subota, 31. listopada 2015.


Kakav je ustvari talijanski rižoto? Što nam se u njemu najviše sviđa? Koliko se od njega razlikuju oni naši na koje smo navikli? Pitanja su to na koja je odgovore potražila Marija Vukelić u svojoj Abecedi  finih zalogaja. To je njen gastro-edukativni projekt  u kojem se na degustacijskim večerama sljubljuju jela s vinima koja im pristaju po istom slovu abecede ili po nekom drugom jezičnom ključu. Cilj je zajednički učiti, slobodno razgovarati i uživati u onome što nam uljepšava život - u hrani i vinu, ističe autorica.
Ovog petka tema sjajne večere u restoranu Pauza bila je Risotto&Prosecco. Gost je bio Gianfranco Crepaldi, vlasnik trgovine izvornih talijanski proizvoda na Dolcu „Sapori“, koji je s talijanskim rižama pripremio „risotto all'italiana s okusima jeseni“ . Glavnu logu imala je buča-tikva-bundeva i to posebne talijanske sorte la zucca di Chioggia. – Sljubljivanje jela i vina emocionalan je, kreativan i umjetnički trenutak, ponekad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode…zato smo se poetski, jezično i nepčano poigrali s talijanskim jelom, dodajući mu njihove tipične pjenušce, spumante i prosecco, procjenjujući pristaju li ili ne, upozorila je Marija.     
Na jelovniku su bili hladna salata od crvene riže; rižoto s bundevom i gorgonzolom; rižoto s gljivama, te talijanski sirevi. Zalogaje su pratili pjenušci vinarija Rebuli i Bottega. I odgovor na pitanja s početka: uz umijeće majstora u kuhinji, presudna je kakvoća riže; od loših, jeftinih nema dobrog rižota…
Marija Vukelić profesorica je francuskog i talijanskog jezika, ljubiteljica gastronomije i vina, važna članica Udruge WOW (Žene i vino, Women on Wine); ovim je autorskim projektom „sljubila“ i svoje dvije ljubavi, riječi, jezike, lingvistiku s enogastronomijom.  Dosad je spojila žlahtinu sa žgancima i tartufe s teranom. (snimio Julio Frangen)

petak, 30. listopada 2015.


NAKON PJESME I VINO: Naraštajima se vole i često pjevaju nezaboravne pjesme Zvonka Bogdana. Odnedavna, uz njih se može uživati i u – vinima Zvonka Bogdana! Nastala su u istoimenoj Vinariji, u Paliću u Vojvodini.
Vinarija ima 60 hektara svojih vinograda, prva je loza posađena 2002., prvo vino bio je merlot iz 2008. Golema i slikovita vinarija prostire se na čak 5800 m2, dugo se gradila, otvorena je već dvije godine ali u punoj funkciji od ove: imaju restoran, 10 apartmana, dvorana s baricima ima 1000 m2; bačvice su od američke i francuske hrastovine.
Grožđe im je isključivo vlastito, sorte su bijeli pinot, sauvignon bijeli, chardonnay, merlot, cabernet franc i frankovka. Ističu odlično tlo, gore je sloj crnice, ispod toga tvrda glina. Posađen je i sivi pinot (još nije u rodu), kao ni cabernet sauvignon.
Odnedavno se njihova vrsna vina mogu nabaviti u Galeriji vina Miva, u Vukovarskoj, tamo je održana i prva javna degustacija vina Vinarije Zvonko Bogdan. Nazočio joj je i predstavnik Vinarije Stevo Orašanin, kušana su sva vina iz ponude: Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay, 8 tamburaša (kupaža bijelih sorti); Rose od merlota, te sjajni crnjaci, kupaže merlota, caberneta franca i frankovke, Život teče i Cuvee No. 1, odnjegovani 12 i 18 mjeseci u baricima.
Čuli smo i da se podizanje vinarije ambiciozno pripremalo, prve se dvije godine ispitivalo tlo, tražilo najbolje opcije (tri su vinograda), išlo se i u Francusku…rezultat se vidi, „Tamburaši“ su čisti užitak.  
(na slici Roberta Anića: Gordan Mohor, Stevo Orašanin i Vlado Šušak)     

četvrtak, 29. listopada 2015.


