utorak, 30. prosinca 2014.


Završna serija ocjena Vinskih zvijezda za vina primjerena blagdanskim trenucima:

LOUIS ROEDERER BRUT PREMIER
L. Roederer, Francuska
Alkohol 12 %, cijena 435 kn

Odlično: kompleksno, svježe, puno, slojevito, mineralno. Brioš, fini kvasci; tipičan vrsni šampanjac. Elegantno. Za svečane prigode.
Vino-trade ****

 
 
 
 

GRK BIRE, 2013.
F. M. Bire, Lumbarda
Alkohol 14 %, cijena 129 kn

Sjajno; bogato, kompleksno. Egzote, suhe smokve, rogač, mediteransko bilje. Ima i svježine. Zrelo, s izraženim karakterom.
Dropi Promocija d.o.o. ****

 
 
 
 
 
 

GRAŠEVINA VRHUNSKA, 2013.
Iločki podrumi d.d., Ilok
Alkohol 13,5 %, cijena 55 kn

Puno, bogato, sočno, kremasto, gusto, zrelo, toplo. Dosta bijelog i tropskog voća, i cvjetno. Uz bolja jela, npr. lososa.
Iločki podrumi maloprodaja ***

 
 
 
 
 
 


No 1, brut
Istenič  d.o.o. Bizeljsko, Slovenija
Alkohol 12 %, cijena 92 kn

Bogatiji miris, ali ga okus ne prati. Jednostavno, nepretenciozno. Ugodno suho.
Vrutak

 
 
 
 
 

 PROSECCO MILLESIMATO, brut
Tenuta S. Anna, Italija
Alkohol 11,5 %, cijena 107 kn

Lagano, lepršavo, vrlo jednostavno. Pitko, bez neke osobnosti. Ugodan aperitiv.
Bornstein

 
 
 
 
 
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
Ocjenjuje žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci…i to vina s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija s obzirom na ostatak šećera. Žiri zasjeda javno, pred posjetiteljima u ugostiteljskim objektima. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

ŽIRI: Jelena  Šimić Valentić, sommelierka i ugostitelj , Nikolina Šarlog, vinska trgovkinja, Siniša Lasan, pobjednik državnog prvenstva sommeliera, Tomica Tomac, enolog i vinar, te organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Ocjenjivano je u restoranu Katedralis.

 

 

 

utorak, 23. prosinca 2014.

Nastavljamo seriju ocjena Vinskih zvijezda, za vina primjerena blagdanskim trenucima.
DINGAČ KIRIDŽIJA, 2010.
V. Kiridžija, Potomje
Alkohol 15,3 %, cijena 160 kn
Odlična preporuka za blagdanski objed! Tipičan, vrhunski dingač, sortno prepoznatljiv i dojmljiv.
Vrutak ****
 


TRAMINAC IZBORNA BERBA BOBICA PRINCIPOVAC, 2011.
Iločki podrumi d. d.
Alkohol 13,2 %, cijena 168 kn
Plemenito, raskošno, koncentrirano. Bogat  i nos i okus. Traje…Još svježe. Dunja,kruška, karamel. Pije se na kapi.
Iločki podrumi maloprodaja *****
 
 
 
 
 
 
MERLOT BOUTIQUE KORLAT, 2011.
Badel 1862, Vinarija Benkovac
Alkohol 14,5 %, cijena 110 kn
Pitko, puno, sočno, ugodno slatko, ima i svježine. Intenzivna aromatika, kupina, zrela višnja, borovnice, kamen…Umjesto deserta; i uz cigaru.
Badel, Žitnjak ***
 
 
 
 
 
MUŠKAT ŽUTI VINARIJA PAVLOMIR, desertno
Pavlomir d.o.o., N. Vinodolski
Alkohol 13,1 %, cijena 40 kn
Iznenađenje! Zaokruženo, elegantno, sočno, toplo. Slatko, uljasto; marelica, bijela breskva.
Vinarija Pavlomir *** J
 
 
 
 
 
 
VALDO ROSE, brut
Valdo, Italija
Alkohol 11 %, cijena 79 kn
Voćno, pitko, nepretenciozno, svakodnevno. Svježe, lepršavo, jednostavno, tanko.
Vino-trade
 
 
 
 
 
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
 Ocjenjuje žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci…i to vina s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija s obzirom na ostatak šećera. Žiri zasjeda javno, pred posjetiteljima u ugostiteljskim objektima. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Jelena  Šimić Valentić, sommelierka i ugostitelj , Nikolina Šarlog, vinska trgovkinja, Siniša Lasan, pobjednik državnog prvenstva sommeliera, Tomica Tomac, enolog i vinar, te organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Ocjenjivano je u restoranu Katedralis, vina je posluživao Senko Firic.


petak, 19. prosinca 2014.


