četvrtak, 30. travnja 2015.

G. Kozlović predstavio vina nove berbe koja kreću u prodaju: Ime Kozlović u samom je vrhu hrvatskog vinarstva; obitelj je u 90-ima prošlog stoljeća bila među pionirima preporoda istarskog vinarstva i rasta hrvatskog privatnog vinskog biznisa. Nova vinarija podignuta prije nekoliko godina, jedna od najljepših u nas, u zaseoku je Vale podno Momjana. Gianfranco i supruga Antonella (na slici) imaju  oko 25 hektara vinograda, na mnogim dobrim položajima, od kojih je najslavniji Santa Lucia, otkuda i ime njihovom najcjenjenijem vinu. 
Vina su im posvuda vrlo popularna i tražena, dobitnici su i mnogih prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada. Zato je u Mivinom Wine baru Jadranka u Vukovarskoj bila prava enološka svečanost: degustirana su malvazija, valle (kupaža malvazije i sauvignona), rose i muškat momjanski iz lanjske berbe, te teran iz 2013. kojima je ovih dana počela  prodaja. 

srijeda, 29. travnja 2015.

PREMIJERA: Vinarija Degrassi dobila je i svoju 30. etiketu! Legendarni Moreno Degrassi, čija su vina u temeljima  istarskog i hrvatskog vinskog prevrata s početka 90-ih prošloga stoljeća, poznat je ne samo po vrhunskoj kakvoći i ponajboljim vinogradarskim položajima u Istri i Hrvatskoj, nego i po obilju sorti i etiketa svojih vina. Sada je dodao još jednu, 30. za posebno vino i u međunarodnim razmjerima, kod nas pogotovo.
Ime mu je Terre Bianche Passito: premijeru je upravo imao u Wine Baru Dobra vina (Green Gold) , koje je i jedino mjesto gdje se ta raritetna kapljica može kupiti osim u samoj vinariji. Kao i kod istoimenog vina redovne berbe, složeno je od malvazije (najviše), chardonnaya, sauvignona bijelog i viogniera, iz berbe 2011. Grožđe je sušeno na trsu, dakle to je zapravo izborna berba prosušenih bobica. Svaka je sorta posebno vinificirana, objašnjava sommelier vinarije Siniša Škaberna, potom je dozrijevalo godinu u baricima, novim, francuskim, pa još godinu u posudama od inoksa; mjesec dana potom u bocama i evo ga pred nama!
Još i pokoji podatak: ima (hm) čak 16,8 % alkohola, 8 g/l kiselina i 49 g/l šećera, taman da bude poluslatko; punjeno je u tipične bočice od 0,375 l, ima ga oko tisuću litara.

Na premijernoj degustaciji u za to sjajnoj lokaciji, Dobrim vinima, komentari su bili vrlo kratki: prekrasno, kako pitko! I krenulo je dakako i pitanje – kada ga, s kojim jelima piti…nekako smo se odmah složili – sa zrelim sirevima, gusjim jetrima; osobno, volio bih ga isprobati i s carpacciom od jastoga i s malo škampa.  (snimio J. Frangen)

Nastavljam novu serije ocjena za Vinske zvijezde.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće :)

SILVANAC ZELENI, 2013.
PP Orahovica, Orahovica
Alkohol 13 %, cijena 60 kn

Prepoznatljivo, iskreno, bogate arome. Voćno-cvjetno, svježe, lepršavo, ugodno pitko.
Plodine ***











PINOT CRNI BOLFAN PRIMUS, 2011.
Bolfan Vinski Vrh, Hraščina
Alkohol 15 %, (nefiltrirano), cijena 144,70 kn

Elegantno, živo, svježe, razigrano. Voćne arome. Alkohol dobro nosi, vrlo pitko.
Vrutak ***










PINOT CRNI VINA BELJE, 2012. (polusuho)
Belje, Kneževi Vinogradi
Alkohol 15,5 %, cijena 70 kn

