utorak, 28. ožujka 2017.


Nova serija ocjena akcije Vinske zvijezde.


VRHUNSKA GRAŠEVINA, 2016.
Kutjevo d.d.
Alkohol 13 %, cijena 45 kn
Voćno, bijelo i žuto voće, jabuka. Svježe, još mlado, skladno, pitko. Uz pohanu piletinu, purisu s mlincima...
Konzum ***











ROSE FRANKOVKA KVALITETNA, 2016.
Iločki podrumi
Alkohol 11,5 %, cijena 35 kn
Naglašenije boje. Voćno – malina, jagoda; fina kiselost, svježe, lagano, nježno, ugodno.
Točionice Iločkih podruma











DEKLIĆ MALVAZIJA ISTARSKA KVALITETNA, 2016.
OPG D. Deklić, Ferenci, Vižinada
Alkohol 13 %, cijena 62 kn
Voćno-začinske arome i bijeli papar. Jednostavno, meko, sladunjavo, prerano u prodaji.
 Bornstein











Ocijenili smo i
VINA BELJE CABERNET SAUVIGNON VRHUNSKI, 2014., 14,5 %, Belje d.d., Kneževi Vinogradi, 75 kn,  Konzum














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. :) odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Održali smo novu seriju ocjenjivanja za Vinske zvijezde u četvrtoj godini akcije. Ocjenjivali smo u restoranu Voncimer u Ulici kralja Držislava, kojem su voditelji Ukrajinci, bračni par Tetiana Ostrogliad i Andrij Plotnikov. U žiriju su bili Ivana Valić, sommelierka i vinska trgovkinja, Franjo Francem, enolog, Josip Korak, vinar i enolog, Mario Meštrović, sommelier i ugostitelj i organizatori, novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić (treći organizator Ž. Suhadolnik bio je na putu). Točio je Andrija Dominković.    


petak, 24. ožujka 2017.



Veliku, premijernu degustaciju svojih mladih vina upriličio je glasoviti kutjevački vinar Vlado Krauthaker. U zagrebačkom restoranu Agava u Tkalčićevoj, prije izlaska na tržište predstavio je svoj Pinot sivi, Sauvignon Vidim, Graševinu Korija i Rose cuvee (mješavina crnog pinota, syraha, merlota i zweigelta), sve iz berbe 2016. te Chardonnay Rosenberg i Syrah iz 2015., a na kraju pravu poslasticu, Zelenac Kutjevo izborne berbe bobica iz 2009.
Za lanjsku berbu Krauthaker je rekao da je bila iznimno dobra pa zato SlavonIja i Podunavlje očekuju svježe, pitke i harmonične graševine, bogatog i intenzivnog mirisa i okusa. Poznat baš po graševini, istaknuo je kako je to jedna od berbi koja će pokazati njene pune potencijale, i to od redovnih do odgođenih berbi.  
Krauthaker je vinariju osnovao 1992. godine, prije toga bio je glavni enolog u Kutjevačkom podrumu. Vinogradi su na osunčanim padinama Krndije, području pogodnom za ekološki uzgoj vinove loze, čemu je on usmjeren. Tu su i neki od naših najpoznatijih položaja, kao što su Mitrovac i Rosenberg. U obiteljski posao uključena je i enologinja Martina Krauthaker Grgić.
Kako bi se vratili starim tehnikama proizvodnje vinograde obrađuju s konjima. Zbog iznimno pogodnih klimatskih uvjeta vina dobijaju iz svih berbi, od kasne berbe do izbornih berbi prosušenih bobica.
Zanimljivo je da  u Hrvatskoj jedino oni rade vino od sorte zelenac, koja daje vino specifične arome, bogatog tijela, privlačne svježine, izražene voćnosti i dugog završetka, pogodno za dugo odležavanje i za najviše predikate. Obilje je u Krauthakerovim vinogradima sorti, pa zato imaju čak 25 etiketa. Zanimljivo je da se vinogradi nalaze na 45,3° paraleli, na kojoj se idući prema zapada nalazi još nekoliko slavnih vinarskih regija: Istra, Pijemont, Dolina Rhone, Bordeaux i Oregon.
Vrhunski rad nagrađen je brojnim domaćim i međunarodnim odličjima, vina su na tržištima u gotovo 20 zemalja svijeta, i u mnogim slavnim restoranima.
Na ovoj degustaciji svih šest vina sljubljena su s isto toliko gastronomskih kreacija restorana Agava. (snimke J. Frangen i PR)



četvrtak, 23. ožujka 2017.


Nova serija ocjena akcije Vinske zvijezde.

