subota, 26. studenoga 2016.



Jako zadovoljan može biti Ivo Dropuljić, pokretač i direktor Međunarodnog festivala vina i kulinarstva Zagreb Vino.com. Ova najveća takva manifestacija u nas počela je ovog petka a završava ove subote u 18 sati, tradicionalno u hotelu Esplanade. Pred brojnom publikom nastupilo je više od 300 izlagača, vinara, vinskih trgovaca, proizvođača ulja, sireva, mesnih i drugih specijaliteta.
Najviše je dakako hrvatskih vinara, iz svih regija; uz veterane ovog posla dosta je i novih imena, početnika. Opći je dojam da je dosegnuta visoka razina naših vina, a raduje činjenica da je dosta pozornosti posvećeno domaćim autohtonim sortama. Premijeru je primjerice imala dubrovačka malvasija Pave Miličića iz Potomja; grožđe je dakako iz Konavala. Zablistali su još jednom plavci Vedrana Kiridžije, njegov dingač iz 2011. za pamćenje je, šteta da ga zapravo više nema. Zanimljiva je i obitelj Franković iz Buja, s malvazijom, chardonnayem, rose teranom…Debitirala je istarska vinarija Dvorac Belaj, u ruskom vlasništvu, koju je predstavljao enolog Toni Batel…
U sklopu festivala održana je i već treća dodjela priznanja Vinske zvijezde. Predsjednik istoimenog Kluba novinar Ivo Kozarčanin uz diplome za zlatne, velike zlatne i velike zvijezde predao je i diplome za najbolje ocijenjena vina od – najboljih. Kod bijelih treća je Crvikova malvasija dubrovačka Tezoro, druga graševina Velika berba Iločkih podruma a pobjednik je Enjingijevo Venje 2008. Kod crnih je pobjednik Tabali Especial Reserva 2011., za najbolji domaći pjenušac izabran Kurtaljev Rose brut. Kristalnu zvijezdu za najbolje vino od autohtone hrvatske sorte osvojio je Plavac mali 2013. Grgić-vina iz Trstenika. Posebno priznanje za najbolje ocijenjeno hrvatsko vino dobio je Bodrenov chardonnay izborne berbe prosušenih bobica 2007., koji je sa osvojenih 99 bodova dobio i Veliku zvijezdu.
Festival su označile i brojne vrsne radionice. Poseban je odjek imala radionica s temom – vertikala svih berbi vina Bijelo Venje Ivana Enjingija koju je vodio Kozarčanin. Povijesni događaj za hrvatsko vinarstvo; uvod, piće dobrodošlice bila je graševina '02, koja je bila regionalni šampion na Decanterovom ocjenjivanju 2004. a za kraj traminac '04. Izredala su se Venja od berbe 1998. koje bilo Decanterov svjetski prvak  te iste godine, pa iz 2002., 2003., 2004., 2007. i 2008., koje je sada aktualno u prodaji. Bijelo Venje mješavina je graševine, rajnskog rizlinga, traminca mirisavog, sivog pinota i sauvignona, redovno odgođenih berbi.  
Održan je i 5. Bijeli grozd u organizaciji G.E.T. Reporta - dodjela priznanja najboljim vinarijama u turističkom smislu  a novost ove godine su diplome vinarijama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Prva u Hrvatskoj vinarija je Kozlović u Momjanu, drugi su Iločki podrumi a treća Kabola, isto iz Momjana.

četvrtak, 24. studenoga 2016.



