Velik udio u, ipak još skromnoj proizvodnji hrvatskih pjenušaca, već godinama pripada obitelji Tomac u Donjoj Reki pokraj Jastrebarskog. Ova poznata plešivička vinska obitelj tome se najviše posvetila, i to najcjenjenijom, klasičnom metodom. Valja zaviriti u njihov novi prostrani šampanjski podrum, kapaciteta 200.000 boca. Proizvode i vino u amforama, a otac i sin Zvonko i Tomislav, enolog te vinarije, drže da su prvi na svijetu koji su od vinske osnove iz amfore napravili pjenušac! I to takav da je ove godine pokupio hvalevrijedna priznanja uglednih vinara i enologa u Champagnei. Za pjenušce rabe chardonnay, crni pinot, žuti plavec, stare plešivičke sorte, a imaju (uz onaj iz amfore) rose, millennium, classic koji smo upravo proglasili Vinom mjeseca (srpnja) u ocjenjivanju Vinskog kluba za Vinske zvijezde, i najnovije, diplomat. Uvjeren sam da ih je sve nadmašio, poput pravog je, najvrsnijeg šampanjca. (na slici je Tomica Tomac)

Nema komentara:
Objavi komentar