petak, 26. lipnja 2015.

OD GOTOVINE DO TRABAKULA: Nadaleko poznati crikvenički restoran Konoba Trabakul odnedavno  u ponudi ima stalno i tunu. Dobiva je izravno od našeg najpoznatijeg ribara Ante Gotovine! Zadovoljan vlasnik Nenad Ivančić, zadovoljni i gosti koji najbolji dio ove plemenite ribe, svježu tuninu potrbušinu mogu vidjeti odmah u izlogu lokala.
Trabakul je u vrhu našeg ugostiteljstva: odlikuju ga izvrsno i atraktivno uređen prostor, i unutarnji dio i terasa, ponuda hrane i pića i iznimno ljubazno osoblje. U primorskom je stilu, a to krasi i jelovnik: u kuhinji se spremaju, uz klasična jela, i lokalni specijaliteti, crikvenički, kakve su radile tamošnje none. Pa su npr. za svaku preporuku brudet na crikvenički način, jačmik, batuda, rupice, rižot od sipe; riblja je plata za prste polizati. A domaći kruh koji sami peku ukusniji je i od mnogih kolača!  Odreske od tune, mekane kao vata, najbolje je kušati tek ovlaš pečene, i bez soli; tko ipak voli pečenije meso želja će mu se ispuniti. Na preporuku gazde Nena pravo iznenađenje bit će prilog: krumpirova salata s bučinim uljem.

Konoba je smještena na Strossmayerovom šetalištu, gotovo u samom središtu Crikvenice, u blizini mora i plaža, što joj još pojačava atraktivnost.  A da ste na pravom mjestu vidjet ćete i po slatkoj konobarici u izvornoj crkveniškoj narodnoj nošnji.  

četvrtak, 25. lipnja 2015.

Ocjene u novoj seriji Vinskih zvijezda.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
CUVEE ROUGE TERRE BIANCHE, 2009.
M. Degrassi, Savudrija
Alkohol 13,1 %, cijena 105 kn
Raskošno, toplo, divlje na fini način. Voćno i papreno. Vino za pamćenje. 
Dobra vina ****













ŽIVOT TEČE,2013.

Vinarija Zvonko Bogdan, Palić, Srbija
Alkohol 14 %, cijena 94,50 kn
Skladno, zaokruženo, „šminkersko“ vino. Voćno i mineralno, i zrelo i svježe.
Miva ***













ROSE INFINITUS, 2013.
Cosecheros y Criaderas, Španjolska
Alkohol 12,5 %, cijena 24,60 kn
Miris maline. Jednostavno, neutralno, ravno, gorkast završetak. Dobra cijena.
Vrutak













VILLA MILADY, 2013.
Lionel Osmin, Francuska
Alkohol 10,5 %, cijena 75 kn
Miriše na marelicu i breskvu. Preslatko je i nedostaje mu svježine.














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

ŽIRI: Ocjenjivali smo u Bistrou Apetit u Jurjevskoj. U žiriju su bili Ivo Dropuljić, direktor međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Ivan Jug, sommelier i ugostitelj, Velimir Korak, vinar i enolog, Lada Radin, urednica Taste of Croatia, znanstvenica, Krešo  Šesnić, ugostitelj i sommelier i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Goran Petrić. 

subota, 20. lipnja 2015.


