četvrtak, 8. prosinca 2016.



I u nas je izgleda zavladala moda prosecca. Taj zavodljiv, globalno sve popularniji – danas u svijetu najprodavaniji pjenušac - svako malo predstavlja se i kuša u zagrebačkim vinotekama i u primjerenim lokalima. Najnovija degustacija ovog talijanskog favorita bila je ove srijede popodne u Basta Gourmet Baru; predstavljeno je nekoliko prosecca Astoria, istoimene ugledne vinarije iz Veneta. S napomenom – među najboljim su proseccima na svijetu…Organizator je bio Vinart Saše Špiranca, uvodničara, a o vinima je govorila i Carlotta Camilla Polegato, kćer suvlasnika vinarije.
Vinarija je vrlo mlada, osnovali su je potkraj prošlog stoljeća braća Paolo i Giorgio Polegato. U pokrajini je Veneto, blizu Venecije i Trevisa, na sjajnim vinogradarskim položajima, između čuvenih Conegliana i Valdobbiadena, na imanju Val De Brun u Refrontolu. U proizvodnji imaju najviše, 80 posto, raznih varijanti prosecca, a ostalo su crna i bijela vina.
Osnova za ovo vino, valja podsjetiti, tamošnja je sorta glera, a proizvodi se uglavnom charmat metodom, ali i uz doradu, kao u ovoj vinariji. Ali početak, i najbolje vino večeri, bio je suh Kalibro, od 80 posto chardonnaya te crnog pinota! Očekivano, jer to je vjerojatno najbolje vino te kuće, u nazivu je i Metodo Cavazzani, po enologu – Nereo Cavazzani – koji je osmislio posebnu tehnologiju za nj. Uz ostalo, godinu je dana dozrijevalo u velikim bačvama.
Dojmljiv je i Il Millesimato – godišnjak!, iz 2015, extra brut. Grožđe je brano ručno, u male košare. Potočeni su i Cordiere Valdobbiadene Extra dry, Fashion Victim Rose Extra dry i Fashion Victim Moscato Rose Dolce.
Vina su to – za masovne užitke, za mlađariju, za zahtjevne pilce, za razne prigode – od aperitiva, jutarnje žeđi, uz laganiju hranu, pa sve do dakako ljetne terase i bučnih disko klubova…Jedino ne znam kada, i s čime bih pio taj slatki – dolce – muškat na kraju…možda mladi znaju?
Naš je distributer te plemenite kapljice Roto dinamic Senka Reškovca. (snimke Silvija Munda)

Nema komentara:

Objavi komentar