Nisam ni znao da u Sloveniji ima 200 privatnih,
registriranih proizvođača pjenušaca (penin, kako to oni kažu). Čuo sam taj
podatak od legendarnog Janeza Isteniča, koji je sa svojom obitelji ove subote,
9. 12., organizirao prvi festival privatnih proizvođača pjenušaca u svojoj
vinariji u Staroj Vasi, blizu Bizeljskog. Nekad popularnom izletištu
Zagrepčana, blizu Klanjca, a i Zagoraca…

Impresionirali su pjenušci s dugim, nevjerojatno dugim
odležavanjem na kvascima, i po 6 – 7 godina, a posebno oni od autohtonih
sorata, kao što su teran, refošk, rebula, malvazija…Pa bilježim i neka imena vinarija
vrijedna spominjanja: Borodin iz okolice Kopra ima pjenušac od refoška; Silveri
s Brda mješavinu rebule i chardonnaya i to od vrlo rijetke žute rebule, s
trsova starih 57 godina – svega je 5 posto te rebule, ostalo su zelene…I Bjana
rabi rebulu, i u roseu, miješanu s crnim pinotom. Sanabor ima pjenušce od
malvazije i od terana; Vinarstvo Rebula iz okolice Trsta (zanimljiv detalj, ime
nije od sorte nego je to prezime obitelji!) također rabe malvaziju, a i
domorodnu vitovsku, te teran. Na kušanje
su dali i sjajnu malvaziju iz 2009. koja je bila 7,5 godina na kvascima! Zavec
(Haloze) imaju i (rijedak) pjenušac od muškata ottonela, Kunej od frankovke, a Andreju
Berkoviču je glavni žuti plavec u kombinaciji sa chardonnayem. Štembergeri
svoju Šentjernejsku peninu rade od graševine i kraljevine!
Briljirali su dakako Isteniči s bogatom lepezom i u nas
dobro poznatih pjenušaca (favorit je uvijek No 1 – Janez je naime nekad bio
golman reprezentacije tadašnje države, otud ime) ali sve je na kraju zasjenio
Rose Gourmet iz 2003. (Miha Istenič na Festivalu, na slici Ž. Suhadolnika)
Nema komentara:
Objavi komentar