Tko poznaje Andru Tomića (samo) po njegovim vinima, malo zna o tom kultnom dalmatinskom vinaru. Ne samo da se vinom, i stručno i praktično, bavi već desetljećima, nego je vinsku produkciju obogatio i svojom osobnošću, i stručnim obrazovanjem, a nadasve kulturnjačkim pedigreom…od pjesništva, do mudrih poslanica, i do one legendarne da se „vino ne pije na litre, nego na ure“.
Andro je upravo, nakon pet godina neobjašnjive pauze, ponovno gostovao u Zagrebu i napunio podrum Bobanova restorana; od akademika do poznatih i manje poznatih novinara početnika…Što je najvažnije, svi su bili dobrodošli, a dočekalo ih je pet Tomićevih reprezentativnih vina: prvi je bio pošip '15, novost na Hvaru, izazov susjedu s domicilne Korčule. Malo ga je „provukao“ kroz barik, sviđalo se to komu ili ne…Uza sve uvažene govornike na ovom predstavljanju, rado ističem dr. Nikolu Miroševića, legendu našeg stručnog enološkog znanja i učenja: prvi put čuli smo da se pošip, ta neponovljiva i jedinstvena sorta, križanac bratkovine i  zlatarice, spominje već u 17. stoljeću! A zaboravili smo da su, nešto malo manje sijedi, prije nekih 40 godina počinjali karijeru na Agronomiji u Zagrebu, Andro kod svog profesora…i da je izazivao čuđenje tipa: da zar ne može studirati nešto uglednije? Sve je poslije povijest; Andro je, jedan od rijetkih, ustrajao, uknjižio se u povijest dalmatinskog i hrvatskog vinarstva. (za one koji ne znaju – Jelsa, Bastijana, sada sin i kćer nastavljaju očevim stazama.)
Plavac je, svaka čast pošipu, ipak njegova „legitimacija“; već od prvog zapamćenog plavca iz 1991. Sada su u Bobanu potočeni tzv. Plavac plavi '15 (zbog plave etikete), reći ćemo njegov bazni, mlad ali vrlo šarmantan, pitak. Slijedio je njegov izazov vinskom svijetu, Caplar: ime otkriva rabljene sorte, cabernet sauvignon i plavac mali; toliko različite sorte po osobinama i vinima koja daju da su, sljubljene, raritetan uradak. Ipak, po mojem sudu, najbolje je došlo na kraju: tzv. Plavac mali barrique, vino koje otkriva sve vrline a niti jednu manu te naše crne perjanice.  I koje traži – još jednu čašu. 
A na kraju i liker EUFORIJA – domišljata složenica od EU, pa For (kako zovu Hvar) i ja! (snimo Rene Karaman)


Nikada središnji zagrebački trg nije bio tako sladak – na Trgu bana Jelačića upravo se održavaju Dani meda. A u sklopu te manifestacije Marija Vukelić, direktorica tvrtke Zlatne riječi organizirala je za novinare u pizzeriji KloPIZZA Merlot Barbare Radulović, u Tkalčićevoj, predstavljanje glasovitog OPG-a Pčelarstvo Rončević iz Sv. Jurja blizu Senja. Uz pčelaricu Ivanu Rončević, nastupio je i Damir Rogulja, predsjednik Udruge pčelara Pčelinjak.
Koliko je med zdrav i koristan, i da je više od (slatke) hrane ne treba ponavljati. Jedinstven je to proizvod prirode, od davnina je smatran svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za mnoge bolesti. A med obitelji Rončević jedan je od najbolje ocjenjivanih hrvatskih medova. Na svjetskom ocjenjivanju Apimedica&Apiquality Forum 2010. njihov med od smilja proglašen je najboljim na svijetu!  A na ovogodišnjem državnom prvenstvu u Osijeku dobili su Zlatnu žlicu za najbolji hrvatski sortni med od kadulje i od smilja.
Rončevići svoje pčele na ispašu kadulje prevoze ribarskom brodicom na obližnji nenaseljeni otok Prvić. Proizvode sortne medove od kadulje, smilja i vrijeska, te medun i livadski planinski med. Proizvode i medenjake, propolis, cvjetni prah, medni ocat, medne sirupe i meleme za njegu kože. I Rončevići izlažu na Jelačićevu trgu.  A na prezentaciji ponudili su i krasnarske sireve začinjene medom.
Rogulja je upozorio na nedovoljnu brigu mjerodavnih za naše pčelarstvo. Na slovensku inicijativu UN će proglasiti 20. svibnja Svjetskim danom pčela, od čega i naši pčelari očekuju korist. (snimio Julio Frangen)          


Završna ovogodišnja serija ocjena Vinskih zvijezda. Vina su to prikladna za blagdanski stol, božićni i novogodišnji.