Neskladno. Alkohol peče, tanini stišću usta, tanko.
Superkonzum











MALVAZIJA ISTARSKA CUJ, 2014.
Leoni d.o.o., Umag
Alkohol 12,5 %, cijena 63,50 kn

Nečist miris, ravno u ustima, dosta grubo, bez osobnosti. Snažno.
Miva Galerija vina












ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Apetit City u Masarykovoj. U žiriju su bili Morana Zibar, urednica Taste of Croatia, Davor Barać, vinski novinar, Mario Meštrović, sommelier i ugostitelj, Ivica Perak, enolog i  vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Marko Maloševac.  


četvrtak, 23. travnja 2015.

Prvi nastavak nove serije ocjena za Vinske zvijezde. Ocjenjivali smo u restoranu Apetit City u Masarykovoj.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: U žiriju su bili Morana Zibar, urednica Taste of Croatia, Davor Barać, enogastro novinar, Mario Meštrović, sommelier i ugostitelj, Ivica Perak, enolog i  vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Marko Maloševac.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće  :)
DINGAČ, 2012.
I. Cibilić, Potomje
Alkohol 14,7 %, cijena 161 kn
Jako, kompleksno. Vrlo dobre arome, suha šljiva, začini. Tanin smeta. Uz jela od divljači, vepra npr.
Bornstein ***













PLAVAC RADOVIĆ, 2011.
PZ Potomje, Orebić
Alkohol 12,5 %, cijena 29,24 kn
Nečist miris, grub okus, prazno, neužitno. Oksidativne note.
Roto dinamic














PLAVAC GLORIUS RADOVIĆ, 2012.
PZ Potomje
Alkohol 13,7 %, cijena 53 kn
Obično, skromno vino s animalnim i hlapljivim tonovima. Slano - srdela.
Roto dinamic













POSTUP RADOVIĆ, 2012.
PZ Potomje
Alkohol 14 %, cijena 88 kn
Nečisti mirisi i okus, plijesan (od bačve?). Grubo, loši tanini.  

Roto dinamic

srijeda, 22. travnja 2015.

Iz New Yorka javio se Bruno Trapan: presretan jer je čak tamo čuo da je njegov teran najbolji na ovogodišnjoj  Vinistri! Za tu uglednu, 22. međunarodnu izložbu  vina i vinarske opreme, koja se održava od 8. do 10. svibnja u Poreču, upravo je završilo trodnevno ocjenjivanje vina – ukupno je bilo prijavljeno 314 uzoraka. U sklopu toga održana je i jedinstvena manifestacija, Svijet malvazija, tj. 7. neslužbeno svjetsko prvenstvo vina od sorata malvazija. Na ocjenjivanju ovoga je puta sudjelovalo 143 vina iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i Grčke. Normalno da su malvazije i terani glavne zvijezde ove smotre. Vina ocjenjuje međunarodni žiri, sa 50-ak članova, kojem je na čelu Caroline Gilby iz Londona, nositeljica prestižne svjetske titule Master of Wine (na slici dolje)
.
Za Vinistru je ocijenjeno i 17 rakija i 14 maslinovih ulja.
 Dodjela odličja bit će prvi puta dva dana uoči izložbe vina u hotelu Laguna Parentium, gdje se i ocjenjivalo, a najavljen je dolazak i Jean-Marie Auranda, predsjednika OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino koji će predati nagrade. Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, najavio je da će u porečkoj dvorani  Žatika nastupiti oko 120 izlagača. Iz pratećih programa valja izdvojiti  predavanje o veoma opasnoj bolesti, zlatnoj žutici vinove loze koja je lani službeno potvrđena u Istri.
U gastronomskom dijelu izložbe u kojemu se već tradicionalno jela spajaju s vinima,  uvedena je novost, gastronomska zemlja partner, Nizozemska iz koje dolazi chef Leon Mazairac iz restorana Podium Onder de Doom. Na Vinistru dolaze i predstavnici regije Champagne-Ardenne na čelu s predsjednikom njihova regionalnog vijeća g. Jean-Paul Bachyjem koji predsjeda i  Skupštinom europskih vinskih regija (AREV-om). Predstavit će se gospodarstvo ove slavne regije, vinske ceste, a  degustirat će se i šampanjci.
Zanimljiv se slučaj zbio u neposrednoj blizini hotela Parentium; nas trojica kolega, članova žirija (još i I. Kozarčanin i D. Barać) za šetnje u studenoj porečkoj noći svratili smo ugrijati se i skratiti vrijeme u Vilu Romana. I tako dvije večeri, pa smo se upoznali i s vlasnikom Tonijem Bankom i saznali da se njihova obitelj bavi vinogradarstvom i vinarstvom, glavni je otac Mario. A trećeg dana doznali smo da je u „doigravanju“ baš ta vinarija postala šampion u kategoriji dozrelih malvazija! Obitelj Banko uzgaja na dva hektara vinograda malvaziju, teran, muškat bijeli, malo i caberneta sauvignona i hrvatice. Sprave oko 10.000 litara, većinu prodaju  u svom lokalu, prve su butelje napunili 2006 godine, lani su na Vinistri osvojili zlato za malvaziju i za rose. U zaseoku Bašići, uz cestu iz Poreča za Pazin, u lijepoj obiteljskoj kući imaju i atraktivnu kušaonicu koja može primiti 24 osobe i uz vino ponuditi ih i pršutom i sirom. Uzgajaju i 30-ak stabala maslina.