VINA SVIJETA: Concours Mondial održava se dogodine na talijanskoj rivijeri
Počele su prijave za sljedeći Concours Mondial de Bruxelles! Jedno od najvećih i najpoznatijih svjetskih ocjenjivanja vina održat će se dogodine od 1. do 3. svibnja u Jesolu, poznatom talijanskom ljetovalištu. Na 22. izdanju očekuje se više od 8000 uzoraka vina (rekord je bio prije dvije godine u Bratislavi s više od 8200). Ocijenit će ih međunarodni žiri u kojem je 300 osoba iz 50-ak zemalja, među njima tradicionalno, već godinama i ovaj izvjestitelj.    
Sve je počelo 1994. godine u Brugesu u Belgiji, sa 840 uzoraka vina. Osnovao ga je belgijski vinski novinar Louis Havaux, a prije nekoliko godina naslijedio ga je sin Baudouin (na slici), iako je senior i dalje vrlo djelatan u pozadini i član je ocjenjivačkih komisija. Dugogodišnji je pak direktor Thomas Costenoble.
Concours se dugo potom održavao u Bruxellesu, a od 2006. svaki put u drugome europskome gradu i u drugoj europskoj državi - tako da je dosad obišao Lisabon, Maastricht, Valenciju, Palermo, Luxembourg, Guimaraes, Bratislavu, lani se pak ponovno bio vratio u Bruxelles.
Svako ocjenjivanje prate i stručni izleti u najznačajnije regije, u kojima se ljudi iz čitava svijeta upoznaju  s vinogradima, sortama i vinima. Ove će se godine upoznati s Venetom, s Bardolinom, Valpolicellom, Soavom i Proseccom. I danas je nezaboravan posjet dolini rijeke Douro u Portugalu, nezamislivi su to krajolici u kojima se s okolnih brda sve do obala goleme rijeke spuštaju vinogradi, i to na čak 26.000 hektara! To područje UNESCO je proglasio svjetskom baštinom. Značajan je bio i posjet Luksemburgu, jer o njihovom vinogradarstvu i vinarstvu znamo jako malo; pa ipak njihova su vina cijenjena,  dobivaju ih s oko 1300 hektara vinograda, a najatraktivniji su oni uz rijeku Moselle koja utječe u Rajnu. Slavni Schengen jako je i vinsko središte.
Hrvatska se vina natječu već godinama, lani u Bruxellesu zlato je osvojila Graševina Turković 2012. Kutjeva d.d., a srebra Kutjevo za traminac '12 i G. Kozlović za malvaziju Santa Lucia '11 i teran '12. Prijašnjih su godina zlatna odličja dobili Malvazija istarska Capo '10, graševina ledeno vino '09 i Maximo Bianco '10 Kutjeva d.d., a srebrna Capo Sagitarius '09 te Korlat cabernet sauvignon '08 i merlot '08 Badela 1862. Godine 2011. zlatni su bili Badelovi Korlat merlot '07 i syrah '07, vrhunska graševina '09 Kutjeva d.d., nije bilo srebra, a 2010. srebro je dobio Bolfanov rajnski rizling Primus '08 (jedino naše nagrađeno vino). Godinu prije srebrni su Bodrenov cuvee '07 i graševina Daruvar '07 izborna berba prosušenih bobica Badela 1862. Godine 2008. zlatni je daruvarski sauvignon '07 a 2007. kutjevački traminac izborne berbe bobica '03, a srebrna je graševina Križevci barrique '04 Badela 1862. Godinu prije zlatna je graševina De Gotho '04 Kutjeva d.d. a srebrni su Badelov dingač barrique '02 i kutjevački ledeni traminac '03.   