Nova serija Vinskih zvijezda, ocjene od kojih smo mnoga vina uzeli i za preporuku kao predblagdanska, uoči Božića i Nove godine.
ICEWINE BODREN, 2012. (slatki predikat)
B. Drenški Bodren, Rusnica
Alkohol 7,7 %, cijena 281 kn

Jako dobar miris, odličan okus. Još mlado.  Meko poput marelice, gusto, skladno, kremozno, medno.
Dropi promocija *****

KAIROS ZINFANDEL, CRLJENAK, 2011.
Vina Kairos, Vinsko dvori, Split-Trogir
Alkohol 15,5 %, cijena 200 kn

Moćno, iskreno. Miriše na šljive puno, gusto, stasito. Svježe; živi ali uglađeni tanini. 
Bornstein ****

GRAŠEVINA KASNA BERBA, 2007.
I. Enjingi, Hrnjevac
Alkohol 14,4 %, cijena 58,5 kn

Kremasto, snažnog tijela s lijepim mirisom plemenite plijesni. Alkohol malo peče. Još živahno.
Gro-prom ***

 
 
 
PUŠIPEL, 2014.
Dvanajščak-Kozol, Štrigova
Alkohol 11 %, cijena 60 kn

Fin cvjetni miris. Dobar ali ne jako dug okus, tanjeg tijela. Elegantno, razigrano, živo, ugodne kiseline.
Vinarija DK ***









LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Zelendvor. U žiriju su bili Kristina Vugrin, predsjednica Udruge Vinske kraljice Zagrebačke županije, Ivan Srpek, vinski trgovac, Saša Zec, vinski marketing i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Zlatko Jančić.

 

Nova serija Vinskih zvijezda, ocjene od kojih smo mnoga vina uzeli i za preporuku kao predblagdanska, uoči Božića i Nove godine.
ICEWINE BODREN, 2012. (slatki predikat)
B. Drenški Bodren, Rusnica
Alkohol 7,7 %, cijena 281 kn

Jako dobar miris, odličan okus. Još mlado.  Meko poput marelice, gusto, skladno, kremozno, medno.
Dropi promocija *****

KAIROS CRLJENAK/ZINFANDEL, 2011.
Vina Kairos, Vinsko dvori, Split-Trogir
Alkohol 15,5 %, cijena 200 kn

Moćno, iskreno. Miriše na šljive puno, gusto, stasito. Svježe; živi ali uglađeni tanini. 
Bornstein ****

GRAŠEVINA KASNA BERBA, 2007.
I. Enjingi, Hrnjevac
Alkohol 14,4 %, cijena 58,5 kn

Kremasto, snažnog tijela s lijepim mirisom plemenite plijesni. Alkohol malo peče. Još živahno.
Gro-prom ***

PUŠIPEL, 2014.
Dvanajščak-Kozol, Štrigova
Alkohol 11 %, cijena 60 kn
 
Fin cvjetni miris. Dobar ali ne jako dug okus, tanjeg tijela. Elegantno, razigrano, živo, ugodne kiseline.
Vinarija DK

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Zelendvor. U žiriju su bili Kristina Vugrin, predsjednica Udruge Vinske kraljice Zagrebačke županije, Ivan Srpek, vinski trgovac, Saša Zec, vinski marketing i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Zlatko Jančić.

 

utorak, 27. listopada 2015.

