ponedjeljak, 31. listopada 2016.



Poznati zagrebački restoran – Grill bar Paulaner u Ul. Črnomerec organizirao je potkraj listopada mali Oktoberfest! Uz više vrsti Paulaner piva ponuđena su bavarska jela: bavarska kobasica, Oktoberfest burger i savijača od jabuka na bavarski način – po promotivnim cijenama. Oktoberfest Paulaner pivo, od litre (MAS), rađeno je baš za Oktoberfest, a točit će se – do isteka zaliha.    

S ponudom i menuom upoznati su i novinari; a svako jelo pratila je druga vrsta piva. Puno komplimenata dobili su ražnjići od pilećeg batka i zabatka, odležanih u crijevu, pa ražnjići od vratine, glasovite su njihove mazalice, pljeskavice, ćevapi, punjeni lungići, bifteci…za što je meso dozrijevalo u njihovim vlastitim komorama. Vlasnik restorana Viktor Lubenjak posebno ističe Oktoberfest burger napravljen od odabranog mljevenog mesa umotanog u crno pecivo od crnog brašna iz Italije, s tri posto aktivnog biljnog ugljena što ga čini zdravijim i lakše probavljivim.
Svaku vrstu piva koja su pratila jela objasnio je Ranko Kajganić, pivski sommelier, zadužen za promociju Paulaner piva koje se u Hrvatskoj toči od 2005. godine. A u vlastitoj maloj slastičarnici spremaju vrhunske deserte, od savijača do čokoladnih poslastica. Po svemu, Grill bar Paulaner pravi je izazov za sladokusce i gurmane. (na slikama Renea Karamana su Ranko Kajganić, glumica Mirna Medaković i Viktor Lubenjak, te chef Tomislav Antolić)

četvrtak, 27. listopada 2016.



Nova serija ocjena Vinskih zvijezda.
CAMPO ROMANO PINOT NERO, 2012.
Poderi Colla, Italija
Alkohol 13,5 %, cijena 162 kn
Odlično! Slojevito, bogato, sočno, elegantno, dinamično. Bouquet odaje blagi tercijarni štih; note prosušenog tamnog voća. Okus pun, zaobljen, tanini fino uglađeni. Vrlo dobro tijelo, dug završetak. Uz finu hranu a i za meditaciju.
Bornstein *****
BONAPARTE PLAVAC MALI, 2013.          
Vina Rota, Kuna, Pelješac
Alkohol 13,5 %, 50 kn
Složeno, živo, dotjerano; lijepa tamnija rubinska boja, u mirisu zrelo i prosušeno tamno voće. U okusu blaga slast koja se dobro uklapa. Uz juneće pečenje, jela od divljači.
Vrutak ***










CASTEL FIRMIAN MOSCATO GIALLO, 2015.
Mezzacorona, Italija
Alkohol 10,5 %, cijena 45 kn
Vrlo aromatično, izrazito muškatno. Živo, svježe, pitko, ugodno slatko, dobar odnos šećera i kiselina. Prikladno posebno za mlađe.
Vrutak










NOTE ROSE, 2015.
Chateau des Ferrages, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 50 kn
Nježne svijetlo ružičaste boje, diskretan voćni i cvjetni miris. Ugodno, živo i svježe. Pitko, suho, skladno.
Bornstein











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivano je u Vinoteci Wine Baru Bornstein, u žiriju su bili Ivana Petric, šefica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, Ivan Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Mario Meštrović, poznati sommelier i ugostitelj te organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.


srijeda, 26. listopada 2016.