Pitanje našoj ukupnoj vinskoj djelatnosti: kada ćemo napokon svijetu i na ovaj način predstaviti Dingač, Baranju ili barem Istru?

četvrtak, 18. prosinca 2014.


Nastavljamo seriju ocjena Vinskih zvijezda, za vina primjerena blagdanskim trenucima.

CUVEE DOM.PICARD GRAND CRU, brut (blanc de blancs)
Collard-Picard, Francuska
Alkohol 12 %, cijena 440 kn

Sjajan! U svim elementima. Elegantan, bogat, kompleksan, skladan. Odaje ručni rad. Poseban šampanjac za posebne prigode. 
Bornstein * ****

 
 
 
 
 
MARSALA SUPERIORE GARIBALDI (slatko likersko vino)
C. Pellegrino, Italija
Alkohol 18 %, cijena 69,90 kn

Snažan alkohol dobro uklopljen, dobro dozrelo. Kompleksno, bogata aromatika. Note konjaka. Za posebne prilike.
Vrutak ****

 
 
 
 
 
MADEIRA FULL RICH (slatko likersko vino)
Henriques&Henriques , Madeira, Portugal
Alkohol 19 %, cijena 64,90 kn

Vino posebne tehnologije; tipična lagana oksidiranost. Dim, prženi lješnjak, karamel. Pomalo skromno, madeire mogu pružiti više.
Vrutak ***

 
 
 
 
 


TRAMINAC PRINCIPOVAC, 2011. (poluslatko)
Iločki podrumi d.d., Ilok
Alkohol 14,5 %, cijena 140 kn

Puno, ozbiljno, još svježe. Šećer se dobro uklapa, alkohol ipak malo strši. Med, suho cvijeće, dunja. Uz sir s plijesni, npr.
Iločki podrumi maloprodaja ***

 
 
 
 

TRAMINAC PREMIUM, 2012.
Iločki podrumi d.d., Ilok
Alkohol 14,5 %, cijena 70 kn

Tipičan traminac (Iločkih podruma). Bogat,  raskošan miris, pršti cvijeće, u ustima ugodna suhoća. Slasno, kompleksno.
Iločki podrumi maloprodaja ***

 
 
 
 
 



LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
Ocjenjuje žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci…i to vina s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija s obzirom na ostatak šećera. Žiri zasjeda javno, pred posjetiteljima u ugostiteljskim objektima. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina.

ŽIRI: Jelena  Šimić Valentić, sommelierka i ugostitelj , Nikolina Šarlog, vinska trgovkinja, Siniša Lasan, pobjednik državnog prvenstva sommeliera, Tomica Tomac, enolog i vinar, te organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Ocjenjivano je u restoranu Katedralis, vina je posluživao Senko Firic.

 

nedjelja, 14. prosinca 2014.


Festival organskih i biodinamičkih vina treći put održan u Zagrebu
Label Grand Karakterre naziv je originalnog festivala organskih i biodinamičkih (ekoloških) vina, koji se već treću godinu održao u Zagrebu. U hotelu Westin predstavili su se vinari sa svojim vinima koji njeguju taj maksimalno prirodan način proizvodnje s raznih strana svijeta, iz 12 zemalja, od Gruzije do Argentine. Uspješan organizator priredbe koja je učvrstila Zagreb na međunarodnoj mapi  prezentacija ekoloških vina,  i najveće je okupljanje vinara organske orijentacije na području srednje i jugoistočne Europe jest Marko Kovač, direktor VinMedie.
I dobar odziv publike potvrdio je da i kod nas ima itekakvog zanimanja za ovakvu kapljicu, koja je sve jači trend u međunarodnim okvirima, a koja zbog posebne tehnologije, duge maceracije, izbjegavanja bilo kakvih dodataka pa čak i sumpora često ima narančastu i jantarnu boju, pa se ta vina nazivaju i narančastim. 
Zvijezda Festivala zacijelo su bili sjajni, vrhunski šampanjci obitelji Tarlant iz mjestašca Oeuilly, blizu Epernaya, dakle samog srca Champagne. Vinska im je osnova crni pinot, a godišnje proizvedu samo od 80 do 90.000 boca! Cijena im se kreće od 37 do više od 100 eura. Jasno da je riječ o pravom „ručnom radu“, šampanjcima kakvoće koja se rijetko sreće, a možda bi mogli stići i u Zagreb jer se za njihovu distribuciju zainteresirao Dino Kušen (Svijet vina).
 