Vrijeme je za krvavice, buncek, patkicu…a što popiti? Frankovku!
Bila je to jedna od najslasnijih konferencija za novinare! Vinarija PP Orahovica upriličila je u Winebaru Dobra vina, u Green Goldu, sljubljivanje svojih vina i sada aktualne, jeseni primjerene hrane: bunceka, krvavica i pečenih patki…Uz te slasne zalogaje pratnja je bila – frankovka! Vino je to koje još nije našlo svoje pravo mjesto u našoj enogastro ponudi, tim veći bio je orahovički izazov.
Inicijator druženja bio je Damir Horvat (Dobra vina), kroz degustaciju vodili su Igor Hruškar (marketing PPO) i Ivana Nemet, njihova enologinja…Prije dvije godine došla je u tu vinariju i, moram priznati, preporodila ta vina…Zeleni silvanac bio je  prije godinama njihov zaštitni znak, ali nikad dosad takve razine, tako dobar i sjajan…ne zaostaje ni chardonnay, kojeg je Nemet digla u vrhunski razred…ima ga, veli 5000 litara. Drvo u kojem je dozrijevao nekome se može više, nekome manje sviđati…ali, tu je sortu kod njih godinama pratila nevjerica može li nešto značajnije pružiti. Ivana je preokrenula priču. „Svakome vinu treba pružiti šansu, dati mu da pruži maksimum“, njen je credo.
Kušali smo prvo frankovku kvalitetnog razreda – o da, pitko vino uz tu hranu. Dominira im frankovka u vinogradima, oko četvrtine je ukupnih površina. Iz berbe je 2013., nije bila u baricima, nego u velikim drvenim bačvama, za razliku od vrhunske iz 2012. Nemet kaže da joj je to bio prvi zadatak kad je došla u tu vinariju, završiti ono što su kolege bili prije pripremili. A na kraju, na našu žalost, nismo kušali berbu '13, koju Ivana još priprema, i računa da će je biti oko 10.000 litara.
Da, frankovki se valja ozbiljnije posvetiti, odražava mnogo vrlina našeg podneblja.  (snimila Helena Petković)



četvrtak, 22. listopada 2015.


Posljednje ocjene u ovoj seriji Vinskih zvijezda.
CABERNET SAUVIGNON VINA BELJE, 2009.
Vina Belje, Kneževi Vinogradi

Alkohol 15,4 %, cijena 75 kn
Najbolje ocijenjeno vino u ovoj seriji. Izuzetni fini mirisi.  Bogato, sadržajno, kompleksno, puno, gusto, nadasve pitko. Jako tijelo. Izvrsna suhoća. Dugo traje. Veliko vino!
Superkonzum ***** J

 
 
 
 
PUILLY FUME, 2014.
Pascal Jolivet, Francuska
Alkohol 12,5 %, cijena 240 kn

Tipičan školski primjer vrsnog sauvignona. Paprika, trava, citrusi, minerali. Kompleksan. Svilenkast i elegantan, izbalansiran, zavodljiv. Uz kozji sir ili rižoto sa šparogama.
Svijet vina ****

 
 
 
 
BILA-HAUT, 2013.
M. Chapoutier, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 59,90 kn

Čist cvjetni nos. Živo, skladno, ugodno svježe. Voćno i mineralno, vrlo pitko.
Vrutak  ***

 
 
 
 
 
WHISPERING ANGEL, 2014.
Caves d'Esclans, Provansa, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 263 kn

Nos zatvoren, okus bolji. Pitko, svježe vino, puno, dobre kiseline; slano, toplo. (sorte grenache, vermentino, cinsault)
Svijet vina                                    









PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Ako nije posebno navedeno, vino je suho. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Galeriji vina Miva Mohor-trgovine. U žiriju su bili Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Željko Kos, vinar i vinogradar, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik.

