Kakav je ustvari talijanski rižoto? Što nam se u njemu najviše sviđa?
Koliko se od njega razlikuju oni naši na koje smo navikli? Pitanja su to na
koja je odgovore potražila Marija Vukelić u svojoj Abecedi finih zalogaja. To je njen gastro-edukativni
projekt u kojem se na degustacijskim
večerama sljubljuju jela s vinima koja im pristaju po istom slovu abecede ili
po nekom drugom jezičnom ključu. Cilj je zajednički učiti, slobodno razgovarati
i uživati u onome što nam uljepšava život - u hrani i vinu, ističe autorica.
Ovog petka
tema sjajne večere u restoranu Pauza bila je Risotto&Prosecco. Gost je bio
Gianfranco Crepaldi, vlasnik trgovine izvornih talijanski proizvoda na Dolcu „Sapori“,
koji je s talijanskim rižama pripremio „risotto all'italiana s okusima jeseni“
. Glavnu logu imala je buča-tikva-bundeva i to posebne talijanske sorte la
zucca di Chioggia. – Sljubljivanje jela i vina emocionalan je, kreativan i
umjetnički trenutak, ponekad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe
trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode…zato smo se poetski, jezično i
nepčano poigrali s talijanskim jelom, dodajući mu njihove tipične pjenušce,
spumante i prosecco, procjenjujući pristaju li ili ne, upozorila je Marija. Na jelovniku su bili hladna salata od crvene riže; rižoto s bundevom i gorgonzolom; rižoto s gljivama, te talijanski sirevi. Zalogaje su pratili pjenušci vinarija Rebuli i Bottega. I odgovor na pitanja s početka: uz umijeće majstora u kuhinji, presudna je kakvoća riže; od loših, jeftinih nema dobrog rižota…
Marija Vukelić profesorica je francuskog i talijanskog jezika, ljubiteljica gastronomije i vina, važna članica Udruge WOW (Žene i vino, Women on Wine); ovim je autorskim projektom „sljubila“ i svoje dvije ljubavi, riječi, jezike, lingvistiku s enogastronomijom. Dosad je spojila žlahtinu sa žgancima i tartufe s teranom. (snimio Julio Frangen)