj. I u Zagrebu su u desetak lokala. Vinarija je od svojih početnih izlazaka na domaću i međunarodnu natjecateljsku scenu osvojila mnogobrojna priznanja; najviše zlata i velikih zlatnih medalja na slavonskim smotrama - Kutjevo, Feričanci,Požega...ali i na GAST-u, BonaViti Trnava, Mariboru,  uz Decanterovo srebro 2012.godine.
Posebno je nadahnuto o vinaru i njegovim vinima govorio školski kolega s Agronomije,  vodeći stručnjak u hrvatskom vinarstvu prof. Edi Maletić. Uputio mu je svojevrstan izazov da svakako bitno poveća količine kada to bude mogao financijski pratiti. Jer šteta je, kaže Maletić, i za njega i za hrvatsko vinarstvo da takav vrsni vinar ostane na sadašnjim količinama.
Promociju je organizirao Vjeko Madunić koji je i autor priopćenja s tog događaja. Snimio
Marko Čolić

Nema komentara:

Objavi komentar