Kralj tartufa, slavni Giancarlo Zigante ima novu strast –
vino. Posljednjih nekoliko godina posvetio se vinarstvu i vinogradarstvu – iz
vinograda na Kostanjici, posebno na položaju Frasco, spravlja bijela i crna
mirna vina, ali i pjenušac. Kostanjica je izvrsna lokacija za lozu, na sunčanoj
je strani iznad rijeke Mirne, iznad Ponte Portona, a blizu mjestašca Livade
gdje je Ziganteov – po tartufima čuven lokal.
Prve butelje napunio je berbom 2012.; od sorata dominantna
je dakako malvazija, od koje radi i vrlo dobar pjenušac. Od chardonnaya,
bijelog pinota i sauvignona spravlja vrlo pitku mješavinu imenom Frasco. Od
crnih sorata tu je naravno teran, ali ima i cabernet sauvignon, kojeg radi u
nekoliko varijanti, crna vina nose ime S. Stefano. Ima i – iznenađenje – nešto
vranca i plavine koji s teranom daju jako dojmljivu ružičastu kupažu. Sada godišnje napuni oko 30.000 litara vina,
a kako je proširio vinograde očekuje dogodine
50.000. Ponešto grožđa i otkupi.O vinu se brine enolog Mario Staver, poznati stručnjak s porečkog Instituta. U kuhinji je chef poznati Damir Modrušan. Obojica su se pridružila nedavnoj degustaciji Ziganteovih vina i prezentaciji za novinare novog dizajna boca i etiketa. Događaj su popratili i zalogaji, u kojima su pečat davali dakako tartufi. (Na slikama Zigante sa Staverom i Modrušanom, te sa sinom i kćerkom)
Nema komentara:
Objavi komentar