Nesvakidašnji, još neviđen u Zagrebu enogastro doživljaj
priredio je Zadranin Marko Dušević, a u organizaciji Željke Balje. Kušali smo
vina koja su skoro godinu dana dozrijevala na dnu mora!
Dušević je uzgajivač dagnji na otoku Pagu, u uvali Smokvica,
kamo po potrebi gliserom stiže iz Zadra. Priča kako se već nekoliko godina
mukotrpno trudi da opstane i preživi od tog teškog i zahtjevnog posla.
Primjerice, godinu dana proveo je tamo u divljini, na osami, na pontonu,
plutajućoj kući s kojeg spušta kaveze sa školjkama; more je otvoreno, nužno posve
čisto. Tvrtka i njegovi razni proizvodi od dagnji zovu se Adriatic Shell. Jednom
mu je na ručak došao prijatelj, vinar iz Slovenije Kabaj - a u gostima je ostao pet dana. I došli su na
ideju da njegova vina spuste u more, uz dagnje.

Tako je sve počelo…Potražio je
još nekoliko vinara koji bi se upustili u taj pothvat, među njima bio je i
Mario Jurišić iz poznate zelinske (točnije, nespeške) vinarije Kos-Jurišić.
Mario je i osobno, sa kćerkom Klarom, nazočio ovoj prezentaciji.
Dušević otad spušta na morsko dno po šest kaveza, u svakome
je 100 – 120 boca, fiksiranih da ih struje ne pomiču. Na različitim su dubinama,
one dostupnije na 7 – 8 metara, a većina i na 15-ak metara…valja roniti do
njih, a Dušević jest uspješan ronilac, mora i nekoliko sati provesti u moru zbog
dagnji. No, u takvim je uvjetima mnogo boca i nestalo…što zbog jakih valova,
što zbog neželjenih posjetitelja…
Prezentacija čitave priče, s usporednim kušanjem i vina i
dagnji i prerađevina od njih održana je u restoranu Stara zagrebačka škola u
Utrini, u sklopu Ugostiteljsko-turističkog učilišta. Učenice/učenici pod budnim
okom svojih profesora svojski su se potrudili i oko degustacije i u spravljanju
jela temeljenih na dagnjama: najviše su nam se dopale gratinirane dagnje u
školjci sa šampinjonima…
Vina su točena u parovima: sva su iz jednog podruma bila
ista prije spuštanja u more, a sada su u jednu čašu potočena prvo vina iz
podruma a potom u drugu ista ta ali koja su provela (u ovom slučaju po 240 dana) u
moru…prvo je bio Kabajev rose od crnog pinota; slijedio je Kos-Jurišićev
chardonnay; opet Kabaj sa sivim pinotom ('10, dulje maceriran) i pri kraju
Erzetičev cabernet sauvignon, ali samo iz mora. Moderator i nadahnuti opisivač
bio je poznati sommelier Mario Meštrović, koji je istaknuo i drukčiju
organoleptiku, ali i dodanu vrijednost „morskih“ vina, i zbog priče, i zbog
ugostiteljskih prednosti, ali i zbog estetskih razloga, ekskluzivnog izgleda
tih boca.
Vina iz mora (slikovite butelje obrasle morskim organizmima)
nazvana su – Koraljnim vinom. I to se vino, u odnosu na blizance iz podruma,
pokazalo elegantnijim, profinjenijim, složenijim, zrelijim (Mario je dakako
potrošio puno više rečenica na njihov opis). Ostaje međutim pitanje koje će
vino biti dugovječnije: podrumsko ili morsko? U svakom slučaju, bila je to
jedinstvena večer(a) za pamćenje.
Podsjećam, prve takve pokuse s vinima na zrenju u moru
napravili su Francuzi, a u nas su prvi pjenušce na dozrijevanje u more stavili u
PZ Vrbnik – i nazvali ih, primjereno, Valomet. (snimke Silvija Munda)
Nema komentara:
Objavi komentar