NOVI KIRIDŽIJIN DINGAČ: Čist, vrlo precizan i bogat nos. Širok raspon senzacija. Od višnje maraske, suhe šljive do raskošnih začina. U ustima elegantno, puno, toplo, sočno vino, s dovoljno pripitomljenim taninima; alkohol se, unatoč za taj tip vina ipak i ne previsok postotak – 15 % - fino uklopio. Dugo, dugo traje. Suho je – odlično, tako treba! Vrlo moderan crnjak, na europskim standardima; hm, i nema onih izgovora o tipičnoj štali i sličnim manama južnih plavaca koji su trebali opravdati neurednost u podrumu….Ne kažem da ga treba dekantirati, ali neka odstoji neko vrijeme u primjerenoj čaši…raste!
Tako ukratko sažimam dojmove o dingaču Vedrana Kiridžije, iz berbe 2011. koji upravo kreće na tržište i koji sam imao privilegiju kušati među prvima. S kojim jelima, vama ostavljam izbor – ta ipak je to vino samo za sladokusce, za one koji znaju što je spoj posebnih delicija i vrhunskog vina.   
A tko slučajno ne zna, riječ dvije o gosparu Kiridžiji: jedan je od najpoznatijih proizvođača dingača, iz Potomja je gdje mu je i podrum, nadomak slavnog Dingača; već nekoliko godina njegovi su dingači (a i obični plavci, a ali Tajano je nešto posebno) u samom hrvatskom vrhu. Valja podsjetiti da se g. Kiridžija, iako je vinogradarstvo duga obiteljska tradicija, nije nekad time bavio: bio je pomorac, u Americi; odlično je zarađivao, ali je i posao bio iznimno naporan. Pa se mora i brodova ostavio potkraj 80-ih prošloga stoljeća i prionuo svojoj lozi – a valja podsjetiti i da vino radi samo od svojih trsova, i u podrumu je sve ručni rad! Prvu je butelju napunio berbom 1995. Ukratko:  obogatio je hrvatsko vinarstvo najvišim dometima.
Već četvrtu godinu Udruga WOW (Žene i vino) organizirala je akciju Što žene žele. To je „ženski“ izbor vrsnih vina kušanih u protekloj godini, među kojima se biraju pobjednici u četiri kategorije. Ovoga puta pobjednik kod bijelih vina i dobitnik WOW Grand Prixa je Pošip Intrada 2011. Luke Krajančića; kod ružičastih pobjednik je Rose Korta Katarina '13; kod crvenih Syrah Korlat '10 Badela 1862 a kod slatkih Galićeva Ledena graševina '09.
Vina elektroničkom poštom bira 150 redovnih članica Udruge i 400-ak WOW simpatizerki, a prema autorskoj listi nekog uglednog sommeliera. Ove je godine to bio Mario Meštrović, jedan od naših najboljih sommeliera i  ugostitelj, voditelj restorana Mon Ami u V. Gorici. 
U finale su ušla po tri najbolje plasirana bijela i crvena vina: kod bijelih još i Kozlovićeva malvazija '13 i Chardonnay Premium '11 Jasne Antunović (članice WOW-a); kod crvenih Gran Teran '09 M. Coronice i Boškinac '11 (merlot i cabernet sauvignon); kod ružica i Tomazov Rose a kod slatnih Bodrenova Izborna berba prosušenih bobica rajnskog rizlinga '11.

O pobjednicima je na slijepom kušanju u Vinoteci Bornstein odlučivao žiri u sastavu Nevenka Škavić, Martina Bek i Barbara Županić. Pobjednici su proglašeni u restoranu Balon na svečanosti koju je vodila Ljiljana Vinković. Ne dobivaju medalje ili plakete nego konkretne nagrade, vrijedne skulpture dizajnerske „Grupe“, a ukupni pobjednik putuje na nagradno studijsko putovanje u jednu europsku vinsku regiju. (snimio J. Frangen) 

četvrtak, 18. lipnja 2015.

Ocjene u novoj seriji Vinskih zvijezda.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
MERLOT KORLAT, 2011.
Benkovac, Badel 1862
Alkohol 13,5 %, cijena 100 kn
Bogato, elegantno, gusto ali ne preteško. Voćno. Još svježe, pikantno, traje…
Kaufland ****












SAUVIGNON VILLA CHAMBRE D'AMOUR,2013. (slatko)
Lionel Osmin, Francuska
Alkohol 10,5 %, cijena 77 kn
Elegantno. Slatko a ipak svježe. Npr. uz štrudl od jabuka.













GRAŠEVINA MITROVAC PERAK, 2014.
I. Perak, Kutjevo
Alkohol 12,5 %, cijena 45 kn
Skladno, dotjerano, živahno. Mineralno i voćno, resko, puno.
Vrutak ***















BUZET, 2012.
Lionel Osmin, Francuska
Alkohol 14 %, cijena 72 kn
Bogat miris, trešnja, tijelo tanje. Gorkasto, pomalo ravno, uz crveno meso sa žara npr. (merlot  i cabernet sauvignon)













PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Bistrou Apetit u Jurjevskoj. U žiriju su bili Ivo Dropuljić, direktor međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Ivan Jug, sommelier i ugostitelj, voditelj restorana, Velimir Korak, vinar i enolog, Lada Radin, urednica Taste of Croatia, znanstvenica, Krešo  Šesnić, ugostitelj i sommelier i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Goran Petrić.


petak, 12. lipnja 2015.

Nove ocjene u novoj seriji Vinskih zvijezda. Ocjenjivali smo u Bistrou Apetit u Jurjevskoj. U žiriju su bili Ivo Dropuljić, direktor međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Ivan Jug, sommelier i ugostitelj, voditelj restorana, Velimir Korak, vinar i enolog, Lada Radin, urednica Taste of Croatia, znanstvenica, Krešo  Šesnić, ugostitelj i sommelier i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Goran Petrić. Domaćini su se iskazali izvrsnim gostoprimstvom i vrhunskom uslugom.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
BOŠKINAC, 2011.
Vinarija Boškinac, St. Novalja
Alkohol 14,5 %, cijena 220 kn
Odlično vino, osebujno, bogato. Dugo traje u ustima. Cabernet sauvignon i merlot. Maraska, čokolada, kava, duhan…Potencijal za čuvanje.
Dropi promocija *****












