I u nas je izgleda zavladala moda prosecca. Taj zavodljiv,
globalno sve popularniji – danas u svijetu najprodavaniji pjenušac - svako malo
predstavlja se i kuša u zagrebačkim vinotekama i u primjerenim lokalima.
Najnovija degustacija ovog talijanskog favorita bila je ove srijede popodne u Basta
Gourmet Baru; predstavljeno je nekoliko prosecca Astoria, istoimene ugledne
vinarije iz Veneta. S napomenom – među najboljim su proseccima na svijetu…Organizator
je bio Vinart Saše Špiranca, uvodničara, a o vinima je govorila i Carlotta
Camilla Polegato, kćer suvlasnika vinarije.
Vinarija je vrlo mlada, osnovali su
je potkraj prošlog stoljeća braća Paolo i Giorgio Polegato. U pokrajini je
Veneto, blizu Venecije i Trevisa, na sjajnim vinogradarskim položajima, između
čuvenih Conegliana i Valdobbiadena, na imanju Val De Brun u Refrontolu. U proizvodnji imaju najviše, 80 posto,
raznih varijanti prosecca, a ostalo su crna i bijela vina.

Dojmljiv je i Il Millesimato – godišnjak!, iz 2015, extra
brut. Grožđe je brano ručno, u male košare. Potočeni su i Cordiere
Valdobbiadene Extra dry, Fashion Victim Rose Extra dry i Fashion Victim Moscato
Rose Dolce.
Vina su to – za masovne užitke, za mlađariju, za zahtjevne
pilce, za razne prigode – od aperitiva, jutarnje žeđi, uz laganiju hranu, pa
sve do dakako ljetne terase i bučnih disko klubova…Jedino ne znam kada, i s
čime bih pio taj slatki – dolce – muškat na kraju…možda mladi znaju?
Naš je distributer te plemenite kapljice Roto dinamic Senka
Reškovca. (snimke Silvija Munda)
Nema komentara:
Objavi komentar