četvrtak, 16. travnja 2015.

Završni nastavak ove serije ocjena za Vinske zvijezde, u drugoj godini akcije.
 
TORRONTES TERROIR SERIES, 2013.
Kaiken, Argentina
Alkohol 13,5 %, cijena 49 kn
Kiselina dobro pokriva ostatak šećera (polusuho). Dosta složeno, skladno, dinamično.
Roto dinamic ***










 

SHIRAZ ESTATE RESERVE,2013.
De Bortoli, Australija
Alkohol 13 %, cijena 30 kn
Lagano trpko, šećer (polusuho) dobro se uklopio. Uglađeni tanini, dobro tijelo.
Roto dinamic ***
 












POŠIP, 2013.
Vinogradi Nuić, BiH
Alkohol 14,3 %, cijena 68 kn
Bogate arome, zrelo voće, marelica, egzote. Puno, pomalo tvrdo, snažno, dobro traje.
Vintesa









 


DILATUM, 2010.
PZ Kaštela Coop, Kaštel Stari
Alkohol 13 %, cijena 75 kn
Od šest autohtonih sorti. Bogatiji miris (ljubice, kupina, crni dud) nego okus. Prešlo zenit, u padu. Uz gulaš npr.
Vintesa










 
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće :)
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

 
ŽIRI: Ocjenjivano je u Konobi Dida u Petrovoj ul. U žiriju su bili Ivana Puhelek, enologinja, vinarka,  Dino Kušen, vinski trgovac, Mladen Papak, enolog i vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Martin Nikolić. Neka vina ocijenila je i Morana Zibar (na slici J. Frangena ) u vinoteci Vintesa.

petak, 10. travnja 2015.