SAUVIGNON BABICH,2013.
Babich Wines, N. Zeland
Alkohol 13 %, cijena 69,60 kn
Tipičan sauvignonski miris, trava, bazga, grašak, kopriva. Zaokruženo. Piti ali se može i čuvati.
Vrutak ***













GRAŠEVINA ANTUNOVIĆ, 2013.
J. Antunović, Dalj
Alkohol 12,4 %, cijena 50 kn
Lijep voćni miris, prepoznatljiva sorta. Svježe, pitko, okus pomalo tanak.
Roto dinamic













SILVANAC ZELENI NESPEŠ, 2013.
Kurija Nespeš, Badel 1862
Alkohol 12 %, cijena 40 kn
Mineralno, ali tanko, ravno, prestaro za to godište.
Interšpar

subota, 6. lipnja 2015.

Naša prva i najstarija marina, u Puntu na otoku Krku, nedavno je proslavila pola stoljeća od osnutka sa tri broda (1964.). Među najvećima je i najbolje opremljenima u nas, gosti im stalno uplovljavaju, mnogi tu stalno drže svoja raskošna plovila kojima se cijena ističe u milijunima eura. I ovih dana, kad se ljeto tek najavljuje, puna je posjetitelja. Na idealnom je mjestu, u mirnom zaštićenom zaljevu, u blizini je zračna luka, a i autocesta prema Rijeci i Zagrebu, te susjednim zemljama. U marini se stalno nešto dograđuje, uređuje, sada ima oko 850 vezova i još 500 tzv. suhih, na kopnu. Preuređen je i mali hotel u sklopu marine, Kanajt.
Sada su odlučili promijeniti i jelovnik u svom popularnom restoranu tik do mora, pa su u povodu toga upriličili prezentaciju za novinare. Suorganizator im je bila Udruga WOW (Women on Wine, Žene i vino) i njena predsjednica Sanja Muzaferija koja se pobrinula za tu prigodu dovesti krčke vinare i njihova vina. Domaćin je bila Renata Marević, izvršna direktorica Marine Punat d.o.o, također i članica WOW-a.
Na jelovniku su dakako nezaobilazni krčko/vrbnički specijalitet, šurlice s gulašem, i nadaleko čuveni krčki sirevi. Od hladnih jela npr. riblji namaz na bruscheti, namaz od bakalara, carpaccio od inćuna, salata i carpaccio od hobotnice, marinirane kozice, dimljena tuna…Slijede zeleni pljukanci s kozicama, tagliatelle s crnim tartufom i pekorinom, njoki s plodovima mora, mini ražnjići od piletine i povrća, terina od liganja, komadići grdobine u vlascu, lignje na padelu…Među slasticama su domaći sladoled i sladoled s bučinim košticama i uljem, rožata, krema od mascarponea i voća… 

Sa svojim vinima, među kojima dominira dakako domorodna (vrbnička) žlahtina, predstavile su se vinarije Nada – Juranić, Kuća vina Ivan Katunar i Šipun Ivice Dobrinčića, enologa koji je vodio glavnu riječ pri degustaciji. Potočen je i Juranićev pjenušac od žlahtine, kušalo se i autohtoni suščan/sansigot  u crvenoj i rose izvedbi, chardonnay. Dobrinčić se pohvalio da je nedavno posadio i posve rijetku, gotovo iščezlu, sjajnu domorodnu troiščinu (sa Suska). Obznanio je i da Vrbenčani sve masovnije sade žlahtinu. (snimio Rene Karaman)    

četvrtak, 4. lipnja 2015.

Novi, završni nastavak ove serije ocjena za Vinske zvijezde.
WOODBRIDGE ZINFANDEL, 2013.
R. Mondavi, Kalifornija
Alkohol 13,5 %, cijena 49,60 kn
Elegantno, meko, zaobljeno, pitko, dovoljno svježe. Tamno voće, začinska nota.
Vrutak ***













PRESIDENT DINGAČ RADOVIĆ, 2012.
PZ Potomje, Pelješac
Alkohol 16,2 %, cijena 305,60 kn
Slasno, čvrsto, kompleksno; tipično. Bogat nos. Crno voće. Uz brudet od jastoga, ramstek s crnim njokima.
Roto dinamic ***
GRAŠEVINA ADŽIĆ, 2014.
A. Adžić, Kutjevo
Alkohol 12,5 %, cijena 64,50 kn
Mekano, svježe, mineralno; karakterističan okus zelene jabuke. Nije sasvim harmonično, još premlado.
Miva













BONAPARTE PLAVAC MALI, 2013.
Vina Rota, Kuna
Alkohol 14 %, cijena 46,90 kn
Jednostavno, svakodnevno vino. Tanično i grubo.
Žuto stablo














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
Bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Odličan odnos cijene i kakvoće J

ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Apetit City u Masarykovoj. U žiriju su bili Morana Zibar, urednica Taste of Croatia, Davor Barać, vinski novinar, Mario Meštrović, sommelier i ugostitelj, Ivica Perak, enolog i  vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Marko Maloševac. 

srijeda, 3. lipnja 2015.