BODREN CHARDONNAY IBPB, 2007. (slatko)
B. Drenški Bodren, Rusnica, Hum na Sutli
Alkohol 9,2 %, cijena 725 kn
Šampionsko vino! Svečanost u čaši, rapsodija, vrhunski užitak…izvanserijsko vino. Još živo, puno, meko, kompleksno, dinamično. Najfiniji med, marelica, suho voće; izvrsna plemenita plijesan. (99 bodova!)
Dropi * (Velika zvijezda)









ZLATAN PLAVAC EXCLUSIVE PLENKOVIĆ, 2010.               
Zlatan otok d.o.o., Plenković, Hvar
Alkohol 15 %, cijena 550 kn
Izvanserijsko vino. Profinjen miris, u ustima mekano. Kompleksno, moćno, živo, ponešto tanično. Uz krvavi biftek s paprom, npr.
Dropi *****











TEZORO MALVASIJA DUBROVAČKA SELEKCIJA, 2015.
Crvik d.o.o., Konavle
Alkohol 13,9 %, cijena 100 kn
Izrazita voćnost u mirisu, od svježeg do suhog voća. Kompleksno, živo, bogato, puno, elegantno. U svemu odlično. Npr. uz finu bijelu ribu.
Dropi ****
PERŠURIĆ MISAL PRESTIGE, extra brut
Vinarija Đ. Peršurić, Višnjan
Alkohol 12,5 %, cijena 94 kn
Odlično perla. Voćni miris, brioš. Kompleksno, puna usta; elegantno, pitko, slojevito.
Vrutak ****











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Održali smo završnu seriju ocjenjivanja u ovogodišnjoj akciji za Vinske zvijezde, u restoranu  Vinodol. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Miodrag Hruškar, enolog, Željko Kos, vinar i vinogradar, Saša Zec, enolog i organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Posluživao je Jan Šir.


srijeda, 23. studenoga 2016.



Talijansko vinarstvo u svjetskom je vrhu, i po površini vinograda i po količini vina, a i po ugledu. Vinarija Frescobaldi jedan je od njegovih stupova. Iza vinarije tisućljeće je povijesti, 700 godina proizvodnje vina, i to u legendarnoj Toscani! Ta drevna obitelj posjeduje 11 vinarija, ima više od 1200 hektara vinograda, više od 80 uvoznika širom svijeta. Njihovih šest vinarija na najboljim je toskanskim apelacijama, DOC i DOCG.
Tvrtka Acrobat prije nekoliko mjeseci postala je ekskluzivni distributeri vinarije Frescobaldi, a u povodu toga u Akademiji vina upriličili su premijerno predstavljanje i kušanje njihovih vina. Degustaciju i upoznavanje s vinarijom Frescobaldi vodila je šarmantna Elena Capobianco, njihov izvozni regionalni manager. 
Dominiraju dakako crna vina; predstavljena je i Tenuta Castiglioni, gdje i počela priča prije 700 godina, u famoznom Chiantiju. Kušano je vino Castiglione Chianti '15, 13 %, mješavina 80 posto sangiovesea te merlota. Vino je još mlado, svježe, vrlo voćno – trešnja, višnja. Degustacija je ipak počela s bijelim vinom, Pominom Biancom '15, sa 12,5 % alkohola, vinarije Castello Pomino, mješavina chardonnaya i bijelog pinota. Ugodno, pitko, svježe, cvjetno-voćno, lagano, elegantno, razigrano…Pomin je jedna od najmanjih lokacija, a Frescobaldiji su najveći vlasnici toskanskih vinograda. Iz Castella Nipozzano stigla je mješavina sangiovesea, crne malvazije, colorina, merlota i caberneta sauvignona, Nipozzano Riserva, '12, 13 % alkohola. Duboko je to, slojevito, kompleksno vino; po tamno crvenom je voću, borovnicama, osjete se začini, crni papar; još je svježe. Brunello je pak posebna priča, iz Montalcina, GastelGiocondo, '11, 14,5 %; sve je dakako sangiovese. Odlično! Raskošno, diskretan elegantan miris koji se širi, razvija; u ustima bogat, dubok; tamno cvijeće, voće, višnja maraska…U završnici opet Nipozzano, Mormoreto '12, 14 %, cabernet sauvignon i franc, merlot i petit verdot. Erupcija finih mirisa i aroma, likerski štih, u ustima umireno…vrlo kompleksno, osjeća mu se snaga ali alkohol ne strši…      
Nakon kušanja pokazan je Coravin, inovativni proizvod koji omogućava rastakanje boce vina bez vađenja čepa a bila je poslužena i Arteška voda 22, iz velikih dubina, koja je zbog niskih minerala i optimalne količine kalcija i fluora dragocjena u kušanjima vina, a podrijetlom je iz Rioje; čitave  godine teče pod temperaturom od 22⁰ C. (snimke Julio Frangen)