Vrijeme je pečenih kestena i – prvog mladog vina, u Zagrebu i okolici popularnog portugisca. Najpoznatiji su oni s Plešivice, uostalom u Zagrebačkoj županiji dobili su status robne marke.  Svojedobno se organizirao i festival portugisca, u sklopu kojeg se provodilo i ocjenjivanje, no posljednjih je godina to zamrlo. Kako bi obnovili tradiciju, organizatori iz Kluba Vinske zvijezde (specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić) ponovno su organizirali ocjenjivanje portugizaca. Održano je u plešivičkom „veleposlanstvu“ u Zagrebu, u Vinskoj kleti Drage Kurtalja na Novoj Vesi 8.
Ukupno je bilo 14 uzoraka, a kako su se od posljednjeg festivala od portugisca počeli raditi i pjenušci, među njima su bila i tri pjenušca. Iako je uobičajeno da se portugisci popiju brzo nakon berbe, i drži se da nisu za dugo trajanje, pobijedio je ipak prošlogodišnji portugizac, poznatog baš po po tom vinu  plešivičkog vinara Franje Gregorića iz Vlaškovca.
Kod mladih, ovogodišnjih portugizaca bilo je nužno doigravanje, jer su tri imala jednak broj bodova, po 82 (ocjenjivano je metodom do 100 bodova).  Bili su to portugisci PPZ-a (Plešivica poljoprivredna zadruga), obitelji Vučinić i vinarije Drago Damir Režek. Na opće (ugodno) iznenađenje pobijedio je – zadružni! Visoko su plasirani bili i portugisci M. Ivančića, F. Gregorića (mladi), obitelji Golubić…
Nadmetala su se i tri pjenušca, Kolarićev, Kreše Ivančića i obitelji Vučinić, taj posljednji je dobio i najviše bodova.
U žiriju su bili još i Ivan Dropuljić, direktor festivala Zagreb Vino-com, Damir Folnegović Blaž, uz ostalo i autor publikacije Blaževa kuhinja, Franjo Francem, enolog i Drago Kurtalj, domaćin, vinar. On se potrudio za odličan ugođaj pri ocjenjivanju, a pripremio je i slastan, baš sezonski ručak koji pristaje uz portugisce: krvavice, pečenice i buncek s restanim krumpirom, te domaćim kiselim zeljem i friško pečenim kruhom! Sve uz asistenciju neumorne Andreje.

Izvan konkurencije kušali smo  portugizac star dva desetljeća, kojeg je iz svoje arhive donio Franjo Francem, tada glavni enolog u Badelu 1862 – još u pristojnoj kondiciji. Bila je to prigoda da se popriča o mogućnostima i dometima te sorte – pa smo zaključili da o samim vinarima ovisi hoće li dobiti vino zavidne kakvoće, i za dugotrajnije čuvanje: važno je da toj lozi bujne rodnosti ograniče prinos, da se bere u optimalnom roku a ne prerano, da su što bolji položaji…Bitno je dakako i kakva je vinogradarska godina.    

nedjelja, 23. listopada 2016.

NAJBOLJE CRNO VINO NA SVIJETU: Veralda je naziv ponajboljeg istarskog vinogradarskog položaja. Istoimeni  je to i naziv vinarije Luciana Visintina, vinara koji se bavi samo autohtonim sortama i od njih radi vina od kojih se njegov ISTRIAN (teran) ove godine okitio titulom najboljeg crnog vina na svijetu! Dodijelio ju je – u kategoriji crnih vina iznad 15 funti, iz čitavog svijeta - slavni Decanter na svom prestižnom ocjenjivanju.
S tim se šampionskim vinom (ali i još ponekim favoritima svoga podruma) predstavio specijaliziranim novinarima prvi put u Zagrebu, kod vinotekara Borisa Ivančića. No, Visintin se pohvalio i s još  nekoliko svojih  posebnih vina, na degustaciji koja je poremetila uobičajene redosljede…Radi on i pjenušavi teran, ali nije s njime, očekivano, počeo…a bijelo vino – malvazija dakako – pričekala je crno! Ima Luciano opravdan razlog  koji se može shvatiti samo na jednoj takvoj degustaciji. – Vina su to s cijenjenih bujskih brežuljaka, baš na mjestu gdje prestaje crljenica i počinje bijela zemlja, a blizu je i more, tumači Visintin. Daje to mineralnost, slanost vinima; a za posebne vrline tih vina zaslužni su vlastiti, autohtoni kvasci. Zato je Istrian tako bogat aromama, mekan…Ima ga na osam hektara, od ukupno 26, a posađen je 2012. godine, dakle već prva berba bila je pobjednička! – Digli smo ugled i regiji i čtavom hrvatskom vinarstvu, ponosan je Luciano. Vinarija je u Kršinu, „predgrađu“ Brtonigle.
Lanjski Istrian ima neprimjetnih čak 14 % alkohola, a o ove će pak godine, uvelike zahvaljujući baš tim kvascima imati čak 17 % alkohola!
Degustacija je počela vrlo dopadljivim roseom, ružičastim teranom (12,5 %), a oduševio je i pjenušac Veralda rose brut, dakako samo od terana, vrhunskog razreda, sa 12 % alkohola – u ustima dugo traje, a to je bit, veli Luciano, koliko dugo vino traje u ustima, toliko i vrijedi.
Malvazija (13,5 %, posađena 2010.) slijedila je tek nakon Istriana?! - Da pokažem kako pokriva crno vino, tumači. Doista, bio je to neočekivan ali uspješan učinak, s bogatstvom okusa i ponovno dugim trajanjem u ustima. Kao i kod još jedne njegove ekskluzive – malvazije Ambra (14 %, godinu starije) koja je dulje macerirala i zahvaljujući primjerenoj tehnologiji dospjela u posebnu kategoriju tzv. narančastih vina. 
I na kraju, naravno, slatkiš: poluslatki muškat bijeli (12 %), ali koji se, i aromama i bogatim, višeslojnim okusom,  vrlo razlikuje od uobičajenih slatkih muškata. I još jedan završni kompliment Lucianovim vinima: i nakon ovog muškata moglo se vratiti prethodnim vinima.(snimio D. Višnjić)