Sezona je šparoga: ta odavno cijenjena samonikla biljka, u Istri je stekla zavidnu gastronomsku reputaciju.  „Dani istarskih šparuga“ , koji traju od 23. 3. do 15. 5. jedna je od četiri gastronomske manifestacije važne u turističkoj ponudi restorana sjeverozapadne Istre.
Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje, i njihovih 27 restorana , pozivaju goste na već 9. takvu manifestaciju, koju su novinarima jučer predstavili  u Zagrebu Sanda Bravar, direktorica TZ Umaga, predstavnik uljare Zigante Zoran Gregorović  i Vinarije Cattunar Hrvoje Krnjević, a specijalitete od šparoga – bruskete s paštetom od šparuga, fritaju sa šparugama i špaletom, pljukance sa šparugama, i, nadasve rijetko, tiramisu od šparuga s maslinovim uljem od buže pripremio je Mate Kijo Jelovac, chef u konobi Pjero u Bujama.
Događa se to u 27 tamošnjih lokala. Šparoge se ne uzgajaju, (teško) ih treba tražiti i brati…Prezentacija u Zagrebu pokazala je da šparoge nisu samo slasni zalogaj u fritaji…a još više koliko znači prilog od maslinovih ulja…ona od četiri sorte iz maslinika Giancarla Zigantea (uzgaja 1600 stabala, četiri sorte)sjajno su se uklopila u takav jelovnik, a posebno domaća buža uz, rijedak, slatkiš na kraju objeda, tiramisu od šparuga.
Pratila su sve to vina Vinarije Cattunar; veliki su,uzgajaju više od 56 ha, malvaziju imaju sa sve četiri istarske vinogradarske zemlje. Teran rose, malvazija, teran i muškat momjanski svakome su sudioniku manifestcije pružili mogućnost izbora favorita; osobno, rose teran bio je zbilja ugodno iznenađenje.

Normalno da je onda „nakon duge zime…na  jedan od najboljih načina proslave dolaska toplih dana“ u Istru  pozvala sve ljubitelje šparoga, dobrih vina i vrsnih maslinovih ulja Sanda Bravar, direktorica TZ Umaga.        
Novi nastavak ocjena za Vinske zvijezde u drugoj godini akcije Vinskog kluba.
WOODBRIDGE CABERNET SAUVIGNON, 2012.
Mondavi, Kalifornija
Alkohol 13,5 %, cijena 49,90 kn
Zrelo, skladno, potentno, toplo. Ugodno pitko, korektno, začini. Uz dobru hranu.
Vrutak ***













MERC,2012.
Ob. Krauthaker, Kutjevo
Alkohol 14 %, cijena 100 kn
Sadržajno, složeno, ozbiljno vino, dotjerano. Slano, mineralno, i voćno – kupina, uglađeni tanini.
Vinarija Krauthaker ***
OLD VINES ZINFANDEL,2013.
Predator, Kalifornija
Alkohol 14 %, cijena 89,90 kn
Za široku publiku…Živo, naglašena, kiselost,začini.
Vrutak ***
MALVAZIJA KABOLA, 2013.
M. Markežić, Momjan
Alkohol 13 %, cijena 63 kn
Skladno, dobro tijelo, svježe. Ipak, jednostavno, neuzbudljivo.
Vrutak














LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Ocjenjivano je u Konobi Dida u Petrovoj ul. U žiriju su bili Ivana Puhelek, enologinja, vinarka,  Dino Kušen, vinski trgovac, Mladen Papak, enolog i vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Martin Nikolić.


srijeda, 8. travnja 2015.