Slabije nam poznata gruzijska vina predstavio je John  H. Wuderman V, vlasnik i direktor tvrtke Living Roots, Amerikanac koji je tamo boravio 17 godina kao slikar. Vinarstvo je u Gruziji staro 8000 godina, zacijelo je otuda krenulo na svjetski pohod; više od stotine je autohtonih sorata, egzotičnih i teško izgovorivih naziva, pa se tako moglo kušati mtsvane, chinori, saperavi, tavkveri, rkatsiteli (kojeg se uzgajalo i u nas)…Podsjetimo se da tehnologija dobivanja vina u amforama također potječe iz Gruzije.
Raskoš argentinskih (crnih) vina pokazao je osobno Andrej Razumovsky, vlasnik vinarije Alpamanta u slavnoj vinskoj pokrajini Mendozi. On je tamo prvi počeo biodinamičku proizvodnju, njegovi meki, kremasti, topli malbec, merlot, cabernet sauvignon…objašnjavaju zašto je Argentina svjetska vinska velesila.
Jaka je bila slovenska reprezentacija, s veseljem smo ponovno sreli veterana Branka Čotara, uživajući, uz ostalo u njegovoj autohtonoj vitovskoj, dojmljivom sauvignonu iz '09 a nadasve u nezaboravnoj malvaziji iz '04 koja je tek sada u punoj formi! I Prinčičeva vipavska vinarija Burja ponudila je izvrsnu, izvornu čistu malvaziju,nastalu bez uporabe kvasaca i ostalog kemijanja. Bračni par Blažič potvrdio je visoku klasu svojih vina.
 
Kod naših vinara zabilježili smo novost V. Krauthakera, impresivnu mješavinu zelenca i graševine '13, sa 30 dana maceracije.
Alzaška vina uvijek su povlastica za kušanje, i njihovih je vina na Festivalu bilo podosta, vinar Ch. Binner (sa suprugom Audrey vlasnik istoimenog podruma) briljirao je sa žutim muškatom i sivim pinotom, i njihovom mješavinom, a posebno s kupažom Selecsion de Grains Nobl iz 2001. S Mosela nam je Gernot Kollmann, vinar podruma Immich-Batterieberg, donio sjajne rajnske rizlinge iz vinograda starih 60 i 80 godina! U talijanskoj vinariji Casa Belfi pjenušavi prosseco od glere rade u amforama; slavna Casa Caterina iz područja je Franciacorta, tamošnji pjenušci dosižu kakvoću i popularnost šampanjaca; Aurelio del Bono na odležavanju ih drži od 5 do 15 godina.
Moglo se kušati i nekoliko sakea iz Japana, ali ne rakija kako mi doživljavamo to egzotično piće, nego više mješavine vina i voćnih sokova. Na kraju, bilježim i prvu javnu promociju novih vina s našeg tako zapostavljenog vinogradarskog otoka Suska – biser Sansego Moso od glere i žutog muškata i Sansego Bianco, žuti muškat. Čujemo i da obnavljaju nasade neponovljive, domorodne trojiščine.     

            

petak, 12. prosinca 2014.


U ovome mjesecu objavljivat ćemo ocjene tzv. blagdanskih vina, koja vam preporučujemo uz božićna, silvestarska i novogodišnja blagovanja.  Tako je krenuo novi, drugi ciklus Vinskih zvijezda.
Organizatori iz istoimenog Kluba, specijalizirani novinari Vito Andrić, Ivo Kozarčanin (predsjednik) i Željko Suhadolnik, sa stručnim žirijem u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci…ocjenjuju vina s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija s obzirom na ostatak šećera. Žiri zasjeda javno, pred posjetiteljima u ugostiteljskim objektima. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina.

