ponedjeljak, 30. studenoga 2015.



TRIBIDRAG IZLAZI NA SVJETSKU SCENU: Projekt „Ja sam Tribidrag“ predstavljen je u Esplanadi u sklopu 10. međunarodnog festivala Zagreb Vino.com. Dosad je popularniji naziv za tu sortu, za koju se ispostavilo da je u svijetu poznata kao zinfandel i primitivo, bio crljenak (kaštelanski), jer su u tamošnjim vinogradima pronađene stare loze i počela obnova.
Tribidrag, pribidrag, crljenak kaštelanski , primitivo ili zinfandel su sinonimi za jednu te istu sortu. Pisani tragovi kažu da je ime Tribidrag najstarije i po prvi put spomenuto je u Dalmaciji u 15. stoljeću, Primitivo se spominje 1799. u Italiji (regija Apulija) , a Zinfadel tek 1837. godine u Americi.
Tako govore organizatori projekta koji su ga predstavili i degustiranjem tri sorte različitih terroira: američki Zinfandel, talijanski Primitivo i Tribidrag iz vinogorja Komarna, vinarije Rizman. Kod odabira hrvatskog predstavnika postojala je dvojba između Zlatanovog crljenka (Plenković), jer je prvi u Hrvatskoj  prepoznao važnost sorte i prvi ju je buteljirao, te Rizmanovog tribidraga jer  je prvi na etiketu stavio povijesno ime Tribidrag. Obzirom da je jedna od ideja ovog projekta potreba da svi proizvođači u Hrvatskoj koriste jedinstven naziv za ovu sortu izabran je Rizmanov tribidrag.
Projekt su prezentirali Davorka Krnić-Trick, predsjednica udruge Tribidrag u osnivanju i profesori s Agronomskog fakuteta  Zagrebu Edi Maletić i Ivan Pejić.  Projekt „Ja sam Tribidrag“ zamišljen je kao niz aktivnosti u 2016. i 2017. godini u Hrvatskoj i izvan nje, organizacijom konferencija, degustacija, edukacija, studijskih putovanja i sl. Projekt Tribidrag i Udruga Tribidrag su na istom tragu i imaju isti cilj, kažu organizatori - promocijom hrvatskih autohtonih vinskih sorti pozicionirati Tribidrag kao etabliranu sortu te promicati Hrvatsku kao atraktivnu eno-gastro turističku destinaciju koja obiluje unikatnim  proizvodima limitirane serije. Limitiranost količina treba pretvoriti u prednost i promovirati Hrvatsku kao boutique vinariju.
Glavni događaj Projekta je organizacija 1. međunarodne konferencije o razvoju vinske sorte Tribidrag u proljeće 2017. godine u Dalmaciji – odakle je Tribidrag i krenuo na svoju svjetsku turneju pred više stotina godina. Na konferenciji će se  dvjestotinjak sudionika skupa upoznati  s povijesnim činjenicama, genetskim profilom i karakteristikama vinske sorte Tribidrag. Ljubitelji Zinfandela iz SAD-a i Europe, Primitiva iz Italije, te međunarodni i domaći vinski i turistički stručnjaci, novinari i drugi vinski ljubitelji  imati će jedinstvenu priliku degustirati vina sorte Tribidrag iz gotovo cijelog svijeta, s gotovo svih kontinenata i uspoređivati njegove karakteristike na vođenim degustacijama. Profesori  Pejić i Maletić odabrat će teme konferencije i pozvati najrelevantnije i najpoznatije svjetske stručnjake za te teme. Planira se dio konferencije otvoriti za širu javnost organizacijom vinskog festivala na kojem bi se mogle degustirati i druge hrvatske autohtone vinske sorte, jer će se sudionici konferencije upoznati i sa srodnim sortama Tribidraga (plavac mali, plavina, grk….). 
Zbog promocije Tribidraga i svih ostalih autohtonih vinskih sorti u tijeku je osnivanje udruge; osnivači Udruge za promicanje autohtonih vinskih sorti Tribidrag su Davorka Krnić-Trick, Fani Prodan i Iva Drganc, a profesori Ivan Pejić i Edi Maletić su počasni članovi.


Nema komentara:

Objavi komentar