POREČKI SVJETSKI PRVACI Godišnje vinom prosječno sada napune četiri milijuna boca; plod je to grožđa sa 610 hektara vinograda na nekoliko sjajnih lokacija u Istri. Riječ je dakako o porečkoj Agrolaguni, vinariji duge tradicije kojoj su se međutim ugled i budućnost ozbiljno poljuljali u godinama „slavne“ tranzicije. Kasniji rasplet pokazao je da je spasonosan bio ulazak u sastav Agrokora; od te 2004. posađeno je oko 500 hektara vinograda (pa ih je sada oko 610 ha), nabavljena je suvremena tehnologija, došli su mladi stručnjaci, puno je uloženo i u promocije i promidžbu; sve skupa više od 30 milijuna eura.
Porečka su vina popularna, našla su svoje mjesto  i ugled na sve zahtjevnijem tržištu. Potvrdila su to  i renomirana vinska ocjenjivanja i izložbe: od Vinistre do međunarodnih natjecanja. Na  jednom od najcjenjenijih svjetski vinskih ocjenjivanja – Mundus vini u Neustadtu u Njemačkoj – ove je godine Laguna osvojila čak pet zlatnih medalja! Najviše za malvazije: Festigia '13, Festigia Riserva Vižinada '11 i '13, Festigia Riserva Akacija '12, te za Festigiu Merlot '12. Niz je i drugih osvojenih odličja, a zaslužnim za takve uspjehe u Agrolaguni drže tim mladih enologa na čelu s Milanom Budinskim.
Prava su međutim poslastica Lagunina vina napravljena u ograničenim, vrlo malim količinama, od po samo nekoliko tisuća boca, za postizanje najviše kakvoće, posebnih odlika ili samo za istraživanje, za ogled kako do najviših razreda kakvoće. Uključuje to postupke već u vinogradu, na posebnim pozicijama, potom u berbi i naposljetku u preradi i dozrijevanju u posebnim uvjetima u podrumu.

Nedavno su ta nagrađena vina predstavljena u Wine Baru Dobra vina u Green Goldu na svečanoj  večeri, s predsjednikom Uprave Goranom Kramarićem na čelu, na kojoj su svjetski prvaci spajani s delicijama na tanjuru. Uvertira je bila novost, rose pjenušac od terana koji se pokazuje odličnom osnovom za pjenušava vina. Charmat metodom lani su pripremili čak 180.000 boca, a odlikuje se svježinom i voćnošću; odličan aperitiv, za ljetnu žeđ, tople noći, uz laganija jela…Pozdravljena je i pretpremijera Festigije Riserva Vižinada, s posebnog položaja na vrhu brda s kojeg puca pogled na Motovun i dolinu Mirne; i s odličnog tla. Napravljeno je svega par tisuća boca u kojima je vino odležalo dvije godine. U 20 malih bačvica formata barriquea, 4 nešto veće – toneau i u dvije velike od 2000 litara, sljubljenih na kraju, pokazalo se da je drvo akacije dušu dalo za osobine kakve pruža malvazija. Suho, pravo boutique vino. Na žalost – u svega 4-5000 boca. Pravi dragulji u moru redovne, ali vrsne plemenite kapljice.  

četvrtak, 2. travnja 2015.

Novi nastavak ocjena za Vinske zvijezdenadamo se da će vam ova vina ponuditi i ideju za uskršnji blagdanski stol.

RAJNSKI RIZLING KORAK, 2011.
Ob. Korak, Plešivica
Alkohol 12,9 %, cijena 75 kn
Odlično, raskošno, elegantno, rasno vino. Kompleksno, izražajno, suho; fini lagani botrytis.
Dropi Promocija ****







MONTES ALPHA SYRAH, 2011.
Montes, Čile
Alkohol 14 %, cijena 162 kn
Snažno, bogato, dotjerano. Mineralno, crna čokolada, začini; osjeti se drvo.
Roto dinamic ****












LE CUPOLE, 2012.
Tenuta di Trinoro, Italija
Alkohol 14,5 %, cijena 360 kn
Kompleksno, dobrog tijela, dinamično. Ugodan čist miris, tanini stišću usta. (Toskanska kombinacija caberneta franca i sauvignona, merlota i petit verdota.)
Akrobat ***












ZINFANDEL, 2012.
Canyon Oaks, SAD
Alkohol 13 %, cijena 55 kn
Pitko, dopadljivo, ljupko, živo, zaobljeno. U mirisu tamno cvijeće, dud u okusu.
Vrutak ***













LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

ŽIRI: Ocjenjivano je u Konobi Dida u Petrovoj ul. U žiriju su bili Ivana Puhelek, enologinja, vinarka,  Dino Kušen, vinski trgovac, Mladen Papak, enolog i vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Martin Nikolić.