 

Posljednje ocjene u ovoj seriji Vinskih zvijezda.
CABERNET SAUVIGNON VINA BELJE, 2009.
Vina Belje, Kneževi Vinogradi

Alkohol 15,4 %, cijena 75 kn
Najbolje ocijenjeno vino u ovoj seriji. Izuzetni fini mirisi.  Bogato, sadržajno, kompleksno, puno, gusto, nadasve pitko. Jako tijelo. Izvrsna suhoća. Dugo traje. Veliko vino!
Superkonzum ***** J

PUILLY FUME, 2014.
Pascal Jolivet, Francuska
Alkohol 12,5 %, cijena 240 kn

Tipičan školski primjer vrsnog sauvignona. Paprika, trava, citrusi, minerali. Kompleksan. Svilenkast i elegantan, izbalansiran, zavodljiv. Uz kozji sir ili rižoto sa šparogama.
Svijet vina ****

BILA-HAUT, 2013.
M. Chapoutier, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 59,90 kn

Čist cvjetni nos. Živo, skladno, ugodno svježe. Voćno i mineralno, vrlo pitko.
Vrutak  ***

WHISPERING ANGEL, 2014.
Caves d'Esclans, Provansa, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 263 kn

Nos zatvoren, okus bolji. Pitko, svježe vino, puno, dobre kiseline; slano, toplo. (sorte grenache, vermentino, cinsault)
Svijet vina                                    
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Ako nije posebno navedeno, vino je suho. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Galeriji vina Miva Mohor-trgovine. U žiriju su bili Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Željko Kos, vinar i vinogradar, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik.

 

četvrtak, 15. listopada 2015.


Nastavak ocjena u novoj seriji Vinskih zvijezda.
GRAN TERAN, 2011.
ATC d.o.o. (M. Coronica), Koreniki, Umag
Alkohol 14 %, cijena 156,50 kn

Duboka rubin crvena boja ljubičastog odsjaja. Sjajan nos i usta; crno voće. Odlično: puno, gusto, toplo a pitko; suho svježe, elegantno, tanini uglađeni. Vino za uživanje.
Miva ****

 
 
 
 
DINGAČ KIRIDŽIJA, 2011.
V. Kiridžija, Potomje
Alkohol 15 %, cijena 160 kn

Tipičan sortni miris plavca. Složeno, puno, gusto. Ima slast, puno alkohola. Dug završetak. Jako dojmljivo.
Miva ***

 
 
 
 
 
PS BIBICH, 2014. (polusuho)
Vina Bibich, Plastovo
Alkohol 13 %, cijena 136,50 kn

Jača boja (sivi pinot). Iako polusuho ne osjeti se šećer. Snažno, pomalo neobično ali fino. Žuto voće, dunja, med. Uz mesna jela.
Miva  ***

 
 
 
 
 
RIESLING KABINETT, 2012. (polusuho)
J. J. Pruem, Njemačka
Alkohol 10 %, cijena 152 kn

Nečist miris. Neskladno, previše ostatka šećera.
Fine Wine                                     

 
 
 
 
 
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Ako nije posebno navedeno, vino je suho. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Galeriji vina Miva Mohor-trgovine. U žiriju su bili Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Željko Kos, vinar i vinogradar, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik.

petak, 9. listopada 2015.

Nastavak ocjena u novoj seriji Vinskih zvijezda.
FRANKOVKA GOLDBERG IZBORNA BERBA, 2012.
Vina Belje, Kneževi Vinogradi
Alkohol 15 %, cijena 240 kn
Intenzivan nos, punog tijela, kompleksno, dobro izbalansirano. Ima voćnosti, dobre kiseline; suhoća mu je vrlina. Vino za posebne prigode.
Superkonzum ****












PINOT CRNI GALIĆ, 2014.
Galić d.o.o., Velika
Alkohol 13 %, cijena 95,50 kn
Pitko, elegantno, dotjerano. Čist, ugodan miris, crno bobičasto voće…i dobro tijelo. Solidno strukturirani tanini. Uz ramstek, crveno meso.
Miva ***












MOSCATO GIALLO CASTEL FIRMIAN, 2014.
Mezzacorona, Italija
Alkohol 10,5 %, cijena 44,60 kn
Fini, sortni miris. Uredno, čisto, lagano, pitko. Jednostavno, dopadljivo. Znatan ostatak šećera usklađen.
Vrutak  ***













ROSE, 2014.
Vina Belje, Kneževi Vinogradi
Alkohol 12,5 %, cijena 30 kn
Nos nije posve čist. Nedostaje voćnosti i svježine. Ravno, prazno.
Superkonzum














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Ako nije posebno navedeno, vino je suho. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Galeriji vina Miva Mohor-trgovine. U žiriju su bili Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Željko Kos, vinar i vinogradar, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Hrvoje Antolić.



utorak, 6. listopada 2015.