Sve više je u vinogradarstvu i vinarstvu, u svijetu a i kod nas, pristaša i protagonista što prirodnije, ekološke proizvodnje. Zabilježio sam nekoliko takvih primjera za nedavna posjeta Furlaniji i Colliu/ Brdima.
Na dobrom je glasu, a u nas gotovo nepoznata, vinarija Ronco Severo u mjestašcu Prepotto blizu Udina, koju vodi Stefano Novello. Naslijedio je prije 15 godina oca, ima 11 ha, loza starih i 55 godina,  vinogradi su na 250 metara, na odličnom, laporastom tlu. – Radim sve prirodno, bez kemije, lani mi se to, u lošoj godini, pokazalo posebno dobrim, kaže, jer je bakar kojim prskam učvrstio kožicu grožđu. Želim čisto vino kakvo daju grožđe i teritorij, dodaje.
Podosta je autohtonih ili regionalnih sorata, uzgaja pinot grigio (sivi), friulano (nekadašnji naziv tokaj), chardonnay, rebulu, pikolit, a od crnih merlot, refošk i schioppetino koji potječe baš iz tog kraja. Od bijelih radi i mješavinu nazvanu Severo Bianco. Primjenjuje duge maceracije, od 28 do 40 dana, ne rabi umjetne kvasce, enzime, ni sumpor (jedino nekoliko dana prije punjenja u boce), vino ne filtrira niti ne bistri. U bačvama vino dozrijeva 2,5 godine, merlot tri, potom još 6 mjeseci u bocama. Ima velike drvene bačve od 2-3000 litara i klasične barrique, od slavonskog hrasta. Zanimljivost: za svoja osebujna, posebna vina naručio je u Češkoj i posebne čaše, elegantne, lagane, koje su proizvedene bez olova.
Blizu je, na brdu u prelijepom krajoliku punom slikovitih vinograda, u Rosazzu, vinarija Silvana Zamoa i obitelji. Uzgajaju i lokalne, autohtone sorte kao što su rebula, malvazija, pinot sivi, friulano, pa sauvignon, od crnih merlot, cabernet sauvignon, refošk, crni pinot, pa schioppetino i pignolo. Od ovog potonjeg posebno je dojmljivo vino koje se pamti; od picolita pak rade slatko vino. Prije sedam godina počeo je raditi u vinogradu i podrumu bez primjene kemije, i udružio se s još trojicom vinara u tom naumu kako bi i druge nagovorili. Sada ih u tom vinogorju -  Rosazzo Collio Orientali del Friuli – slijedi već 40 vinara!
Nicolo Bensa i njegova La Castellada poznati su i našim upućenim vinoljupcima, njegova su se vina i u nas prodavala. Jedna je od zvijezda glasovitih Brda/Collia, susjed mu je Joško Gravner, imanje je u Oslavii/Oslavju iznad Gorizie/Gorice, na samoj (sada nevidljivoj) slovensko-talijanskoj granici. Elegantna su to, profinjena vina koja odaju brižnu ruku i u vinogradu i nadasve u podrumu. Srdačni, simpatični Niko više je puta bio u Hrvatskoj, i na vinskim festivalima, a i ja sam ga nekoliko puta posjetio u njegovom podrumu punom drvenih bačava. S bratom Giorgiom vinariju je osnovao 1985. godine, sada su mu se u poslu pridružili i sinovi Stefano i Matteo. Otpočetka rabi najprirodnije moguće postupke, bez kemije, insekticida, herbicida…u potpunosti iskorištavajući izvrstan vinogradarski položaj, zdrav okoliš, mikroklimu, tlo…Duge su maceracije, s pokožicom, mošt tada počinje i vrenje s izvornim kvascima…U podrumu rabi velike drvene bačve i barrique, u kojima vino po nekoliko godina dozrijeva, potom i u bocama, pa je tako sada na tržištu najaktualnija berba 2009. Vina radi od friulana, sivog pinota, rebule, chardonnaya, sauvignona…izdvojenih po sortama, ali i mješavine kao što su Bianco della Castellada (pinot, chardonnay i sauvignon) ili Rosso dela Castellada (merlot i cabernet sauvignon). I on se žali na lošu i tešku lanjsku godinu, ali mlada vina koja smo kušali još iz bačava to ne pokazuju. (snimio Ž. Suhadolnik)