srijeda, 17. listopada 2018.


PREMIJERA U ZAGREBU: slavni istarski maslinari Chiavaloni, upriličili su svjetsku premijeru svog najnovijeg, još posve mladog maslinovog ulja u – Zagrebu! Ulja je u vinoteci Vivat fina vina Borisa Ivančića predstavio Tedi, koji se s bratom Sandijem maslinarstvu posvetio prije više od dva desetljeća.
Brojni gosti uživali su u kušanju ovog već sada izvrsnog ulja, privlačne zelene boje i voćnih aroma, ekstra djevičanskog, dakako kao i uvijek - pod motom „iz preše u Vivat“. U prezentaciju se uključila sirana Latus iz Žminja supružnika Orbanić, njihov partner. Maja Orbanić na kušanje je dala slavni sir Veli Jože, koji je dvaput bio hrvatski prvak, a i sir dozrijevan u papru!
Berba maslina bila je prije 10-ak dana, uranila je ove godine. Mladog ulja u boce atraktivnog dizajna napunili su 2500 litara, no Tedi kaže da ubuduće planiraju i veću količinu. - Obnovili smo staru tradiciju, veli Tedi, nekad su naše none čekale kod preše i odmah rabile tek isteklo ulje za pripravu raznih jela.  Ove je godine glavna sorta buža, prate ju bjelica, pa rosignola/rosulja…Chiavaloni su u Vodnjanu, imaju tu osim uljare i vrlo atraktivnu, ekskluzivnu kušaonicu. Sada imaju već 8000 svojih maslina i još 5000  kooperaciji, u nekoliko manjih okolnih maslinika, s organskim uzgojem
.
Specijalizirali smo se za proizvodnju visokokvalitetnog maslinovog ulja, reći će Tedi; hrvatsko tržište jest premalo, ali nam u prodaji puno znači što smo iz Istre, koju godišnje posjeti mnogo turista. Ta izravna prodaja na „kućnom pragu“ raste svake godine. Preko distributera dospjeli su i širom Europe, pa čak i do Hong Konga i Japana…  Prezentaciju je sjajno zaključio Vivatov pjenušac (cava) Freixenet.    
Podsjetit ću i na svoj lanjski članak u Večernjaku: na 22. Biolu, ocjenjivanju maslinovih ulja, OPG Chiavalon iz Vodnjana osvojilo je Extra zlatnu medalju za najbolje organsko extra vergine maslinovo ulje na svijetu! To je vrhunsko u nizu međunarodnih priznanja ovoj poznatoj istarskoj maslinarskoj obitelji.

Nema komentara:

Objavi komentar