petak, 21. listopada 2016.



NAJBOLJE CRNO VINO NA SVIJETU: Veralda je naziv ponajboljeg istarskog vinogradarskog položaja. Istoimeni  je to i naziv vinarije Luciana Visintina, vinara koji se bavi samo autohtonim sortama i od njih radi vina od kojih se njegov ISTRIAN (teran) ove godine okitio titulom najboljeg crnog vina na svijetu! Dodijelio ju je – u kategoriji crnih vina iznad 15 funti, iz čitavog svijeta - slavni Decanter na svom prestižnom ocjenjivanju.
S tim se šampionskim vinom (ali i još ponekim favoritima svoga podruma) predstavio specijaliziranim novinarima prvi put u Zagrebu, kod vinotekara Borisa Ivančića. No, Visintin se pohvalio i s još  nekoliko svojih  posebnih vina, na degustaciji koja je poremetila uobičajene redosljede…Radi on i pjenušavi teran, ali nije s njime, očekivano, počeo…a bijelo vino – malvazija dakako – pričekala je crno! Ima Luciano opravdan razlog  koji se može shvatiti samo na jednoj takvoj degustaciji. – Vina su to s cijenjenih bujskih brežuljaka, baš na mjestu gdje prestaje crljenica i počinje bijela zemlja, a blizu je i more, tumači Visintin. Daje to mineralnost, slanost vinima; a za posebne vrline tih vina zaslužni su vlastiti, autohtoni kvasci. Zato je Istrian tako bogat aromama, mekan…Ima ga na osam hektara, od ukupno 26, a posađen je 2012. godine, dakle već prva berba bila je pobjednička! – Digli smo ugled i regiji i čtavom hrvatskom vinarstvu, ponosan je Luciano. Vinarija je u Kršinu, „predgrađu“ Brtonigle.
Lanjski Istrian ima neprimjetnih čak 14 % alkohola, a o ove će pak godine, uvelike zahvaljujući baš tim kvascima imati čak 17 % alkohola!
Degustacija je počela vrlo dopadljivim roseom, ružičastim teranom (12,5 %), a oduševio je i pjenušac Veralda rose brut, dakako samo od terana, vrhunskog razreda, sa 12 % alkohola – u ustima dugo traje, a to je bit, veli Luciano, koliko dugo vino traje u ustima, toliko i vrijedi.
Malvazija (13,5 %, posađena 2010.) slijedila je tek nakon Istriana?! - Da pokažem kako pokriva crno vino, tumači. Doista, bio je to neočekivan ali uspješan učinak, s bogatstvom okusa i ponovno dugim trajanjem u ustima. Kao i kod još jedne njegove ekskluzive – malvazije Ambra (14 %, godinu starije) koja je dulje macerirala i zahvaljujući primjerenoj tehnologiji dospjela u posebnu kategoriju tzv. narančastih vina. 
I na kraju, naravno, slatkiš: poluslatki muškat bijeli (12 %), ali koji se, i aromama i bogatim, višeslojnim okusom,  vrlo razlikuje od uobičajenih slatkih muškata. I još jedan završni kompliment Lucianovim vinima: i nakon ovog muškata moglo se vratiti prethodnim vinima.