četvrtak, 28. siječnja 2016.



Nastavak ocjena vina u novoj seriji treće godine Vinskih zvijezda.
MY WAY VRANEC, 2011. (polusuho)
Bovin, Makedonija
alkohol 16 %, cijena 1100 kn
Gusto, koncentrirano, bogato, toplo, živo. Složeno i dopadljivo, vrlo izražena voćnost, živi ali uglađeni tanini, ugodno slatkasto. Prikladno uz pikantno jelo egzotične kuhinje...
Predstavništvo Bovina u Zagrebu ****










BILA-HAUT, 2014.
M. Chapoutier, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 59,90 kn
Donekle složeno, skladno, nepretenciozno. Živo, čisto, svježe, voćni miris, srednjeg tijela. Uz plodove mora, ribe....(grenache bijeli i sivi, macabeo)
Vrutak ***










MACON-VILLAGES, 2014.
Chateau de Fuisse, Burgundija, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 165 kn
Miris obećava, no okus pomalo prazan, slan i kiselkast. Obično vino.
Svijet vina











GRAŠEVINA VRHUNSKA KUTJEVO, 2014.
Kutjevo d.o.o., Kutjevo
Alkohol 12,5 %, cijena 50 kn
Neutralno, voćnost blago naznačena. Ravno, potrošiti...
Vrutak












PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J

ponedjeljak, 25. siječnja 2016.



NAVELIKO VEĆ ETABLIRANI EverGreen Sushi Bar u Ilici 49 u godinu dana proslavio se svojim tipičnim japanskim specijalitetima; od šefa Matea Kokota čujemo da su ih s mnogo komplimenata već posjetili i ugledni Japanci...Na posebnoj prezentaciji u tim egzotičnim jelima mogli su uživati i novinari; s naglašenim odobravanjem čuli smo kako su sve namirnice izvorne, maksimalno prirodne, jela se spremaju ručno. Ugođaj su upotpunili i gutljaji pitkog, toj hrani primjerenog Oroya Sushi vina. (snimila H. Pletković)

subota, 23. siječnja 2016.



SV. VINKO I U ZAGREBU: Najveći vinogradarski svetak, Sv. Vinko, proslavljen je i u Zagrebu! I to u samom srcu grada, na Novoj Vesi, u Kleti Drage Kurtalja. Izvrstan događaj, koji bi ubuduće trebalo i turististički valorizirati...Taj dragulj starih zagrebačkih običaja i zagrebačke okolice bio je jučer okupljalište štovatelja plemenite kapljice (a Kurtaljeva su plešivička  vina uvijek poseban doživljaj). Nadomak Katedrale, orezan je trs, „krštena“ je loza, a na bogatoj paleti svojih izvrsnih vina (sivi pinot, zeleni silvanac, rajnski...) gazda nije štedio...Kao ni na slasnom fiš paprikašu i Andrejinoj međimurskoj gibanici.

četvrtak, 21. siječnja 2016.



Nastavak ocjena vina u novoj seriji treće godine Vinskih zvijezda.
CROZES-HERMITAGE LES LAUNES, 2013.
Delas, Francuska
alkohol 13 %, cijena 155 kn
Čisto, pitko, lijepo dotjerano. Mekano, skladnog finog mirisa na crno voće. Dobre kiseline, slankasto, završetak ugodno gorkast.
Vino-trade, Vinum ***











CHARDONNAY, 2014.
Vina Papak, Ilok
Alkohol 12 %, cijena 42,5 kn
Pitko, svakodnevno vino. Solidna izvedba.
Miva












PINOT GRIGIO ATTEMS,2014.
Frescobaldi, Italija
Alkohol 12,5 %, cijena 145 kn
Ugodno, jednostavno, dosta ravno. Kratko traje.
Vino-trade













DINGAČ, 2010.
Saints Hills, Pelješac
Alkohol 14,2 %, cijena 312,5 kn
Loš miris, neužitno, oporo.
Miva












PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.

utorak, 19. siječnja 2016.



STIŽE SVETI VINKO: Vinkovo, Vincekovo, Vincelovo, Vincekuša...najveći je vinogradarski blagdan, a slavi se 22. siječnja. Na taj se dan obavezno pohodi vinograde, bez obzira na studen, mogući dubok snijeg ili druge nepogode. Domaćin, s brojnim gostima, počesto uz pomoć svećenika,  „krsti“ lozu mladim vinom; kako običaj zahtijeva na trsje se objese kobase, kulen, slanina, kako gdje, kao zaziv dobre plodnosti loze, te se odreže nekoliko grančica koje će u kući, na toplom, prve propupati i nagovjestiti urod. Kobasice su, dakako i poslužene uz ostale domaćinove specijalitete, i zdušno se  zalijevaju vinom, uz obilje pjesme i veselja...
Stari je to običaj, obnovljen posljednjih desetljeća, prednjačila je Zelina; svetoga se Vinka štuje uglavnom u kontinentalnim vinogorjima, sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji, Baranji, Podunavlju...ali mu nije stran ni „miris“ mora, od Istre do Konavala...Budu to velike, masovne svetkovine, gosti dolaze iz raznih krajeva, a što je više gostiju to je domaćin ponosniji. Na glasu su već dugi niz godina proslave kod Ive Enjingija, ne zaostaju ni njegovi kutjevački susjedi...Ove će se godine fešte protegnuti i na dane prije i poslije svetka, a poziv je stigao i iz Vinodola, od M. Palinkaša s imanja Pavlomir...Bilježim i pozive iz vinarije Markota u Pleternici, Podruma Belje u Kneževim Vinogradima, Feravina iz Feričanaca, dakako i iz Sv. I. Zeline gdje se tradicija ove godine nastavlja u petak popodne u organizaciji Turističke zajednice i Grada a domaćin je Udruga vinogradara i vinara Brina.  
Posebna je pak priča kod Borisa Drenškog Bodrena, proslavljenog zagorskog vinara s najvišim predikatima  - on, uz moje "kumstvo" svake godine napravi i Vino svetoga Vinka! 

četvrtak, 14. siječnja 2016.



Nastavak ocjena vina u novoj seriji treće godine Vinskih zvijezda.
A'GUPKA VRANEC,2012.
Bovin, Makedonija
alkohol 15,5 %, cijena 370 kn
Živo, toplo, izražena voćnost. Gusto i zaobljeno, kompleksno, dopadljivo, bogato. Meki tanini, dosta slasti, fine kiseline.
Predstavništvo Bovina u Zagrebu ***











SV. ROKO, 2012.
Saints Hills, Komarna
Alkohol 14,7 %, cijena 187,5 kn
Voćni mirisi, okus čaja. Živo, pomalo tvrdo.
Roto dinamic












CABERNET SAUVIGNON-CABERNET FRANC,2014.
Vina Papak, Ilok
Alkohol 12,5 %, cijena 42,50 kn
Voćno. Još mlado. Vitko, ugodno slankasto.
Miva












IVAN DOLAC, 2009.
Badel 1862, Svirče, Hvar
Alkohol 14 %, cijena 100 kn
Loš miris, neužitno.
Superkonzum












PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće ):
ŽIRI: ocjenjivali smo u Trilogiji pokraj Kamenitih vrata. U žiriju su bili Martina Krauthaker Grgić, enologinja i vinarka, Miodrag Hruškar, enolog, savjetnik, Siniša Lasan, sommelier, Velimir Korak, vinar i enolog i organizatori, specijalizirani novinari I. Kozarčanin, Ž. Suhadolnik i V. Andrić. Posluživao je sommelier Krešo Šesnić.