MONTES RESERVA CABERNET SAUVIGNON, 2014.
Montes, Čile
Alkohol 13,5 %, cijena 50 kn
Lijep miris, u skladu sa sortom i dobi. Tehnički besprijekorno, dotjerano, zaobljeno, meki tanini. Uz crveno meso s umakom npr.
Roto dinamic ***











VINA LAGUNA FESTIGIA CABERNET SAUVIGNON, 2013.
Agrolaguna, Poreč
Alkohol 13,5 %, cijena 85 kn
S dosta voćnosti ali i herbalni štih. Živo, pitko, dobre strukture; traje. Uz meso s roštilja, ispod peke, gulaš…
Konzum ***











LEGOVINA MALVAZIJA, 2015.
Ob. Legović, Kaštelir
Alkohol 12,5 %, cijena 56,75 kn
Dosta cvjetnih nota. Uredno, živo, vitko. Uz tjesteninu s laganijim bijelim umacima.
GDG-Prom











TRIBIDRAG RIZMAN, 2014.
Rizman d.o.o., Klek, Komarna
Alkohol 13,5 %, cijena 184 kn
Voćnost u mirisu. Slast uokusu, tanini isušuju usta.
Acrobat Svijet vina












PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Ocjenjivali smo u  Noelu, u Ul. popa Dukljanina. U žiriju su bili sommelieri Ivan Jug, Siniša Lasan, Krešo Šesnić, te Mladen Vukmir i organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Vina je posluživao Asmir Delić.


petak, 17. ožujka 2017.



Za mjesec dana počinjemo kopati i graditi novi podrum, zavidne veličine od 20x8 metara. Nakon poduljeg čekanja dobili smo sve dozvole i nadamo se da će biti gotov do berbe. Nemamo više kamo sa „šampusima“! S tom nas je viješću veselo dočekao Zdenko Šember, poznati plešivički vinar koji se, zahvaljujući upornom trudu i njegovanju najviše kakvoće vinuo u sam vrh hrvatskog vinarstva.
Imanje Šemberovih u Gornjim je Pavlovčanima blizu Jastrebarskog. Tradicija vinarstva u toj obitelji dulja je od stoljeća, a danas su u poslu i supruga Ivanka, kćerka Lucija (Županijska vinska kraljica!), sin Nikola, oboje stručno, enološki obrazovani a kad zatreba uskoči i mlađa Klara. Naravno, obol i dalje daju baka i djed Ružica i Stjepan.
Za njih je posebno važna 1991. godina, u kojoj su prvi put izašli na tržište s buteljom s vlastitom etiketom. Također je značajna i 1997. u kojoj počinju proizvoditi pjenušac, klasičnom metodom. I otad su se okitili brojnim priznanjima i odličjima koja ukrašavaju zidove njihove atraktivne, ugodne, vrlo lijepo uređene kušaonice, koja je zapravo mali ugostiteljski objekt. Naime, ne može kod njih proći nijedna ozbiljna degustacija bez slasnih zalogaja.
Bilo je tako i ovoga puta za skupinu specijaliziranih novinara, kada su Šemberi otvorili neka nova, mlada, ali i arhivska godišta! Počelo je dakako s pjenušcima, kojima se sve više posvećuju i doista su izvrsni: ružičasti je od crnog pinota, bijeli većinom od chardonnaya, uz dodatak žutog plaveca i bijelog pinota. (Ovaj drugi pristaje i uz birana jela.) Inače, baš zbog pjenušaca, odustaju od posebnog buteljiranja chardonnaya, preusmjeravaju ga u njih. Pune ih i u magnum boce – prava mjera! I još jedna značajna novost: u podrumu već dozrijeva bijeli pjenušac iz berbe '13 koji će prvi put biti vintage, dakle godišnjak, tako i označen, s premijerom dogodine.
Na Plešivici se sjajno udomaćio rajnski rizling, izvrsno mu odgovara podneblje, terroir, pa bi mogli rabiti i termin plešivički rizling! Dominirao je degustacijom; počelo je s onim iz '15 koji je „stasao“ na vlastitim kvascima i 1,5 godinu u drvu, u bačvama od 3000 litara, sa 12,5 % alkohola i 7,6 g/l kiselina. Odličan, pa kako i dalje slijedi ta ocjena, neću je više ponavljati…Rođak mu je imenom Ice, jer je hlađen, na nižim temperaturama fermentacije, ali iz inoksa; polusuh, elegantan, harmoničan. U posebnu čašu dospio je rizling '11, sa 25 dana maceracije, šest mjeseci finog taloga i dvije godine u velikoj drvenoj bačvi – uz ostale senzacije osjetili smo i lavandu! Šemberi su rijetki u nas koji vina njeguju i u amfori! pa je tako potočen i Qvevri, iz '11, raritetna poslastica!
Zašlo se i u dublju arhivu – Pinto iz 2002, tj. bijeli pinot, koji tada Šember još nije mogao nazvati punim imenom; pamtim ga iz svojih mlađih dana, bio je to susret pun nostalgije – nažalost, tek ga je preostalo jedva 100 boca…I, pri kraju eksluziva: žuti plavec! Vrlo rijetka lokalna nam sorta, danas i na Plešivici gotovo iščeznula; odlikuju je visoke kiseline, k'o stvorena za pjenušce…Veli Zdenko da bi je ponovno sadio, ali nigdje naći sadnice…Sjajna, bogata, puna vina pokazali su se žuti plaveci iz '06 i '05, savršeno su prijali uz dosad još nekušane takve štrukle s peršinom, lukom i vrhnjem (bravo kuharica; prvo za antologijsku govedsku juhu, pa onda preslasna pečena rebarca…). I finale – povratak u prošlo stoljeće, žuti plavec iz 1996. Dovoljno za nezaboravnu degustaciju.  (snimke R. Anić i foto-arhiva)