Brend crnih vina Kairos relativna je novost na našoj vinskoj sceni, prva ozbiljnija berba bila je 2011. godine. Proizvod su splitske tvrtke Vinski dvori, a pod tim imenom imaju tri etikete: Plavac mali, Tragurion cuvee (mješavina caberneta sauvignona, merlota, syraha i tempranilla!) i najvažnije, Crljenak/zinfandel. Crljenak (kaštelanski), naša stara domorodna zamalo iščezla sorta, znamo, znanstveno je  dokazano prije 15-ak godina da je svjetski slavan – zinfandel. Dugo se tragalo za korijenima zinfandela koji se proslavio u Kaliforniji i otud krenuo na svjetski pohod. U nas se zove još i pribidrag i tribidrag.
Danas se obnavlja u kaštelanskim vinogradima, a i u drugim područjima Dalmacije. Vinski dvori podignuli su vinograde na 12 hektara u trogirsko-kaštelanskom vinogorju, na položaju Babe, između Kaštela i Trogira, prema Planu. Uvjeti za uzgoj su ekstremni (nije tu prije bilo loze) pa je proizvodnja zapravo ekološka, prinos iznimno nizak, tako da zasad prosječno dobiju oko 10.000 boca ukupno! Crljenak iz njihovih vinograda već je dvaput pobijedio na kaštelanskom ocjenjivanju svih naših crljenaka.
Prvo pravo javno predstavljanje upravo su imali u slavnoj vinoteci Bornstein, Wine baru na Kaptolu što ga drže supružnici Srpek. Prezentaciju za novinare i sommeliere upriličila je Sanja Muzaferija, predsjednica Udruge WoW (Žene i vino) a o vinima Kairos govorili su enolog Nikša Zglav i Ljubomir Jelavić, direktor tvrtke, pod budnim okom vlasnice Inge Jelavić. Najkraće, riječ je o punim, snažnim ali skladnim crnjacima, bogatih aroma. Vina fermentiraju na autohtonim kvascima, dozrijevaju u baricima, slavonskim i francuskim, u podrumu vinarije Teskera u Vrgorcu.
Impresivnu prezentaciju začinili su brižno usklađeni zalogaji Kristijana Misirače: pašteta od gusje jetre na pečenoj smokvi sa čipsom od parmezana; ragu od zeca s koromačem i borovnicama uz papardelle; tostada od odležanog ramsteka u roza papru na podlozi od domaćeg dimljenog sira prelivena medom od lavande (!) i, zaključno, čoko tartuf s tostiranim bademima. Uz prvi slijed koji ga je začinio promoviran je i Varenik, OPG-a Sirotković, atraktivan reducirani napitak od plavca. 
Domaćin Ivan Srpek pohvalio se da su ekskluzivni predstavnici vina Kairos u Zagrebu, a maloprodajna cijena u njih je 100 kn za Plavac, 160 za Tragurion i 200 za Zinfandel.   (snimio Julio Frangen)    

  

subota, 3. listopada 2015.


