Nezahtjevna u vinogradu, lijepog tijela,
konstantnih prinosa, jake boje, lijepih kiselina – to je frankovka, sorta
srednje Europe, osobito cijenjena u Mađarskoj, Austriji i Sloveniji, a
nepravedno zapostavljena u Hrvatskoj. Naglašena sortnost najveća joj je vrlina,
ali i mana, istaknuo je Matjaž Lemut, poznati slovenski enolog, voditelj prvog
međunarodnog masterclassa o frankovki u Hrvatskoj. S ovom sortom susreo se
prije pet godina kao vanjski suradnik Feravina, slavonske vinarije poznate po
nagrađivanim vrhunskim frankovkama koje su tražene čak i u Meksiku i na
Karibima. Upravo zbog toga ova je vinarija dobila epitet „Kuća Frankovke“, pa
je u zagrebačkom hotelu Dubrovnik ovog ponedjeljka (23.9.) organizirala
masterclass na kojem je predstavljeno 11 najbolje ocijenjenih frankovki (od
ukupno 64) za drugi Festivalu ove sorte koji se iduće subote održava u
Feričancima.
„Da frankovka zahtijeva izniman
trud i rad u podrumu, ali i veliku kreativnost potvrdit će svatko tko se susreo
s ovom sortom. Pravi je izazov za proizvođače – kada je staviti na tržište?
Naime, njezina agresivna „foxy aroma“, odnosno aroma repa lisice može biti
simpatična kada je vino mlado, no kako sazrijeva tu aromatiku treba smiriti, a
jedan od načina je odležavanje u drvu“, kazao je Lemut te dodao da je upravo
zbog toga malo hrabrih proizvođača koji ulaze u priču s frankovkom.
Među njima je i Miklaužić iz Moslavine,
čiji je Rose lijepe umjerene boje i naglašenih kiselina iz 2018. otvorio
degustaciju. Nešto naglašenije svježine bio je skladan i harmoničan Rose
Feravina iz iste godine. Čista, sortna, iznimno svježa Modra Frankinja iz 2018.
slovenskog proizvođača Vina Mramor, visokih kiselina i lijepe crvene boje,
idealna je za degustiranje do veljače, a Kékfrankos, također iz 2018. mađarske
vinarije Gere Tamas, nadograđeno je vino, kompleksnije arome, dok se puna,
mirisna, zaobljena Frankovka Dika iz 2018. Feravina pokazala sjajnim vinom za
nadogradnju pa je očekuje odležavanje u velikim bačvama, priopćava PR Alma
Radoš.
Frankovka Miraz iz 2017. istog
proizvođača, bogato je moćno vino koje je od hrasta dobilo najbolje, izraženog
je sortnog mirisa, rubinske boje, intenzivnog, dugotrajnog, čistog okusa, dok
je godinu stariji Kékfrankos mađarske Vylyan vinarije, vrlo zanimljivog mirisa
pokazao kako se aroma može smiriti drvom.
Atraktivne Frankovke starije od tri
godine – Modra Frankinja iz 2015. slovenske vinarije Kozinc, Frankovka Vina
Belje i Frankovka Miraz Feravina, obje iz 2012. - pokazale su svu ljepotu sorte,
a većina sudionika ove zanimljive radionice odlučila se za Kraljicu Feravina,
na okusu gotovo čokoladnu, kojoj je odležavanje u barriqueu dalo poseban šarm i
privlačnost. Nakon nje savršeno se uklopila Ledena Frankovka Feravina iz 2016.,
posebno iznenađenje za sve ljubitelje predikatnih vina.
„U Feričancima na padinama Krdnije,
mikroklima je idealna za frankovku, stoga ova sorta u feričanačkom vinogorju
daje iznimne rezultate, a u našem podrumu vina vrhunske kvalitete. Feravino već
godinama potvrđuje kako je riječ o sorti velikog potencijala. Iznimno je
promjenjiva, pa je baš zbog toga za nas enologe vrlo izazovna i zanimljiva.
Samo najkreativniji od nje izvlače maksimum“, istaknula je Antonija Čeme,
glavna enologinja Feravina. Snimio Julio Frangen
Nema komentara:
Objavi komentar