TOMAC DIPLOMAT, extra brut
 
Ob. Tomac, D. Reka
Alkohol 12,5 %, cijena 150 kn

Baš za bolje prigode! Pun miris, zrelo, medne note, ugodno svježe, kompleksno, slojevito, sve šampanjske odlike. Dugo traje. Uz kamenice npr…

Vrutak ****

 
 
 
 

 MISAL, extra brut
Đ. Peršurić, Poreč
Alkohol 12 %, cijena 100 kn

Odlično! Kompleksno, bogato vino; putrasto, korica kruha, brioš; tipična aromatika. Fino perla, jako dobre kiseline, osvježava.
Vrutak ****

 
 
 
 
 




PRESTIGE, extra brut
Istenič  d.o.o. Bizeljsko, Slovenija
Alkohol 12 %, cijena 110 kn

Fino perla, bogato, elegantno, nježno, voćni ton. Svježe, dinamično, vrlo pitko. Uz laganiju hranu, školjke, kamenice.
Vrutak ***

 
 
 
 
PRINCEPS ROSE, brut
Iločki podrumi d.d., Ilok
Alkohol 13 %, cijena 100 kn

Fina voćna aromatika, jagoda, malina. Dosta puno i složeno. Elegantno, pitko.
Iločki podrumi maloprodaja ***

 
 
 
 
1288, extra brut
Pavlomir d.o.o., N. Vinodolski
Alkohol 12,9 %, cijena 120 kn

Potpuno iznenađenje! Ugodan pjenušac, cvjetni miris, svjež. Korektan, elegantan, pitak, prijatne kiseline.
Vinarija Pavlomir

 
 
 
 
 

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: Ocjenjivali su Jelena  Šimić Valentić, sommelierka i ugostiteljica, Nikolina Šarlog, vinska trgovkinja, Siniša Lasan, ovogodišnji pobjednik državnog prvenstva sommeliera, Tomica Tomac, enolog i vinar, te organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Žiri je ugostio Marijan Vampola u restoranu Katedralis, vina je posluživao Senko Firic.

 


 

 

srijeda, 10. prosinca 2014.


VINSKE ZVIJEZDE: nastavili smo novu, za 2015. seriju ocjenjivanja vina s našeg tržišta, kao neovisnu preporuku potrošačima uoči ovogodišnjih blagdanskih objeda i svečanih trenutaka; obilje je finih pjenušavih vina i desertnih, slatkih, baš za takve trenutke. Naš žiri ugostio je Marijan Vampola u čuvenom restoranu Katedralis ispod Katedrale, a vina nam je za ocjenjivanje vješto  posluživao Senko Firic. U žiriju su bili: sommelierka i ugostiteljka Jelena  Šimić Valentić, Nikolina Šarlog , vinska trgovkinja, Siniša Lasan, novi pobjednik državnog prvenstva sommeliera, Tomica Tomac, enolog i vinar, te organizatori Vinskih zvijezda V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Slijede naše ocjene, zasad samo najava.  (snimio M. Čolić)

četvrtak, 4. prosinca 2014.


Vinske zvijezde, preostali uzorci od prošlog ciklusa.

ANITA, brut
OPG Ž. Kos, Hrnjanec, D. Zelina
Alkohol 12,5 %, cijena 100 kn



Dobro posložen pjenušac, malo zatomljenog mirisa, čvrstog tijela; i uz jela od bijelog mesa.
Vinarija Kos ***

Bez odličja: Kaiken Rose 2013., Argentina, 13,5%, 60 kn (Konzum);  Mezzacorona Syrah 2013., Feudo Arancio (Italija), 13,5 %, 40 kn (Vrutak); Belović Rose (polusuhi) 2013.,ob. Belović, Štrigova, 13,5%, 42 kn (Vrutak); Tajano Plavac mali 2010., V. Kiridžija, Potomje, 14,5%, 70 kn (Vrutak); Grimalda crna 2012., I. Matošević, Krunčići, 13%, 128 kn (Vrutak); Arman Teran 2011., F. Arman, Vižinada, 13%, 74,50 kn (Miva); Marchesi di Barolo, Barolo 2008., Italija, 14,5%, 300 kn (Vrutak); St. Hills St.Heels 2013., 13,5%, 109,50 (Miva).