Nesvakidašnju, iznimno rijetku degustaciju upriličio je naš poznati enolog Franjo Francem u svom domu, za skupinu novinara specijaliziranih za enološke teme. Otvorio je 20 butelja starih vina; valja napomenuti da je bila riječ o vinima iz tadašnje redovne proizvodnje, namijenjenim trenutnoj prodaji a ne za arhiviranje i dugotrajno čuvanje. Neka su jednostavno bila zaboravljena na nekoj polici, a neka pak namjerno ostavljena za jedno ovakvo kušanje nakon niza godina, da se vidi kakvog su zapravo bila potencijala.
I, neka su zablistala, a druga su pak propala, postala potpuno neužitna, degradirana. Prava zvijezda ove ekskluzivne degustacije bila je graševina tadašnjeg PIK-a Đakovo iz 1983. godine! (Treba reći da ju je radio tada još mladi enolog Franjo Francem.) Pokazala se bogatim, raskošnim i skladnim vinom, boje narančasto-zlatne, zrelim a još nevjerojatno mladim; ostatak se šećera skladno uklopio, u okusu se osjeti karamela, med. Podsjeća na prošek, odlično bi pristajalo uz npr. rožatu. Još jednom sjajnom vinu autor je također bio Francem – graševini Mladine iz 1999. godine (valja podsjetiti da ta Vinarija  nije bila na dobrom glasu među vinoznalcima). – Namjerno sam spremio ponešto tih boca, da bih s odmakom vremena pokazao što sve Mladina može, rekao je.
Među bijelim vinima dominirale su graševine, dokazujući veliki potencijal te naše popularne sorte i moguću dugovječnost vina. Zablistala je i Krauthakerova graševina iz 1995., godine kad je taj dotadašnji enolog u PIK-u Kutjevo tek radio svoje prve berbe kao mladi privatnik. Znatno mlađe graševine, beljske i iločke, iz 2011. i 2008. (Principovac, Goldberg) potvrdile su visok renome baranjskih i podunavskih vinograda baš za tu sortu. 
Vina koja nisu izdržala teret godina neću ovom prigodom spominjati, ionako ih nema u prodaji, kao ni nekih vinarija (PIK Umag npr.). Isto vrijedi i za crna, pa spominjem ona koja su zadobila komplimente; kako je uglavnom bila riječ o vinima od našeg plavca malog, za loša i propala krivica je do podruma i podrumara, a ne do izuzetno važne i dobre sorte. Nametnuo se postup PZ Dingač iz 1991., jedan fini vremeplov za plavce, ekstra vino za posebne prigode. Uz bok mu je bio i bogat, pun, sočan, harmoničan dingač iz 1990., autora tadašnjeg badelovca – Francema.   (snimke: Ivo Kozarčanin)  

četvrtak, 1. listopada 2015.


Nastavak ocjena u novoj seriji Vinskih zvijezda.
PLOVAC PLOŠKI CARIĆ, 2009.
Vino Hvar d.o.o., Svirče
Alkohol 15 %, cijena 118 kn

Slasno, puno, voćno, zrelo a još svježe. Kompleksno, fini zrnati tanini, toplo. Izvrstan dug završetak. Uz divljač, crvena mesa.
Gro-prom ****

 
 
 
 
 
BILA-HAUT, 2013.
M. Chapoutier, Francuska
Alkohol 14 %, cijena 59,90 kn

Duboke rubin boje s ljubičastim refleksima. Dobar nos. Baršunasti tanini. Puno, gusto, složeno, snažno, zaokruženo. Vrlo pitko, fino. (syrah, grenache, carignan)
Vrutak  ***

 
 
 
 
VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE, extra dry
Villa Sandi, Italija
Alkohol 11 %, cijena 75,50 kn

Fino perla, lepršavo, svježe, veselo, pitko. Ugodne arome, zelena jabuka, cvijeće, malo preslatko.
Miva ***

 
 
 
 
 
MALVAZIJA TEMPLARA, 2014.
Ob. Rossi, Vižinada
Alkohol 12,5 %, cijena 60 kn

Zatvoreno u nosu, ne baš čisto. Snažno, gorkasto, pomalo grubo. Fali kiselina.
Vrutak









PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Ako nije posebno navedeno, vino je suho. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Galeriji vina Miva Mohor-trgovine. U žiriju su bili Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Željko Kos, vinar i vinogradar, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Hrvoje Antolić.